نظر فلاحتپیشه درباره چرخش امارات به سمت ایران؛ میوه ساقط کردن پهپاد آمریکایی بود
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از نامه نیوز، به نظر بسیاری ماجرای جدال امارات و عربستان به آنجا کشیده شده که به مرور امارات به ائتلاف عربی در همه زمینهها پشت کرده است. از ماجرای جنگ در یمن و رویگرداندن اماراتیها از دولت خودخوانده منصورهادی در عدن یمن تا همکاری اقتصادی و امنیتی با ایران.
درباره شرایط موجود و چرایی این چرخش به سراغ «حشمتالله فلاحتپیشه» عضو کمیسیون سیاست خارجی مجلس و استاد روابط بینالملل دانشگاه علامه رفتهایم تا در این ارتباط جزئیات بیشتری را جویا شده و تحلیلهای دقیقتری را بشنویم:
چرخش اماراتیها قابل پیشبینی بود
فلاحت پیشه ضمن اشاره به تاریخ روابط امارات و ایران اظهار کرد: من معتقد نیستم بین امارات و عربستان جدایی افتاده است، بلکه فاصلهای بین سیاستهای سعودی به سکانداری بن سلمان تندرو و دولت امارات بهوجود آمده که قابل پیش بینی نیز بود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در پاسخ به چرایی این فاصلهگیری بیان کرد: شکست سیاستهای مشترک عربستان و امارات در منطقه و بهویژه یمن عاملی مهم در این تغییر رویکرد بود. از آغاز جنگ در یمن و سوریه، سعودیها بسیار تلاش کردند تا کشورهای عربی را مجبور به ورود در ائتلافی کنند که چندان همراهی با آن در جهت منافعشان نبود. اما اگر از من بپرسند نقطه شروع فاصلهگیری امارات از محور سعودی چه زمانی بود، پاسخ خواهم داد که هدف قراردادن پهپاد آمریکایی توسط ایران آغاز این روند بوده است!
نماینده مردم اسلامآباد غرب و دالاهو ضمن اشاره به اینکه «ساقط کردن پهپاد آمریکایی باعث شد تا اعراب بفهمند که آمریکا نمیتواند امنیت منطقه خلیج فارس را حفظ کند»، ادامه داد: این مسئله هم باعث توقف افزایش تنشزایی در بین هیئت حاکمه سعودی شد و هم تمایل به کاهش تنش را در اماراتیها ایجاد کرد و کار را به همکاری منطقهای نیز کشاند.
وی با تاکید بر اینکه فرسایشی و غیرقابل پیشبینی شدن جنگ و منازعات در یمن نیز در این تصمیم امارات نقش داشت، گفت: دسترسی یمن به ادوات نظامی پیشرفتهتر مثل پهپاد و موشک بالستیک باعث شد تا اماراتیها نسبت به امنیت خود احساس خطر کرده و از سوی دیگر با آیندهنگری متوجه شوند که موقعیت خوبی در صورت وقوع یک جنگ سراسری در خاورمیانه ندارند. ضمن اینکه امارات وسعت کوچک و اقتصادی شهرمحور بوده و در این شرایط در هرجنگی بسیار آسیبپذیر است.
چشماندازی جدید برای رابطه اقتصادی دو طرف
فلاحتپیشه درباره چشم انداز آتی منطقه گفت: بهنظر میرسد جبهه منطقهای و مستقل از غرب خطی است که در منطقه تقویت شده است. برای مثال قطر و عمان به همراه کویت سالهاست که مشی مستقلی از غرب و سعودیها اتخاذ کردند و احتمال این وجود دارد که امارات نیز به سرعت به این مسیر وارد شود و این خط میرود تا در کل منطقه غالب شود.
او در پایان در پاسخ به سوالی درباره از سرگیری روابط اقتصادی ایران و امارات گفت: یکی از چالشهایی که قبل از آغاز تنشها بین دو کشور وجود داشت، این بود که در حوزه دیپلماسی و دیپلماسی اقتصادی، ضعفهای متعددی از سوی دو طرف وجود داشت. هردو طرف ظرفیتها و پلهای خودجوش اقتصادی در دو طرف داشتند و این میتوانست مانع از تنش شود، اما دیدیم که دیوار امنیتی و سیاسی دو طرف فرو ریخت. تحولات به سمتی رفت که تجار ایرانی و اماراتی با سابقه طولانی همکاری حدود پنج سال در زمینه اقتصادی و همکاری مشترک عقب افتادند. حالا جریان بازگشت امارات به سوی همکاری باعث شده تا دوباره راههایی برای آشتی اقتصادی باز شود و چشمانداز مناسبی برای احیای روابط ایران در حوزه اقتصادی نیز ایجاد شود.