تاکید بر حفظ برجام در بیانیه نشست سهجانبه استانبول
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا؛ در بیانیه استانبول که پس از ششمین نشست سهجانبه وزرای امور خارجه جمهوری آذربایجان، جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه در هشتم آبانماه 1397 (30 اکتبر 2018) منتشر شد، آمده است:
در فراخوان، مولود چاووشاوغلو، وزیر امور خارجه جمهوری ترکیه و با شرکت ائلمار محمد یاروف، وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان و محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، ششمین نشست سهجانبه وزاری امور خارجه در سیام اکتبر سال 2018 در استانبول جمهوری ترکیه برگزار شد.
وزرا؛
بر تعهداتشان بر بیانیههای اختیار شده در نشستهای سهجانبه وزرای امور خارجه پیشین در ارومیه، نخجوان، وان، رامسر و باکو تاکید کردند.
عزم راسخشان را برای اتحاد و همکاری بیشتر مردم سه کشور بر اساس تاریخ، فرهنگ، مذهب و رسومات مشترکشان بیان کردند.
توافق کردند که به رایزنی نزدیکشان درباره مسائل مشترک در سطوح مختلف و در چهارچوب سازماندهیهای منطقهای و بینالمللی، با چشمانداز برای ارتقای صلح، امنیت و ثبات منطقهای و بینالمللی ادامه دهند.
بر تعهداتشان بر مبادی و اصول قوانین بینالمللی، اللخصوص احترام و حمایت از استقلال، تمامیت ارضی، واجب الحرمه بودن مرزهای رسمی بینالمللی، تعدیل صلحآمیز تمامی مناقشات و همچنین عدم دخالت در امور داخلی تاکید کردند.
اهمیت رفع سریع اختلافات ارمنستان-آذربایجان-ناگورنو قرهباغ را بر اساس اصول فوقالذکر تکرار کردند.
بر اهمیت برنامه جامع اقدام مشترک که منعکسکننده موفقیت دیپلماسی و مذاکرات چندجانبه است، تاکید کردند؛ تصدیق کردند که اجرای موفق برجام نیازمند اجرای کامل وظایف توسط تمامی طرفین است تا بتوانند کاملا از مزایای برجام بهرهمند شوند.
با در نظر گرفتن پیروی جمهوری اسلامی ایران از برجام که توسط سازمان بینالمللی انرژی اتمی به عنوان بخشی از قطعنامه 2231 (2015) شورای امنیت تایید شده است، تعهدات تمامی اعضای سازمان ملل برای همکاری و کمکرسانی بر اجرای برجام را یادآور شدند و از همین بابت، تحریمهای یکجانبه که بر روی پیشرفت تجارت و بازرگانی میان کشورها تاثیر منفی میگذارد را محکوم کردند.
با در نظر گرفتن پیروی جمهوری اسلامی ایران از برجام که توسط سازمان بینالمللی انرژی اتمی به عنوان بخشی از قطعنامه 2231 (2015) شورای امنیت تایید شده است، تعهدات تمامی اعضای سازمان ملل برای همکاری و کمکرسانی بر اجرای برجام را یادآور شدند و از همین بابت، تحریمهای یکجانبه که بر روی پیشرفت تجارت و بازرگانی میان کشورها تاثیر منفی میگذارد را محکوم کردند؛
تعهدات راسخشان مبنی بر مستحکمتر کردن روابطشان مطابق با اسباب بینالمللی در زمینه مقابله با تروریسم، افراطگرایی و جداییطلبی خشونتآمیز در هر شکل و نمودی، جرایم سازمانیافته فراملی، قاچاق نامشروع دخانیات و پیشمادهها، بازگو کردند.
توافق کردند که نامزدهای هر سه کشور در سازمانهای منطقهای و بینالمللی ارزیابی شوند.
به موقعیت جغرافیایی مساعد سه کشور که بر کریدورهای ترزنزیتی مهم بینالمللی واقع هستند، اشاره کردند و بر تلاش بیشتر برای افزایش همکاریها در جهت ارتقای زیرساختهای حمل و نقل که باعث بهرهمندی تمام و کمال از پتانسیلهای تزرانزیتی و یکپارچهسازی بهتر سیستم تزرانزیتی بینالمللی میشود، تاکید کردند.
بر اهمیت پروژههایی در مقیاس بزرگ که باعث افزایش تعامل میان سه کشور میشود، تاکید؛ بر بهکارگیری کامل پتانسیلی که به وسیله راهآهن باکو-تفلیس-قارص ایجاد شده است، تاکید و بر اهمیت اتخاذ اقدامات لازم برای تکمیل هر چه سریعتر راهآهن رشت-آستارا تاکید کردند. همچنین به استفاده از تمام ظریفتهای بنادر برای منفعت هر سه کشور تاکید کردند.