جنگ تجاری آمریکا و چین به روایت کفش
به گزارش اقتصاد نیوز، احتمالا به زودی کفش در آمریکا گران میشود. اتحادیه فروشندگان و توزیعکنندگان کفش آمریکا پیشبینی کرده یک جفت کفش ورزشی ۱۵۰ دلاری که برای دویدن و نرمش میپوشید، به زودی ۲۰۶ دلار فروخته شود.
البته به فرض اینکه دونالد ترامپ برای آن دسته محصولات چینی که هنوز تعرفه گمرکی تعیین نکرده، تعرفه بگذارد.
با نگرانی از همین موضوع بوده که غولهای بازار کفش مثل آدیداس، نایکی، دکتر مارتینز، کانورس و صدوهفتاد شرکت دیگر در اقدامی نامعمول از رئیسجمهوری آمریکا خواستهاند دست از جنگ تجاری با چین بردارد.
مدیران این شرکتها در نامهشان به آقای ترامپ هشدار دادهاند که تعرفه ۲۵ درصدی - اگر اعمال شود - پیامدهای فاجعهباری برای مصرفکنندهها خواهد داشت، و بیش از همه به طبقه کارگر فشار خواهد آورد.
تعرفههای جدید - اگر اعمال شود - قیمت بسیاری کالاهای مصرفی که از چین وارد میشود بالا خواهد رفت. آمریکا هر سال معادل ۳۲۵ میلیارد دلار از چین کالا وارد میکند.
مردم چقدر ضرر خواهند کرد؟
در این گزارش کفش را به عنوان نمونه انتخاب کردهایم. ببینیم تعرفههای جدید روی زندگی یک کارگر یا کارمند که باید برای خود و خانوادهاش کفش بخرد، چقدر تاثیر دارد.
اگر آن شخص بچه کوچک درحال رشد داشته باشد، قیمت میانگین کفشش از ده دلار به پانزده دلار میرسد. و دختر نوجوانش که کفش بسکتبال میخواهد، باید به جای ۱۳۰ دلار ۱۷۹ دلار بدهد. اگر همسر خانهدارش هم برای زمستان یک جفت چکمه جدید بخواهد، باید به جای ۱۹۰ دلار ۲۴۹ دلار بپردازد.
رویهمرفته، هزینه سالانه این خانواده معمولی آمریکایی - فقط برای یک قلم کفش - ۱۶۹ دلار بیشتر میشود.
اما مسئله اینجاست که تعرفه فقط برای کفش نیست. انبوهی از کالاهای مصرفی را شامل میشود، از لوازم خانگی گرفته تا گوشت و میوه و سبزیجات یخزده.
به عنوان مثال، نتایج یک تحقیق جدید در دانشگاه شیکاگو نشان میدهد که قیمت ماشین لباسشویی ۱۲ درصد بالا رفته است.
در نتیجه تردیدی نیست که خرج یک خانوار معمولی به مراتب بیش از ۱۶۹ دلاری که برای کفش حساب کردیم، بالا خواهد رفت.
اتحادیه لباس و کفش آمریکا تخمین زده یک خانواده چهار نفره سالی ۵۰۰ دلار فقط بابت افزایش قیمت پوشاک و کفش و وسایلی که به مسافرت مربوط میشود، ضرر خواهد کرد.
یک شرکت مشاوره اقتصادی (Trade Partnership Worldwide) تخمین زده با افزایش تعرفههای گمرکی، هزینههای سالیانه هر خانوار متوسط آمریکایی رویهمرفته ۲۳۰۰ دلار بیشتر بشود.
ماجرای افزایش تعرفه چیست؟
از روز دهم مه (بیست اردیبهشت) آمریکا تعرفه گمرکی واردات حدود ۲۰۰ میلیارد دلار از کالاهای چینی را از ۱۰ درصد به ۲۵ درصد بالا برد.
چین هم در مقابل تعرفه حدود ۶۰ میلیارد دلار کالاهای آمریکایی را ۲۵ درصد تعیین کرد. این رقم تقریبا نصف کل واردات چین از آمریکاست. البته تعرفههای جدید چین از اول ژوئن (یازده خرداد) اعمال میشود.
ترامپ گفته مقابلهبهمثل را ادامه خواهد داد. او تهدید کرده تعرفه حدود ۳۲۵ میلیارد دلار واردات آمریکا از چین را که هنوز بالا نبرده، تا همان ۲۵ درصد بالا ببرد. نظر آقای ترامپ این است که واردکنندگان آمریکایی میتوانند به جای وارد کردن از چین سراغ کالاهای آمریکایی بروند یا از کشورهایی که تعرفه جدید شامل حالشان نمیشود وارد کنند - مثلا ویتنام یا اندونزی.اما ریک هلفنباین، مدیرعامل اتحادیه کفش و لباس، میگوید این کار "به این سادگیها نیست".
در سالهای اخیر حجم واردات آمریکا از کشورهایی مثل اندونزی و چین بیشتر شده است. اما تولید کفش فنآوری و دانشی میخواهد که یک شبه نمیشود به آن دست یافت.
آنطور که آقای هلفنباین میگوید، حدود ۷۲ درصد کفش، ۸۴ درصد پوشیدنیهای تزئینی و ۴۱ درصد کل پوشاکی که در آمریکا فروخته میشود، چینی است. او میگوید: "ما شدیدا وابستهایم. معلوم نیست این همه جنس را از کجا باید تامین کنیم. به نوعی گیر افتادهایم. این تعرفهها به همه بهخصوص به بخش فروش ضربه میزند."
اندی پالک، سخنگوی اتحادیه فروشندگان و توزیعکنندگان کفش آمریکا، میگوید بعضی کفشهایی که از چین وارد میشود اساسا در آمریکا تولید نمیشود، و آنها که میشود، گرانتر است.
به گفته آقای پالک، یک جفت کفش کوهنوردی دستکم ۳۰۰ دلار و کفش دویدن دستکم ۱۵۰ دلار برای مصرفکننده آب خواهد خورد. او معتقد است پولی که بابت تعرفههای جدید آقای ترامپ خرج میشود، میتواند برای ابداع و بهبود محصولات خرج شود که مصرفکنندهها همه جای دنیا از آن بهره ببرند.
میگوید: "شرکتها از ماهها قبل بودجهشان را میبندند. الان چینیها مشغول تولید کفشهای زمستاناند و ما داریم بودجه بهار سال آینده (۲۰۲۰) را میبندیم. شرکتی که این افزایش تعرفه را در بودجه سال آیندهاش در نظر گرفته، قاعدتا از بودجه بخش طراحی و ابتکار و فنآوری کم کرده."
چرا جنگ تجاری راه افتاده؟
فرض آقای ترامپ این است که وقتی دولتش تعرفههای جدید (یا بالاتر) بر کالاهای وارداتی از چین وضع میکند، تولیدات آمریکایی مزیت رقابتی پیدا میکنند (یا اختلاف قیمتشان با تولید چینی کم میشود) و در نتیجه مصرفکننده آمریکایی انگیزه پیدا میکند جنس آمریکایی بخرد.ضمن اینکه تعرفه گمرکی یکی از اهرمهای فشار در جنگ تجاری است.
آقای ترامپ معتقد است ضربهای که به اقتصاد آمریکا وارد میشود در نهایت میارزد، چون در درازمدت شرکتهای چینی هم ضرر میکنند و اقتصاد چین ضربه میخورد.
به نظر میرسد هزینه تعرفههای جدید آمریکا بیش از همه بر مصرفکننده آمریکایی تحمیل میشود
موضع دولت چین چیست؟
بخش مونیتورینگ بیبیسی میگوید رسانههای حکومتی چین به مرور از لحن دوستانهای که در مورد آمریکا به کار میگرفتند، فاصله میگیرند.
روزنامه گلوبال تایمز، چاپ چین، که بیشتر به امور دیپلماتیک میپردازد، در یکی از سرمقالههای اخیرش نوشته بود: "ایالات متحده امیدوار بود چین به سرعت تسلیم شود، در نتیجه برای یک جنگ طولانی آمادگی روانی نداشت."
در بخش دیگری از این سرمقاله آمده: "چین ابزارهای زیادی برای مقابله دارد. تعرفههای آمریکا مثل شلیک بیهدف با مسلسل است. آسیبهای فراوانی به آمریکا میرساند که تحملش در درازمدت ممکن نیست. در مقابل، چین با دقت نشانه میگیرد و تلاش میکند به خودش آسیب نزند."
تنش تجاری/اقتصادی آمریکا و چین به رسانههای اجتماعی چین هم رسیده. بسیاری کاربران مطالب و تصویرهای میهنپرستانه منتشر میکنند، از جمله تصاویری از دوران جنگ که قدرت چین را برجسته میکند.
ترامپ دنبال چیست؟
آقای ترامپ روز سیزدهم مه توییت کرد: "بسیاری شرکتهایی که از تعرفهها متاثر شدهاند از چین به کشورهای دیگر آسیا مثل ویتنام میروند. کسی در چین باقی نمیماند که (چینیها) با آن معامله کنند. بسیار بد برای چین، بسیار خوب برای ایالات متحده آمریکا!"
کارشناسان معتقدند استراتژی آقای ترامپ این است که چین را وادار کند به مذاکره برگردد و گفتگوهای گستردهتر در باب تجارت بین دو کشور را از سر بگیرد.
دولت آمریکا چین را به مداخله سایبری، دستکاری نرخ ارز، نقض حقوق مالکیت معنوی، و "انتقال اجباری فنآوری" متهم کرده. (هر شرکت خارجی که بخواهد به بازار چین وارد شود، باید طبق مقررات یا در قالب همکاری مشترک و تاسیس کسبوکار جدید، فنآوری خود را در اختیار شرکتهای چینی بگذارد).
آقای ترامپ معتقد است نظام موجود تجارت جهانی "از بیخ ایراد دارد" و باعث میشود "شرکتها و کارگرهای آمریکایی در موقعیتی نابرابر فعالیت کنند و رقابت واقعی نباشد".
در سهماهه اول سال ۲۰۱۹ میلادی، صادرات چین به آمریکا ۹ درصد کم شد، که بسیاری آن را نتیجه جنگ تجاری دو کشور میدانند.
ترامپ معتقد است آمریکا تا اینجا برنده این جنگ بوده. اما در مقالهای که اخیرا چند اقتصاددان از جمله پنهلوپه گلدبرگ، اقتصاددان ارشد بانک جهانی، منتشر کردند، آمده که بار اصلی جنگ تجاری دو کشور و تعرفههای جدید آمریکا را مصرفکنندهها و شرکتهای آمریکایی به دوش میکشند.