سه برداشت ازسیگنال جدیدترامپ به ایران

کدخبر: ۲۹۶۶۴۵
اقتصادنیوز: سعیده‌سادات فهری خبرنگار دنیای اقتصاد در گزارشی به واکنش‌ها به توییت اخیردونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا درباره ایران پرداخت.
سه برداشت ازسیگنال جدیدترامپ به ایران

به گزارش اقتصادنیوز او نوشت: رئیس‌جمهوری ایالات متحده که برای کشاندن ایران پای میز مذاکره به هر دری زده، این بار به‌زعم خود از ادبیات دیگری برای ترغیب ایران به گفت‌وگو با واشنگتن استفاده کرده است؛ رئیس‌جمهوری آمریکا روز دوشنبه هفتم مرداد (۲۹ ژوئیه) با انتشار یک پست توییتری مدعی شده است: «فراموش نشود که ایرانی‌ها هرگز در جنگی پیروز نشده‌اند، اما هرگز در مذاکره‌ای شکست نخورده‌اند!» پیش‌تر مایک پمپئو، وزیرخارجه آمریکا بار دیگر از آمادگی آمریکا برای مذاکره سخن گفته بود.

روشن نیست که خطاب رئیس‌جمهوری آمریکا در این جمله به چه کسی است و هدف وی از مطرح کردن جنگ و مذاکره در کنار هم چیست. این توییت ترامپ که در واقع تلاشی از سوی او برای سودمند جلوه دادن مذاکره با آمریکا برای ایران به حساب می‌آید درحالی مطرح می‌شود که سیاست‌های رئیس‌جمهور آمریکا در قبال ایران به‌ویژه در مساله برجام، هرگونه امکان گفت‌وگو میان دو کشور را تضعیف کرده است. به گزارش «ایسنا» ترامپ تاکنون بارها پیشنهاد مذاکره با ایران را مطرح کرده و امیدوار است بتواند در مذاکره با ایران به همه خواسته‌های خود دست یابد؛ پیشنهادی که مسوولان ایران با توجه به سیاست‌ها و رویکرد عملی دولت آمریکا آن را فریبکارانه و دروغین می‌دانند. البته ترامپ در کنار پیشنهاد مذاکره هیچ‌گاه از تهدید نظامی هم غافل نبوده است.

خبرنگار واشنگتن‌پست هم پس از انتشار توییت ترامپ واکنش جالبی نشان داد و در توییتی نوشت: «بسیار خوب؛ باید آموزش تاریخ را در مورد کوروش کبیر، اردشیر اول یا شاه عباس اول شروع کنیم؟»

سیاست ترغیب ایران به مذاکره

 در گفت‌وگویی با کارشناسان این مساله را بررسی کردیم که هدف ترامپ از پررنگ‌کردن دو گزینه «جنگ و مذاکره» در کنار هم چیست؟

امیرعلی ابوالفتح، کارشناس مسائل آمریکا در این رابطه می‌گوید: «این توییت ترامپ با هدف ترغیب ایران به مذاکره است و به‌گونه‌ای می‌خواهد ایرانی‌ها را مغرور یا قانع کند که هیچ وقت در مذاکره شکست نخورده‌اند و باید پای میز مذاکره بیایند. زیرا در مذاکره پیروز خواهند شد.»

به گفته این کارشناس، وقتی خط و نشان کشیدن‌ها و تهدیدهای ترامپ نتیجه‌بخش نبوده و وی دریافته که ایران، ‌هراسی از رویارویی نظامی با آمریکا ندارد، برگ دیگری را رو کرده مبنی بر اینکه مذاکره بد نیست و ایران در آن پیروز خواهد شد. همچنین به گفته ابوالفتح این مساله که ترامپ گفته ایرانی‌ها در هیچ جنگی پیروز نشده‌اند نشان می‌دهد که ترامپ تاریخ را اصلا مطالعه نکرده است.

دوگانه جنگ یا مذاکره

از سوی دیگر طهمورث غلامی، دیگر کارشناس مسائل آمریکا نیز به «دنیای اقتصاد» گفت که از این توییت ترامپ چند نکته می‌توان برداشت کرد؛ نکته اول اینکه ارزیابی اولیه ترامپ این بود که دیپلماسی فشار حداکثری ایران را مجبور به تغییر رفتار می‌کند ولی بعد از اقدامات برجامی ایران و از سر گرفتن فعالیت‌های هسته‌ای توسط ایران، مشخص شد که ارزیابی اولیه ترامپ اشتباه بوده و جمهوری اسلامی ایران تسلیم نمی‌شود. بنابراین ترامپ هم‌اکنون در مسیر دوگانه جنگ یا مذاکره قرار گرفته است.

غلامی ادامه داد: «از طرف دیگر طبق درخواست مقامات ایران، لازمه هرگونه مذاکره، عقب‌نشینی ترامپ از سیاست تحریم و بازگشت به برجام است. این درحالی است که ترامپ با توجه به انتخابات ۲۰۲۰ به شدت نیازمند توافق و گفت‌وگو با ایران و اجتناب از هرگونه جنگ و درگیری است. وی نگران این است که اقدامات بعدی هسته‌ای ایران و تغییر و تحولات در خلیج‌فارس و تنگه هرمز، دو کشور را به سمت جنگی ناخواسته سوق دهد. او در دیدار با یکی از سناتورهای آمریکایی بر این موضوع تاکید کرده است.»

این کارشناس در ادامه تاکید کرد: «نکته سوم اینکه رئیس‌‌جمهور آمریکا تلاش کرد از طریق توییت خود به مقامات جمهوری اسلامی این اطمینان را بدهد که نباید از مذاکره احتمالی با آمریکا هراس داشته باشند؛ زیرا ایران در مذاکره و توافق کشوری قوی و توانمند است. هرچند تلاش کرد همزمان این‌گونه نشان دهد که در عرصه نظامی، آمریکا از قدرت برتر برخوردار است.»

آمادگی برای مذاکره با ایران

دونالد ترامپ چند روز پیش با اشاره به رفتار سیاسی ایران در منطقه و از جمله پس از توقیف نفتکش بریتانیایی گفته بود که مذاکره با ایران روزبه‌روز دشوارتر می‌شود. پست توییتری ترامپ در شرایطی منتشر می‌شود که آمریکا با پیشنهاد ایران مبنی بر امضای زودهنگام پروتکل الحاقی در ازای کاستن از دامنه تحریم‌ها موافقت نکرده است.

محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران به آمریکا پیشنهاد کرده بود که در ازای کاهش سطح تحریم‌ها ایران آمادگی آن را دارد که پروتکل الحاقی را زودتر از موعد آن امضا کند. پیشنهادی که بنا بر اظهارات عباس موسوی، سخنگوی وزارت امورخارجه ایران از سوی آمریکا رد شده است. پیش از انتشار توییت جدید ترامپ در ارتباط با ایران، مایک پمپئو، وزیر امورخارجه آمریکا، بر آمادگی این کشور به مذاکره مستقیم با ایران مجددا تاکید کرده بود. پمپئو گفته که آمریکا حاضر است بدون هیچ قید و شرطی با ایران مذاکره کند. این درحالی است که جمهوری اسلامی ایران انجام هرگونه مذاکره‌ای با آمریکا را مشروط به لغو تحریم‌ها کرده است.

اخیرا نیز رئیس‌جمهور آمریکا در ادامه ابراز تمایل برای مذاکره با ایران مدعی شد که ایران برای دست پیدا کردن به یک توافق جدید منتظر جو بایدن، کاندیدای ریاست‌جمهوری انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا است. به گزارش «ایسنا» دونالد ترامپ در ادامه ادعاهایش مبنی بر اینکه ایران خواهان مذاکره با آمریکا است در کاخ سفید گفت: «ایران می‌خواهد به یک توافق دست پیدا کند، اما اگر من به جای ایران باشم احتمالا بگویم که اگر بتوانم دوام بیاورم، به‌جای دونالد ترامپ، منتظر جو بایدن خواب‌آلود خواهم بود، چراکه می‌توانیم به هر توافقی که بخواهیم با او دست پیدا کنیم. او نمی‌داند که چه اتفاقی می‌افتد.»

نظر ترامپ راجع به ظریف

این درحالی است که دونالد ترامپ سال گذشته و یک روز پس از خروج از برجام ضمن آنکه گفته بود که ایران باید باز هم با واشنگتن گفت‌وگو کند، به تعریف و تمجید از محمدجواد ظریف، وزیرخارجه ایران به‌عنوان یک مذاکره‌کننده قوی پرداخته بود.

به نوشته العالم، وی که در نشست کابینه آمریکا صحبت می‌کرد گفته بود: «شاهد اتفاقات هیجان‌انگیز زیادی خواهیم بود. شاید آنها هرگز این را نگویند، چون آنها مذاکره‌کننده‌های فوق‌العاده‌ای هستند. جان کری در برابر مردی که داشت با او مذاکره می‌کرد، هیچ شانسی نداشت. اولین باری که آن مرد را دیدم، او را در یک برنامه دیدم... من او را نگاه کردم و بعد از سه دقیقه تماشا گفتم امکان ندارد کری بتواند از پس مذاکره با این مرد برآید. بعدا دیدیم که همین‌طور هم شد. بنابراین، یا به یک توافق واقعا خوب برای جهان می‌رسیم یا اصلا توافقی نمی‌کنیم.»

وی ادامه داد: «ایران خواهد گفت که نمی‌خواهیم مذاکره کنیم، حتما این را خواهند گفت، اگر من هم در موقعیت آنها بودم، همین را می‌گفتم. در چند ماه اول ما مذاکره‌ای نخواهیم داشت، اما مذاکره خواهند کرد یا چیزی اتفاق می‌افتد، البته امیدوارم که این‌طور نشود.»

دوست دارم ایرانی‌ها به من زنگ بزنند

همچنین ترامپ ۲۰ اردیبهشت سال جاری برای گفت‌وگوی تلفنی با مسوولان ایران اظهار تمایل کرد و گفت که «دوست دارم ایرانی‌ها به من زنگ بزنند.» او مدعی شد: «چشم به‌روزی دارم که به ایران کمک کنیم به وضعیت خوبی برگردد. ما نمی‌خواهیم به ایران آسیب بزنیم.»

دونالد ترامپ روز پنج‌شنبه ١٩ اردیبهشت نیز با مطرح کردن ادعاهایی همچون اینکه بعد از خروج آمریکا از توافق، وضع اقتصادی ایران آشفته شده است، بالاترین تورم را دارند و مدام شورش می‌شود، گفت: «تنها کاری که باید می‌کردند این بود که به من زنگ بزنند تا مذاکره کنیم و به توافق برسیم.»

او پیش‌تر هم ضمن خروج از برجام و اعمال تحریم‌های بانکی و نفتی گسترده گفته بود می‌خواهد برای یک توافق هسته‌ای جدید با ایران مذاکره کند. از جمله در آستانه سفر حسن روحانی به نیویورک برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل، ترامپ به امکان ملاقات با روحانی اشاره کرد. حسن روحانی در اولین سال ریاست‌جمهوری خود در جریان سفری مشابه به نیویورک، با باراک اوباما، رئیس‌جمهور وقت آمریکا تلفنی صحبت کرده بود.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید