جام جهانی علیه تحریمهای ایران
به گزارش اقتصاد نیوز وبه نقل از ورزش سه، در آستانه جام جهانی 2018 روسیه، موسسه اقتصادی Goldman Sachs با انتشار یک ویژه نامه، به بررسی این رقابت ها از جنبه های مختلف و همچنین مرور وضعیت تیم های حاضر در این تورنمنت از حیث فوتبالی و اقتصادی پرداخته است.
در گزارش این شماره در خصوص تیم ایران اینطور آمده است:در حالی که اقتصاد و فوتبال ایران در یک برهه طولانی مدت روندی نزدیک و مشابه یکدیگر را طی می کردند، اخیرا این دو فاکتور از هم دور شده اند و بر خلاف هم حرکت می کنند.
از یک طرف فوتبال ایران پس از دوره بحرانی خود از رده حدود 60 به تیم 36 ام رنکینگ فیفا تبدیل شده است و شانس قهرمانی خود در جام جهانی را به 1/500 یعنی پنج برابر دوره قبلی رسانده است. از سمت مقابل، اقتصاد ایران به طرز چشمگیری به تحریم های آمریکا مربوط است.
در زمین فوتبال، مزیت بزرگ تیم ایران حضور سرمربی سابق رئال مادرید یعنی کارلوس کی روش روی نیمکت این تیم است. کی روش که از سال 2011 در ایران حضور داشته، اعلام کرده است که پیشنهاد تمدید قرارداد فدراسیون فوتبال ایران را رد کرده و پس از جام جهانی از این تیم خواهد رفت. استراتژی بهره بردن از بازیکنان متولد کشورهای خارجی، توسط او به یک پیشرفت مهارتی برای شیرهای ایرانی تبدیل شده است.
آنها در گروه سخت خود در جام جهانی که تیم های بزرگ اسپانیا و پرتغال حضور دارند، به این مهارت نیاز خواهند داشت. در مقابل این دو تیم قدرتمند، کی روش احتمالا یک بازی تدافعی را در پیش می گیرد تا مهاجمان با استعداد حریف را خنثی کند. برای اینکه به این راهکار کی روش اعتماد کنید، باید به خاطر بیاورید که این سبک در مراحل بزرگ دیگری هم کارآمد بوده است. در سال 2014 ستاره های ایران توانستند بیش از 90 دقیقه و تا قبل از ضربه لیونل مسی، آرژانتین را در گلزنی ناکام بگذارند. اگر دفاع آنها بتواند 2 حریف قدرتمند امسال را متوقف کند، مهاجم 24 ساله فوق العاده ایران، علیرضا جهانبخش، مهره کلیدی ضدحملات خواهد بود.
در گذشته فوتبال نقش مهمی در آرام کردن تنش ها بین ایران و کشورهای دیگر دنیا داشته است. در یکی از سیاسی ترین بازی های تاریخ جام جهانی بین ایران و آکریکا در سال 1998، بازیکنان به یکدیگر گل هدیه دادند و یک عکس جمعی تاریخی و صلح آمیز انداختند. پس از برد ایران در آن روز – که تنها برد تاریخ ایران در جام های جهانی بوده – جف آگوس، مدافع تیم ملی آمریکا گفت: ما در این 90 دقیقه کاری کردیم که سیاستمدارها در 20 سال موفق به انجام آن نشدند.
2 دهه بعد از آن اتفاق، دوباره تنش ها بین ایران و آمریکا بالا گرفته است. در اوایل ماه می ترامپ اعلام کرد که آمریکا از توافق هسته ای با ایران کنار می رود. در نتیجه این اتفاق، تحریم ها علیه ایران مجددا برنامه ریزی می شود و به زودی اعمال خواهد شد. اگرچه تاثیر تحریم های آمریکا بر عرضه جهانی نفت هنوز به درستی مشخص نیست، اما اقتصاد ایران در اثر این تحریم ها دچار محدودیت در استفاده از حقوق طبیعی خود خواهد شد.
این عدم قطعیت کوتاه مدت برای ایران امر ناخواسته ای است. ما مدت ها استدلال کردیم که ایران به عنوان یک کشور با منابع نفتی بزرگ و جمعیت تحصیل کرده، این پتانسیل را دارد که نهایتا به یک بازیگر بزرگ در اقتصاد جهانی تبدیل شود. تقاضای عمده جهانی برای نفت و افزایش درخواست برای کالاها در سال آینده، به همراه از بین رفتن این عدم قطعیت سیاسی، نیروی محرکه ای برای چشم انداز ایران در دراز مدت خواهد بود.
حالا که جام جهانی فرا رسیده، ایران امیدوار است یک بار دیگر از ورزش به عنوان ابزاری مفید برای کاهش دادن تنش های سیاسی استفاده کند.