خونمردگی و کبودی بدن علتش چیست
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از پرشین وی؛ خون مردگی به پاره شدن رگ های بدن زیر پوست می گویند که فرد دچار کبودی پوست می شود پارگی رگ ها معمولا بر اثر فشار و جراحت پدید می آید این پارگی با التهاب و درد همراه است که باعث خون مردگی در زیر پوست می شود درمان کبودی هم انواع دارد که ما در این مطلب از پرشین وی علت خونمردگی چیست را مورد بررسی قرار خواهیم داد
علت خونمردگی چیست
خونمردگی و کبود شدن شرایطی است که طی آن، خون از داخل رگ ها بیرون می آید و وارد ، توده مخاطی و دیگر اعضا از قبیل عضلات و استخوان ها می شود. خونمردگی و کبودی انواع مختلف خونمردگی و کبودی وجود دارد، از قبیل: کوفتگی، هماتوم و پورپورا. کوفتگی کوفتگی یکی از انواع شایع خونمردگی و کبودی است که توسط ضربه ایجاد می شود. اغلب ضربه وارده باعث تخریب و بازشدن رگ های خونی در ، غشاهای مخاطی و یا اندام های دیگر می شود.
کبودی همراه با درد و ورم در اثر پاسخ التهابی بدن به جراحت و آسیب می باشد. هنگامی که کوفتگی در گسترش یابد، باعث قرمزی، سیاهی و بعد آبی و یا بنفش شدن می گردد. در آخر هنگامی که خون توسط بدن جذب شود، رنگ کوفتگی به زرد مایل به سبز تبدیل می شود. کوفتگی استخوان و عضلات نسبت به کوفتگی دردناک تر است و بیشتر طول می کشد تا بهبود یابد. کوفتگی اندام هایی مثل مغز، کلیه، طحال، کبد، ریه و قلب، مهم می باشد.
هماتوم چیست؟
این کوفتگی ها می تواند زندگی فرد را تهدید کند و معمولا از طریق آسیب شدید رخ می دهد، مانند: سقوط از بلندی، تصادف با ماشین و موتورسیکلت و غیره. به همین خاطر، بستن کمربند ایمنی توصیه اکید می شود.هماتوم نوعی از خونمردگی و کبودی است که طی آن، خونریزی زیادی رخ می دهد. هماتوم می تواند توسط همان آسیب هایی که باعث کوفتگی می شوند، بوجود آید. هماتوم نسبت به کوفتگی دارای درد، ورم و عوارض بیشتری می باشد.
هماتوم می تواند توسط عمل های جراحی و یا پارگی خودبهخود رگ های خونی مانند آنوریسم نیز ایجاد شود.هماتوم در هر قسمت و یا اعضای بدن می تواند رخ دهد. هنگامی که هماتوم در یکی از اعضای اصلی مثل مغز و یا طحال رخ دهد، می تواند زندگی فرد را مورد تهدید قرار دهد. خون مردگی و کبودی در اندام هایی مثل مغز، کلیه، طحال، کبد، ریه و قلب، خطرناک می باشد و می تواند زندگی فرد را تهدید کند – هماتوم مغزی، مجموعه ای از خونریزی که درون مغز و یا زیر جمجمه بوجود می آید.
خونریزی خفیف درون پوستی یا کبودی که گاه به گاه رخ می دهد زیاد جای نگرانی نخواهد داشت.
این خونریزی ها می تواند فشار درون جمجمه و مغز را افزایش دهد و باعث یک خونریزی وخیم و بحرانی گردد. – هماتوم بینی : مجموعه ای از خونریزی که منبع آن در تیغه های جدا کننده بینی جریان دارد. – هماتوم زیر ی : مجموعه ای از خونریزی که منبع آن در زیر می باشد. – هماتوم Sunungal : مجموعه ای از خونریزی که منبع آن زیر ناخن های انگشتان دست و یا پا قرار دارد.
– آسیب ناشی از بریدن نیز می تواند موجب هماتوم در اعضای بزرگ بدن شود. برای مثال: تکان دادن شدید یک نوزاد می تواند موجب برش های خطرناک در داخل مغز، آسیب مغزی غیر قابل بازگشت و مرگ شود.پورپورا در پورپورا، خون به خودی خود از مویرگ ها خارج می شود.
خونمردگی علت های مختلفی دارد
خونمردگی و کبودی در پورپورا این نوع خونریزی باعث ایجاد نقاط مسطح قرمز و یا بنفش و یا ایجاد تکه هایی بر روی و غشاهای مخاطی می گردد. پورپورایی که باعث ایجاد نقاط در می شود را به نام پتشی ( Petechiae) و مناطق بزرگ پورپورا را به نام اکیموز ( Ecchymosis) می خوانند.
غالبا هر نوع کبودی در وابسته به اکیموز می باشد. پورپورا به علت جراحت و آسیب ایجاد نمی شود، بلکه به علت شرایط و بیماری های مختلفی بوجود می آید، از جمله: – بیماری های خودایمنی مثل لوپوس و آرتریت روماتوئید.– بیماری های عفونی مثل مننژیت، مونونوکلئوز و سرخک.
– داروهایی مثل آسپیرین، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، آنتیبیوتیک ها، آنتیهیستامین ها و رقیق کننده های خون. – گزش حشرات – سرطان خون – ترومبوسیتوپنی (تعداد کم پلاکت در خون که باعث ایجاد مشکل در لخته شدن خون می شود) – واسکولیت (التهاب عروق خونی) کبودی مداوم و ناگهانی می تواند به علت بیماری خونی و یا اختلال در لخته شدن خون باشد و باید فورا به پزشک مراجعه کنید چه علائم دیگری با کبودی دیده میشوند؟ اغلب کبودی همراه با درد، ورم و تغییر رنگ است.
علت خونمردگی چیست؟
کبود شدن به آسانی و یا کبودی بدون علت ممکن است در اثر بیماری های خونی باشد. اما به طور کلی، کبودی ممکن است با علائم زیر همراه باشد: – خونریزی از لثه ها – علائمی شبیه آنفلوانزا (خستگی، تب، گلودرد، سردرد ، سرفه و درد) – خونریزی شدید عادت ماهانه – درد مفصل – ورم و التهاب موضعی – خونریزی از بینی – دردناک و حساس شدن نسبت به لمس کردن – دیر بهبود یافتن علل کبود شدن پاها به راحتی کبود می شوند، زیرا بیشتر در معرض جراحت قرار دارند و نیروی جاذبه زمین بر جریان خون پاها اثر می گذارد.- کبودی ممکن است ارثی باشد و هیچ دلیل دیگری نداشته باشد.
– کبودی به دلیل ضربه و آسیب : پرت شدن از ارتفاع، تصادفات رانندگی و آسیب های ورزشی – کبودی بر اثر سن، جنس و شیوه زندگی خونمردگی و کبودی یا هماتوم مغزی – پیر شدن – سوء مصرف الکل (باعث کاهش لخته شدن خون می شود) – مونث بودن (زنان نسبت به مردان، بیشتر دچار کبودی می شوند) – آنمی ( کم خونی ) آپلاستیک – بیماری های مثل لوپوس و آرتریت روماتوئید – بیماری های عفونی مانندمننژیت، مونونوکلئوز و سرخک – بیماری کوشینگ – هموفیلی (بیماری ارثی خونریزی) – گزش حشرات – سرطان خون – نقص عضو –
روش خاصی برای درمان خونریزی پوستی و کبودی خفیف وجود ندارد.
ترومبوسیتوپنی (تعداد کم پلاکت در خون که باعث ایجاد مشکل در لخته شدن خون می شود) – واسکولیت (التهاب عروق خونی) – کمبود ویتامین C – بیماری ون ویلبرند (یک بیماری ارثی خونریزی) – داروهای ضدانعقادها (وارفارین و هپارین) – داروهای ضد افسردگی – آسپیرین – روغن ماهی – جینکوبیلوبا – اینترفرون – پنی سیلین – داروی ضد پلاکت – شیمی درمانی یا رادیوتراپی – درمان با هورمون تستوسترون اگر شما به راحتی کبود می شود،
به خصوص اگر این کبودی با خونریزی بینی و یا لثه همراه است، باید فورا نزد پزشک بروید عوارض کبود شدن – کوما در اثر هماتوم مغز، طحال و یا کبد – کبودی شدید عضلات – غده خونی – شکستگی به خصوص در افرادمسن اگر شما دچار کبودی و خونریزی شدید، در موقع تماس با پزشک راجع به علت آن و مدت زمان بندآمدن خون، توضیح دهید.
چه مواقعی برای کبودی باید نزد پزشک رفت؟
اگر در فردی که کبودی و خونریزی دارد، علائم زیر را مشاهده کردید، فورا او را نزد پزشک ببرید: – تغییر سطح هوشیاری و آگاهی – تغییر شکل و از دست دادن عملکرد منطقه کبود شده – سرگیجه – درد شدید، ورم و احساس فشار در ناحیه کبود – تب بالا – تهوع و استفراغ – پتشی – مشکلات تنفسی مانند، تنگی نفس، خس خس سینه و احساس خفگی – تشنج – گرفتگی عضلات گردن – استفراغ خونی، مدفوع خونی و یا خونریزی مقعد – زرد شدن چشم ها و (یرقان) درمان کبودی در خانه – در همان زمان، کیسه یخ را باید به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه روی منطقه آسیب دیده گذاشت.
یخ را به طور مستقیم روی قرار ندهید، بلکه یخ را در حوله ای بپیچید و بر قرار دهید. خونمردگی و کبودی – اگر کبودی پا بسیار زیاد است و منطقه وسیعی را گرفته، باید ۲۴ ساعت اولیه جراحت، پا را بالا قرار دهید.
– استامینوفن و یا ایبوپروفن برای کاهش درد استفاده می شود. – از مصرف آسپیرین دوری کنید، زیرا آسپرین باعث طولانی تر شدن خونریزی می گردد. – بعد از ۴۸ ساعت، به مدت ۱۰ دقیقه منطقه آسیب دیده را گرم کنید (مثلا با حوله گرم) و این کار را ۲ تا ۳ بار در روز ادامه دهید. این کار باعث افزایش جریان خون به منطقه کبود می شود و باعث می شود که به سرعت خون را جذب کند و کبودی ناپدید گردد.
از مصرف آسپیرین دوری کنید، زیرا آسپرین باعث طولانی تر شدن خونریزی می گردد.
* هشدارها – اگر شما به راحتی کبود می شود، به خصوص اگر این کبودی با خونریزی بینی و یا لثه همراه است، باید فورا نزد پزشک بروید. – اگر شما دارای پتشی کوچک و مسطح و با نقاط بنفش رنگ هستید، ممکن است در معرض ابتلا به مننژیت و دیگر بیماری های مزمن باشید. لذا بهتر است هرچه زودتر نزد پزشک بروید. – کبودی مداوم و ناگهانی می تواند به علت بیماری خونی و یا اختلال در لخته شدن خون باشد و باید فورا به پزشک مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید درمان های خانگی خونریزی زیرپوست و کبودی:
روش خاصی برای درمان خونریزی پوستی و کبودی خفیف وجود ندارد. با اینحال برخی از درمان های خانگی می توانند درد و تورم ناشی از این شرایط را کاهش دهند و باعث تسریع درمان شوند.
اعمال بسته یخ بر روی ناحیه مدنظر برای ۱۰ الی ۱۵ دقیقه بعد از بروز آن و تکرار این فرایند برای چند روز بعدی. پیچیدن بسته های یخ در حوله یا لباس تمیز مانع از بروز عفونت می شود. تلاش برای بلند نگه داشتن سطح مدنظر. اعمال فشار بر روی ناحیه مدنظر.
اجتناب از قرار دادن ناحیه آسیب دیده به گرمای ناشی از دوش یا سونا برای دو روز پس از آسیب اعمال کمپرس گرم بر روی ناحیه مدنظر برای ۲۰ دقیقه در همان زمان و تکرار آن چند بار در روز. اینکار را بعد از اینکه درد و تورم شدید از بین رفت انجام دهید. ماساژ و مالیدن کبودی و ناحیه اطراف آن. می توانید اینکار را یکبار در روز و به آرامی انجام دهید. انجام این فرآیند باعث کاهش تورم و درد می شود. خوردن میوه ها و سبزیجات کاملی که سرشار از آنتی اکسیدان ها، همچون ویتامین A، C، D، E هستند اجتناب از سیگار کشیدن یا استفاده از محصولات حاوی تنباکو