نقطه مبهم مذاکره ایران و آمریکا
نشریه آتلانتیک در یک بررسی تحلیلی، یکی از نقاط مبهم پیشنهاد مذاکره دونالد ترامپ به ایران را فقدان مشوقهای مثبت دانست. از نظر این نشریه، ترامپ هرگز نگفته است که در ازای امتیازهایی که ایران ممکن است بدهد، او چه چیزی در ازای این امتیازات خواهد داد.
رئیس جمهور آمریکا عاشق زرق و برق دیدار با سران است. اما اگر او به دنبال گفتگو با ایران است، برای اصلاح خسارتی که او موجب آن شده، باید گامهایی بردارد.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از
فرارو، پس از چند روز تنش شدید لفظی بین روسای جمهور ایران و آمریکا، دونالد ترامپ در یک کنفرانس خبری، پیشنهاد مناقشهبرانگیزی مطرح کرد: دیدار بدون پیششرط با حسن روحانی. این پیشنهاد و دلایل آن، موضوع گمانهزنیها و تحلیلهای چند روز اخیر رسانههای بین المللی بود.
در همین رابطه، نشریه آمریکایی آتلانتیک، ضمن بررسی پیشنهاد جنجالی ترامپ، به دلایل عدم وقوع چنین دیداری پرداخت و گفت: ترامپ باید قبل از گفتگو با ایران، خسارت خروجش از توافق هستهای را جبران کند.
تنها چند روز قبل از این انعطاف، ترامپ در یک توئیت با حروف بزرگ، گفته بود که اگر ایران آمریکا را تهدید کند، با پیامدهایی مواجه خواهد شد که عده کمی در سرتاسر تاریخ با آنها مواجه شده بودند. ایران به جای تسلیم شدن به هشدار ترامپ، آن را رد کرد. ترامپ چند روز بعد در اقدامی جنجالی خواستار دیدار با روحانی شد. به گفته آتلانتیک، این عقبنشینی ترامپ به یک لحن آشتیجویانه، بار دیگر، بر پوچی لفاظی او صحه گذاشت.
به گفته آتلانتیک صحبت از مذاکرات سطح بالا بین ایران و آمریکا چیز جدیدی نیست. در سپتامبر گذشته ترامپ در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل پس از یک سخنرانی آتشین علیه ایران، تلاش کرد با روحانی دیدار کند. ایرانیان فورا با پیشنهاد او مخالفت کردند، زیرا توهینهای تند او هزینههای سیاسی تعامل را برای روحانی گزاف کرده بود. پس از آن، شرایط بدتر شد. ترامپ از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خارج شد. اکنون دولت او به دنبال اعمال تحریمهای اقتصادی علیه ایران است. ترامپ هدفش برای برانگیختن ناآرامی در ایران را پنهان نکرده است.
ترامپ در سخنرانی خروج از برجام گفته بود مقامات ایران با او یک توافق جدید و پایدار امضا خواهند کرد و اگر مقامات ایران چنین کنند، او هم برای امضای توافق آماده خواهد بود. در آن زمان، جمهوری اسلامی این دعوت ترامپ را رد کرد. زیرا آنها قصد نداشتند با کسی مذاکره کنند که به تازگی و بدون هیچ توجیهی نتیجه مذاکرات قبلی را لغو کرده است. همانگونه که یک مقام ایرانی خاطرنشان کرده، نابود کردن مقدار اندک اعتمادی که برجام ایجاد کرده بود، مانع از انجام هرگونه گفتگوهای بیشتر میشود.
آتلانتیک ادامه داد میان مقامات ایرانی دیدگاه چشمگیری وجود دارد که با چنین رئیسجمهور متغیری در آمریکا نمیشود توافق امضا کرد. آنها لیست بلندبالایی از شواهد و مدارک را ذکر میکنند: یک روز او بیانیه گروه هفت را تایید میکند، اما روز بعد امضایش را پس میگیرد. یک روز دشمنانش را به جنگ آخرالزمان تهدید میکند، روز بعد از آنها ستایش میکند. وزیر خارجه او هم قبل از اعلام دیدار بدون پیششرط و هم بعد از آن، برای مذاکره با ایران پیششرطهایی تعیین میکند. این امر برای تهران، برهانی است مبنی بر اینکه گفتگو با ترامپ بیفایده است.
از دیدگاه این نشریه علاوه بر موانعی که در خود واشنگتن بر سر راه دیدار ترامپ و روحانی وجود دارد (لابیهای ضدایرانی واطرافیان تندرو ترامپ)، بین دو طرف درباره ارزش دیدار هم اختلاف نظر وجود دارد. ترامپ عاشق نشست و زرق و برق آن است. اما ایرانیان، برای نشستهای از نوع "دیدار برای دیدار" اهمیتی قائل نمیشوند. مانع دیگر، فقدان مشوقهای مثبت است. ترامپ هرگز نگفته است که در ازای امتیازهایی که ایران ممکن است بدهد، او چه چیزی در ازای این امتیازات خواهد داد.
آتلانتیک در پایان عنوان کرد انتظار اینکه تحریمها ایران را به تسلیم شدن وادار خواهد کرد، یک انتظار بیهوده است. معامله به مثل و احترام، برای محقق کردن یک دستاورد تاریخی، کلیدی هستند. رئیس جمهور آمریکا همه کانالهای گفتگو بین ایران و آمریکا را بسته و تنها دستاورد دیپلماتیکی که دو کشور در طول سالهای متمادی آن را به سرانجام رساندهاند را لغو کرده است. اکنون اگر او خواهان گفتگو است، بایستی برای اصلاح خسارتی که او موجب آن شده، گامهایی بردارد.