سمت و سوی روابط روسیه و انگلیس!

کدخبر: ۲۰۴۸۲۰
تاریخ رقابت و درگیری های روسیه و انگلیس از زمانی که روس ها تبدیل به قدرت نظامی بزرگ در جهان شدند، در قالب یک بازی بزرگ آغاز شد و تا امروز با فراز و فرودهایی ادامه داشته است.

ایرنا؛ آخرین رویارویی نظامی روسیه و انگلیس به اواسط قرن نوزدهم میلادی بازمی گردد که روس ها از نظر انگلیسی ها، فرانسوی ها و عثمانی ها قدرتی غیر قابل مهار محسوب می شدند و باید حوزه نفوذ آنان در مرزهای عثمانی کاهش می یافت.

از آن زمان تاکنون دو کشور تلاش کرده اند از رویارویی مستقیم با یکدیگر خودداری کنند و اختلافات خود را با استفاده از فرصت ها با توجه به نقاط ضعف و قدرت طرف مقابل به پیش ببرند، تاریخ جنگ های نیابتی دو کشور و رقابت های آنان در کشورهای دیگر، در اذهان مردم کشورهایی که خواسته یا ناخواسته زمین رقابت این دو ابر قدرت زمان خود شدند، ثبت و ضبط شده است.

امروز دیگر نه روسیه آن روسیه تزاری است که بخواهد با زور بازو امور خود را پیش ببرد نه دیگر انگلستان بزرگترین استعمارگر قدرتمند.

در یک هفته گذشته روابط این دو ابرقدرت بیش از هرزمان دیگری وخیم شده است و کار تا اخراج دیپلمات های دوطرف پیش رفته است.

البته در این مورد انگلیسی ها پا جای پای آمریکا گذاشتند چرا که آمریکایی ها تابستان امسال پیش دستی کردند و کاهش تعداد دیپلمات ها و بسته شدن مراکز دیپلماتیک روسیه و آمریکا در کشورهای یکدیگر کلید خورد

** اختلافات اخیر انگلیس و روسیه چگونه آغاز شد؟

اختلافات اخیر روسیه و انگلیس در ظاهر از مسمویت سرگئی اسکریپال جاسوس پیشین روسیه و دخترش که در انگلیس زندگی می‌کردند، شروع شد.

دو هفته قبل از انتخابات ریاست جمهوری روسیه، بدن بی حال این جاسوس سابق و دخترش بیهوش روی یک نیمکت در مرکز خریدی در شهر سالزبوری پیدا شد.

بر اساس گزارش رسانه های انگلیسی، حال هر دو همچنان وخیم است و پلیسی که اولین بار آنها را پیدا کرد نیز در بیمارستان بستری است.

ترزا می نخست وزیر انگلیس چند روز بعد با استناد به اینکه این جاسوس با ماده سمی ساخت روسیه مسموم شده، دولت این کشور را به دست داشتن در این اقدام متهم کرد و گفت: این اقدام به منزله حمله به حق حاکمیت ماست و کاربرد چنین ماده ای توسط یکی از کشورهای امضاکننده معاهده منع کاربرد تسلیحات شیمیایی به منزله نقض تعهدات چنین کشوری است و روسیه فرصت کمی دارد تا به این اتهام پاسخ دهد.

وزارت امور خارجه روسیه ساعاتی بعد اعلام کرد که حاضر است در تحقیقات برای پیدا کردن دلایل این حمله با انگلیس مشارکت کند اما هیچ سندی دال بر دخالت روسیه در این کار ارایه نشده است و انگلیس نباید بدون سند و مدرک روس ها را متهم کند.

در عین حال ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه به نخست وزیر انگلیس توصیه کرد که هرگز به یک قدرت اتمی در جهان اولتیماتوم ندهد.

اما لندن با پایان یافتن زمانی که برای روس ها تعیین کرده بود و پس از صدور بیانیه مشترک با آمریکا، فرانسه، آلمان در محکوم کردن این حمله، از اخراج دیپلمات های روسی و تحریم جام جهانی فوتبال توسط مقامات دولتی و سلطنتی خود داد.

روسیه نیز در مقابل دو روز پس از اخراج دیپلمات هایش خبر از اخراج 23 دیپلمات انگلیسی از روسیه و همچنین رد توافق برای راه اندازی کنسولگری انگلیس در سن پترزبورگ و توقف فعالیت شورای انگلیس به دلیل نامشخص بودن وضعیت داد.

ترزا می ساعاتی پس از واکنش روس ها اعلام کرد که لندن در حال بررسی اقدامات احتمالی بیشتر است که به نظر می رسد در گام بعدی شامل تعطیلی چند مرکز دیپلمات روسیه در انگلیس شود.

روس ها معتقدند که انگلیسی ها در این باره موضوعی را از جهانیان پنهان می کنند و سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه در مصاحبه های مختلف عنوان کرده است که مقامات انگلیسی تحت تاثیر مشکلات ناشی از برگزیت(خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا) به دنبال فرافکنی هستند.

روسیه در دوهفته گذشته درگیر ششمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بود که امروز 27 اسفندماه آغاز شده است، انتخاباتی که جهانیان به خوبی می دانند به دلیل محبوبیت پوتین در روسیه، برتری به احتمال زیاد از آن اوست.

اصطلاح عامیانه ای در میان مردم روسیه با این مضمون وجود دارد که هر وقت اتفاق بدی در جهان رخ می دهد، غربی ها می گویند « کار روس ها بوده است».

شاید به همین دلیل بود که وقتی انگلیسی ها چند روز مانده به برگزاری انتخابات، مسمومیت اسکریپال را به گردن روسیه انداختند، فعالان روسی در شبکه های اجتماعی به استقبال هشتگ #highlylikelyrussia به معنی «به احتمال فراوان کار روس هاست» رفتند و وزارت خارجه روسیه نیز در حساب توئیتری خود از آن استفاده کرد.

مسائلی که در روابط روسیه و انگلیس رخ داده، چند وجهی است و باید از همه جوانب به آن نگریست. در روزهای آینده این موضوع ابعاد تازه تری به خود خواهد گرفت چرا که رئیس جمهوری شش سال آینده روسیه بر مسند قدرت می نشیند و فرصت می یابد در خصوص اقدامات انگلیس در دو هفته گذشته اظهار نظر کند.

روس ها از ساعت 23 دیشب (شنبه شب) به وقت مسکو در حال رای دادن برای گزینش رئیس جمهوری آینده خود هستند و باید دید که آیا در روزهای آینده فرد برگزیده آنها تلاش می کند دل حاکمان لندن را به دست آورد و روابط را بهبود بخشد و یا اینکه روی دیگری از سیاست خارجی روسیه را نشان خواهد داد.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید