اثر معامله قرن بر رابطه ایران و آمریکا
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس، «جرد کوشنر» مشاور ارشد و داماد رئیسجمهور آمریکا شامگاه چهارشنبه خبر داد که به دلیل پیشرو بودن انتخابات سراسری در فلسطین اشغالی و تنشهای اخیر آمریکا با ایران، اجرای طرح سازش موسوم به «معامله قرن» به تعویق میافتد.
کوشنر در مصاحبه با شبکه « فاکسنیوز » مدعی شد: «مردم غزه و کرانه باختری (به معامله قرن) با دقت توجه میکنند. ما از بسیاری از افرادی که با آنها در تماس بودیم میشنویم که از چشمانداز (معامله قرن) بسیار خرسند و راضی هستند».
وی با اجتناب از پاسخ دادن به سوال خبرنگار فاکسنیوز مبنی بر اینکه چه کسی با مردم غزه یا کرانه باختری در تماس بوده، توضیح داد که این احساس رضایت را حین تماس با مقامات سیاسی و شهروندان عادی فلسطینی برداشت کردهاند.
خبرنگار فاکسنیوز سپس به سراغ دو نفر از رهبران مقاومت فلسطینی و حماس رفته و از آنها درباره ادعای کوشنر مبنی بر خرسندی فلسطینیها از معامله قرن پرسید. آنها گفتند که نمیدانند کدام چهره سیاسی فلسطینی هفته جاری با مقامات دولت آمریکا درباره طرح سازش صحبت و ابراز رضایت کرده است.
«نبیل ابو ردینه» معاون نخستوزیر تشکیلات خودگردان فلسطین با بیان اینکه دولت آمریکا هیچ طرحی را به آنها نشان نداده، اینگونه شفافسازی کرد: «ترامپ در ابتدا به (محمود) عباس رئیس تشکیلات میگفت که به دنبال یک توافق است. ما مدتها منتظر آن توافق بودیم. اما تیم او تصمیم گرفتند که توافق را به یک طرح تقلیل دهند. سپس ما درباره ابعاد آن در رسانهها شنیدیم و چیزی را به چشم خود ندیدیم».
ابو ردینه با اشاره به تصمیم ترامپ در اعلام قدس اشغالی به عنوان پایتخت رژیم جعلی صهیونیستی، گفت: «ما در آن زمان به ترامپ گفتیم که اگر قدس در گزینههای ما نباشد، (مذاکره با) دولت آمریکا هم در کار نخواهد بود. ابعاد صلح مبتنی بر راهکار دو دولتی و بازگشت به مرزهای 1967 است».
وی همچنین افزود بهمحض اینکه دولت آمریکا بپذیرد که دولت مستقل فلسطینی به پایتختی قدس شرقی تشکیل شود، آنگاه عباس نیز فردای آن روز در کاخ سفید به مذاکره با او میرود.
بر این اساس، یکی از سران فلسطینی در واکنش به این اظهارات کوشنر به فاکسنیوز گفت: «من واقعا تعجب میکنم که کوشنر چقدر ساده لوح است!»
کوشنر در ادامه این مصاحبه با بیان اینکه دولت آمریکا هنگام طراحی معامله قرن، روی اهدافی که میخواست طی بازه زمانی مشخصی بهدست بیاورد تمرکز کرده، اظهار داشت: «ما مطمئنیم که با اصرار به اجرای این طرح میتوانیم چیزهایی که میخواهیم بهدست بیاوریم».
وی در پاسخ به سوال خبرنگار فاکسنیوز درباره اینکه آیا از نظر آمریکا، رژیم تلآویو مسئول وضعیت نابسامان کنونی در غزه است یا نه، گفت: «ما در ارتباطاتمان دچار انقطاع شدیم. اگر حماس تصمیم بگیرد که معیشت مردم غزه را بهبود بخشد، بهنظرم یک طرف مشتاق در آمریکا و اسرائیل خواهند داشت... پس فعلا نمیتوانید اسرائیل بهدلیل دفاع از خود و شهروندانش سرزنش کنید».
مشاور ارشد کاخ سفید در واکنش به این سوال که آیا اجرای موفق معامله قرن میتواند مشکلات آمریکا با ایران را حل کند، مدعی شد: «بیشتر، یک سد محکمتری (علیه ایران) در منطقه ایجاد میکند که بهنظرم بدترین کابوس ایران خواهد بود».
کوشنر همچنین با اجتناب از پاسخ به سوالی درباره زمان قطعی رونمایی و اجرای طرح معامله قرن، احتمال داد که به دلیل تنشهای اخیر آمریکا با ایران و نزدیک بودن انتخابات سراسری در فلسطین اشغالی برای تعیین نخستوزیر رژیم صهیونیستی، تاریخ اعلام آن به تعویق بیافتد.
طرح موسوم به معامله قرن که آمریکا برای پایان دادن به منازعه بین فلسطینیان و صهیونیستها مطرح کرده، به دنبال حذف همیشگی بازگشت آوارگان فلسطینی (مطابق آمار شش میلیون) به سرزمین خود و اسکان آنها در «وطن جایگزین» یعنی کشورهای دیگر است.
به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی در دولت آمریکا و انتقال سفارت این کشور از تلآویو به شهر قدس در این راستا انجام شده است و قرار نیست کشوری به نام فلسطین به پایتختی قدس به رسمیت شناخته شود.
کوشنر شنبه هفته جاری مدعی شد که در طرح صلح پیشنهادی آمریکا طرحی 5 میلیارد دلاری وجود دارد که بر اساس آن کرانه باختری به نوار غزه متصل میشود.