داستان 9 امام جمعهای که استعفا دادند
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از نامه نیوز، استعفای امام جمعه زاهدان و سپس همدان گویا ادامه جوانگرایی است که در دو سال اخیر شدت یافته است.استعفای ائمه جمعه به دلیل آنکه ارتباط مستقیم با مردم دارند حائز اهمیت است و نمیتوان به سادگی از کنار آن گذشت. در دو سال اخیر تعدادی از ائمه جمعه علت استعفای خود را کهولت سن دانستهاند؛ گرچه برای برخی از آنها این موضوع صحت دارد اما برای برخی دیگر شائبات سیاسی نیز مطرح است. برای دانستن علت استعفاهای امامان جمعه در دو سال اخیر گزارش پیش رو را بخوانید.
اردیبهشت96، استعفای امام جمعه گلپایگان
ابتدای اردیبهشت 96 بود حجتالاسلام محمدرضااسماعیلی، امام جمعه گلپایگان در خطبههای نماز جمعه گفت: «قبلا شایعه درست میکردند که امام جمعه میخواهد از این شهر برود در نماز جمعه ماه مبارک رمضان گفتم اگر بخواهم ازاین شهر بروم از تریبون نماز جمعه اعلام می کنم و اکنون اعلام میکنم که دیگر رفتنم از سنگر امامت جمعه شهر گلپایگان شایعه نیست». وی ادامه داد: «رفتارهای دیگران نیز سبب استعفای من نشده است. حدود شش سال است که امام جمعه گلپایگان هستم». امام جمعه گلپایگان گفت: «هر شخصی که در حق من جفا کرد را می بخشم ولی تقاضا دارم با امام جمعه بعدی جفا نکنید و اگر ایرادی دارد به خود او بگویید. قبل از نماز ظهر امروز با آیت الله تقوی تلفنی صحبت کردم و گفتند که به مردم بگویید این استعفا از طرف خودم بوده است». اسماعیلی افزود: «از شما مردم انتظار دارم که امام جمعه بعدی را حمایت کنید، در نماز جمعه شرکت کنید و تا انقلاب هست که هست نماز جمعه هم هست، نماز جمعه از سنگرهای پولادین نظام است و باید توسط مردم حمایت شود».
خرداد96، استعفای امام جمعه تبریز
اوایل خرداد سال96 بود که آیتالله مجتهد شبستری از امامت جمعه تبریز کنارهگیری کرد. حجتالاسلام حسین تقیزاده، رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه آذربایجانشرقی درباره علت استعفای او در گفتوگویی گفته بود: «در این اواخر معظمله بر اثر کهولت سن، کمردرد و بیماری گوارشی که در وجود شریف ایشان بود و مختصری هم تحت عمل جراحی قرار گرفتند، این امر بالاخره اراده و تصمیم را در معظمله قوی کرد تا به محضر حضرت آقا برسند و این قضیه را مطرح کنند. باتوجه به اینکه نیاز به استراحت داشتند. در نهایت حضرت آقا هم درخواست ایشان را قبول کردند». پس از استعفای او حجتالاسلام آلهاشم، نماینده سابق ولیفقیه در ارتش و رئیس سابق سازمان عقیدتی و سیاسی آجا به عنوان امام جمعه تبریز معارفه شد. برخی کنارهگیری او را که از یاران مرحوم هاشمیرفسنجانی، شهید محمدجواد باهنر و افرادی نظیر حجتیکرمانی و سیدمحمود دعایی بود را سیاسی دانستند و به بعضی جملات او نظیر «همه ما باید از این دولت و کارگزاران حمایت کنیم» اشاره کردند که این موضوع تا این لحظه ثابت نشده است و باید به همان کهولت سن استناد کرد.
تیر96، استعفای امام جمعه کرمان
اواخر تیر96 نیز آیتالله سیدیحیی جعفری از امامت جمعه کرمان کنارهگیری کرد. او با اشاره به اینکه بهدلیل پیری و کهولت سن توانایی این مسئولیت سنگین را ندارم، گفت: «امام جمعه جدید از طرف رهبرانقلاب معرفی میشود و همه وظیفه دارند با امام جمعه جدید کرمان همکاری کنند». وی خاطرنشان کرد: «صبر و بردباری زیاد، نیکوکاری در برابر خویشان و بستگان، خوشاخلاقی و انصاف از ویژگیهایی است که پیامبر(ص) برای یک انسان معرفی و تاکید کرده است». جعفری با اشاره به اینکه از همه مردم کرمان حلالیت میطلبم و قطعا در این سالها بهویژه در زمان پیری ضعفهایی وجود داشته است، گفت: «برای همه مردم کرمان و توسعه نظام اسلامی آرزوی موفقیت میکنم و امیدوارم هر چه خیر و صلاح مردم است، پیش آید».
یکی از مخالفان این استعفا علیرضا رزمحسینی، استاندار کرمان بود. رزم حسینی از رایزنیها برای مجابکردن آیتالله جعفری برای بازپسگیری استعفا گفته بود: «آقای جعفری از شاخصههای انقلاب اسلامی و نماد اعتدال در استان کرمان هستند و با همه دولت ها رابطه خوبی داشته اند و بدون هیچ گونه دخالتی در کارهای اجرایی، توصیه های عدالت بخش به ما داشته اند. تلاش ها برای منصرفکردن ایشان از استعفا ادامه دارد». او در ادامه از تماس تلفنی خود با تقوی، رییس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه خبر داد و گفت: «در تماس با آقای تقوی از ایشان درخواست کردم با استعفای ایشان موافقت نشود که ایشان در پاسخ به من گفتند ما بنایی به تغییر ایشان نداریم». آیتالله سیدیحیی جعفری از یاران هاشمی رفسنجانی بود.
مرداد96، استعفای امام جمعه بیرجند
حجتالاسلام علی رضایی، امام جمعه بیرجند نیز در مرداد96 از سِمت خود استعفا داد. حجتالاسلام علی تابعی در آن زمان گفت: «حجتالاسلام رضایی به طور رسمی استعفای خود را از امامت جمعه مرکز استان اعلام کرده است». حجتالاسلام رحیم آبادی در مورد زمینهکاری و محل خدمت بعدی رضایی نیز بیان کرد: «هنوز چیزی در این زمینه به قطعیت نرسیده و فقط در حد گمانهزنی است، شاید برنامه علمی خود را دنبال کند و یا در سنگر دیگری از وی استفاده شود». همچنین زنگویی رئیس ستاد نماز جمعه بیرجند نیز در این زمینه بیان کرد: «هنوز یکسالونیم دیگر از حکم امامت جمعه حجتالاسلام رضایی باقی مانده است اما وی با میل خود از امامت جمعه بیرجند انصراف داده است». علی رضایی نیز از جمله امامان جمعهای بود که بارها حمایت خود را از دولت و گاهی از اصلاحطلبان اعلام کرده بود. برخی نیز دلیل استعفای او را به زمستان95 گره میزنند؛ زمانی که برخی با فشار و جوسازی در فضای مجازی، قصد داشتند القا کنند که استاندار بیرجند در دیدار هنرمندان جوان استان «رقص مختلط بین زن و مرد» را مجاز دانسته است. این در حالی بود که پایگاه اطلاعرسانی استانداری خراسان جنوبی نقل قول منتسب به استاندار را خلاف واقع اعلام و آن را تکذیب کرد.
فرودین97 استعفای امام جمعه رشت
فروردین سال97 هم خبر استعفای دیگری از سوی ائمه جمعه مطرح شد، اینبار آیتالله زینالعابدین قربانی، نماینده ولی فقیه در استان گیلان و امام جمعه رشت پس از گذشت 18سال از این مسئولیت استعفا داد. او گفته بود: «18 سال بهعنوان نماینده ولی فقیه در گیلان بودم، اما شش ماه پیش در خطبه نماز جمعه کسالت پیدا کردم و دیگر صلاح ندیدم ادامه دهم و در نامهای به مقام معظم رهبری نوشتم که از اقامه نماز جمعه عاجزم و هرکسی را که شما انتخاب کنید من با تمام وجود از او حمایت میکنم».
اردیبهشت 97، استعفای امام جمعه شیراز
در اردیبهشت ماه97 آیتالله اسدالله ایمانی، امام جمعه شیراز در نامهای به مقام معظم رهبری استعفای خود را اعلام کرد. امام جمعه شیراز بهدلیل کسالت و بیماری چندین بار در بیمارستان بستری شده بود. او در بخشی از نامهای که خطاب به مقام معظم رهبری نوشت، عنوان کرده بود: «فاستقم کما امرت باعث شد در این 40سال ضمن احیای حوزههای علمیه در دو استان محل مأموریت(فارس و بوشهر) و منسجمنمودن امور طلاب و اساتید و روحانیت معظم مناطق، تلاش برای کسب رضای خالق، خدمت به مخلوق و عمل به تکلیف به چیزی حتی بیماری شدید، توجهی ننمایم؛ لیکن اینک ناخوشی و ضعف شدید جسمانی بر من غالب گشته و مانع از انجام فرائض محوله شده است، فلذا از آن رهبر معظم کسب اجازه و رد امانت دارم».
بهمن97، استعفای امام جمعه خوزستان
اواخر بهمن امسال بود که نماینده ولی فقیه در خوزستان استعفا داد. آیتالله موسوی جزایری، به علت مشکلات جسمی استعفای خود را تقدیم مقام معظم رهبری کرد. نماینده ولی فقیه در خوزستان و امام جمعه اهواز خود نیز در خطبه های نماز جمعه 26بهمن جاری این شهر اعلام کرده بود ممکن است به دلیل بیماری دیگر نتواند نماز جمعه اهواز را اقامه کند. آیت الله موسوی جزایری بیشتر از 40سال عهده دار نمایندگی ولی فقیه در استان خوزستان بود. وی همچنین نماینده مردم خوزستان در خبرگان رهبری و دارای حوزه علمیه در اهواز است که کار تدریس و تربیت طلاب را بر عهده دارد. آیت الله موسوی جزایری در خطبه های نماز جمعه اهواز اعلام کرد که پس از کناره گیری از سمت نمایندگی ولی فقیه در استان خوزستان در کنار رهبری خواهد بود و اوامر معظم له را انجام خواهد داد. این استفعا متعاقب سفر موسوی جزایری به انگلستان رخ داد. برخی سفر او را درمانی میدانستند اما خود او گفته بود که برای ترویج اهداف انقلاب به انگلستان سفر کرده است.
اسفند97، استعفای امام جمعه زاهدان
اوایل اسفند امسال آیتالله عباسعلی سلیمانی، از امامت نماز جمعه زاهدان استعفا داد و گفت: «رهبر معظم انقلاب در دهه پنجم انقلاب بیانیهای را مطرح کردند که باید مورد توجه قرار گیرد. انقلاب اسلامی در این چهل سال فراز و نشیبهای بسیاری را طی کرد، تلخی و شیرینیهای بسیاری را تجربه کرد اما همیشه رو به جلو و پیشرفت بود». امام جمعه زاهدان ادامه داد: «رهبر انقلاب اسلامی برای پیشرفت انقلاب همیشه به نسل جوان تاکید داشتهاند و در تمام صحنهها با اتکا به جوانان این انقلاب پیش رفته است». وی سپس با تشریح بیانات رهبری معظم انقلاب اظهار کرد: «دولت عربستان با حمایت کشورهای غربی و آمریکا میخواست از طریق کشورهای همسایه به ایران ضربه بزند حتی از لحاظ اقتصادی بر روی مردم ایران فشار بیاورند و خواستند معیشت مردم را تحت فشار قرار دهند اما شکست خوردند و به عوامل تروریستی روی آوردند که چند ماه قبل در اهواز و چند روز قبل هم در زاهدان حادثه تلخی را رقم زدند، اما اینها نمیدانند این مردم هوشیارترند و حماسه بیست و دوم بهمن را باشکوهتر خلق میکنند». سلیمانی افزود: «دولت عربستان و این تروریستها بدانند خون این پاسداران عزیز و خون مردم مظلوم یمن پایمال نخواهد شد و روزی خواهد رسید که این ظلم به خودشان برمیگردد و این شلاق الهی در عربستان به صدا در خواهد آمد و دامن ظالم را خواهد گرفت». آیتالله عباسلی سلیمانی نماینده ولی فقیه در سیستان و بلوچستان و امام جمعه زاهدان، در پایان خطبههای نماز جمعه از مردم سیستان و بلوچستان خداحافظی و علت آن را تفکر زیبای مقام معظم رهبری مبنی بر جوانگرایی عنوان کرد.
اسفند97، استعفای امام جمعه همدان
اسفند97 با استعفای آیتالله غیاث الدین طهمحمدی، امام جمعه همدان مواجه شد. او در خطبههای عبادی سیاسی نماز جمعه این هفته همدان اظهار داشت: «مسئولیتم در کسوت نمایندگی ولی فقیه به اتمام رسیده و بسیار خوشحالم این امانت سنگین از دوشم برداشته شده و از رهبر معظم انقلاب سپاسگزارم». وی با بیان اینکه در این مدت به اندازه سر سوزنی کوتاهی نکرده و برای همدان شبانه روزی و جهادی کار کردهام، گفت: «هیچ طلبه ای به اندازه من از مردم همدان محبت و نیکی ندیده است».
امام جمعه همدان با اشاره به انتصاب آیتالله شعبانی به عنوان نماینده ولی فقیه استان همدان ادامه داد: «وی طلبه ای جوان، انقلابی و از هر نظر شایسته است و مردم از علم و دانش وی باید بهره بگیرند». آیتالله طهمحمدی با اشاره به اینکه نماز جمعه همدان یکی از باشکوه ترین نمازهای جمعه کشور از نظر کمی و کیفی است اضافه کرد: «استقبال نمازگزاران در این سالها کمنظیر بود و قدردانی میکنم». وی با بیان اینکه از کسی کینهای به دل ندارم گفت: «از مردم همدان خداحافظی نکرده و در این شهر می مانم و هرکاری بتوانم برای پیشرفت این استان انجام میدهم». امام جمعه همدان خواستار تکمیل مصلی شهر شد و افزود: «برای این طرح تلاش بسیاری صورت گرفته و تاکنون حدود 300 میلیارد ریال هزینه شده و چنانچه به اتمام برسد طرح بی نظیری است». وی همچنین به اتمام طرح حوزه علمیه امیرالمومنین(ع) تاکید کرد و گفت: «اگر این طرح محقق شود، غرب کشور و بخشی از عراق و سوریه را پوشش میدهد». آیتالله طهمحمدی با اشاره به کمبود فضای آموزشی در همدان یادآوری کرد: «ساخت جامعهالزهرا(س) نیز ضروری است و باید مسئولان برای به نتیجه رسیدن طرح های آموزشی تلاش کنند». امام جمعه همدان از همه مردم حلالیت خواست و خاطرنشان کرد: «تمام تلاش هایم برای رضای خدا بوده و از کسانی که یاریگر بودند قدردانی می کنم».