بازتاب طرح کارت سوخت در شبکههای اجتماعی
به گزارش اقتصاد نیوز و به نقل از کلیک، اوایل خرداد ماه بود که خبر طرح الزام استفاده از کارت سوخت شخصی منتشر شد و آنطور که شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی اعلام کرد، قرار بر این بود که ابتدا این طرح در بیستم مرداد ماه ابتدا در چهار کلانشهر و سپس در کل کشور اجرایی شود.
تاریخ اجرای این طرح بدون هیچ توضیحی از سوی شرکت ملی پخش به ۲۲ مرداد ماه تغییر یافت و از همان زمان به طور رسمی آغاز بهکار کرد. با این وجود تا اول شهریورماه، شاهد تغییرات چندانی در این حوزه نبودیم چراکه کارت سوخت جایگاهداران در اختیار تمام متقاضیان قرار داشت و هر فردی تا هر میزانی که تقاضا داشت میتوانست سوختگیری کند.
اما از اول شهریورماه به بعد، میزان سوختگیری با کارت آزاد جایگاهها در کل کشور در هر بار سوختگیری از ۶۰ لیتر به ۳۰ لیتر کاهش یافت و این در شرایطی است که هنوز تعداد زیادی از افراد نتوانستهاند کارت سوخت خود را دریافت کنند!
در همین رابطه عطاپور، نایب رییس و عضو هیات مدیره اتحادیه جایگاهداران سوخت اخیرا اعلام کرده بود: «تغییر و تحولات ایجاد شده در کارت سوخت نه تنها مردم را به استفاده از آن تشویق نکرده، بلکه چالشهایی را نیز در مباحث دیگر به همراه داشته است. همچنین باید گفت که علیرغم اجرای این طرح، متقاضیان سوخت هم چنان از کارت سوخت جایگاهداران استفاده میکنند و میتوان گفت از زمان اجرای طرح الزام استفاده از کارت سوخت، تنها پنج درصد متقاضیان از کارت سوخت شخصی خودشان برای سوختگیری استفاده میکنند، چرا که هنوز زیرساختهای اجرای این طرح عملیاتی نشده است.»
عطاپور ضمن انتقاد از محدود کردن لیتراژ کارت سوخت جایگاهداران افزوده بود: «این مساله موجب شده مالکان وسائل نقلیه برای دریافت سوخت بیش تر اقداماتی را انجام دهند که یکی از آنها عبور و مرور اضافی در خیابان برای سوختگیری مجدد از جایگاههای سوخت است. این طرح علاوه بر هزینه مضاعفی که برای جایگاهها به دنبال دارد، از نظر مسائل محیط زیستی نیز مشکلاتی را همراه داشته است و به همین دلیل به نظر می رسد که باید این طرح مورد ارزیابی دقیقتر قرار گیرد.»
این در حالی است که بسیاری از کارشناسان معتفدند برای الزام مردم به استفاده از کارت سوخت شخصی باید محدودیتهایی در استفاده از کارت سوخت جایگاهها از قبیل کاهش تدریجی لیتراژ سوختگیری یا پرداخت هزینه اضافی بابت حقالزحمه استفاده از کارت سوخت جایگاهها ایجاد شود. به زعم آنان در غیر این صورت استفاده از کارت سوخت شخصی برای مردم الزامآور نخواهد بود.
اما اگر بخواهیم جزییات این طرح را از دید مردم که طرف اصلی این طرح هستند، بررسی کنیم؛ با بازتابی منفی روبهرو میشویم.
یکی از کاربران در رابطه با محدود کردن لیتراژ و اتلاف وقتی که در این میان شکل می گیرد نوشته: «اینکه هر ماشین ۳۰ لیتر بنزین بزنه رو از کجات درآوردی، صف پمپ بنزینا رو ببین خوب من ماشینم ۶۰ لیتر میخوره، بعد ۳۰ لیتر قطع میشه باید دوباره ۳۰ لیتر دیگه بزنم این خودش کلی وقت میگیره!»
برخی از کاربران به باطل شدن کارت سوخت قبلی معترضند. کاربری در توییتر در این راستا توییت زیر را به اشتراک گذاشته است: «دو هفته پیش پستچی برام کارت سوخت آورد و گفت ۱۰ تومان بدهید. من گفتم کارت قبلیم را دارم و استفاده میکنم، نمیخواهم. دیروز رفتم بنزین بزنم دیدم کارت سوختم سوخته! حالا باید بدوم دنبال آن کارته! من که اعلام کرده بودم کارت دارم، برای چی برام کارت المثنی زدن؟»
شهروند دیگری در اعتراض به ناهماهنگی بخش های مختلف این نوشته را به اشتراک گذاشته است: «به پلیس +۱۰ مراجعه کردم و گفت کارت ملی قدیمی قبول نیست. رفتم پیشخوان دولت گفتن از خرداد پارسال کارتی صادر نشده رسید کارت ملی گرفتم. دوباره رفتم پلیس +۱۰ بعد از لذت از صف یک رسید داد گفت برو برای رمزگشایی. الان در دفتر پیمانکار رمزگشایی دارم از صف طولانی لذت میبرم.»
برخی شهروندان با اشاره به تجربه قبلی کارت سوخت این طرح را اشتباه می دانند. کاربری در این رابطه نوشته:«آیا یک کشور وجودداشته که کارت سوخت را اجباری کند؟ چرا تجربه دوره قبلی کارت سوخت منتشر نمیشود؟ این دوره مردم خودشان آثار کارت سوخت یعنی میزان مصرف بنزین و آمار قاچاق سوخت و بهینه شدن مصرف آن و مدینه فاضله ای که وعده اش می دهند را رصد کنند. نگذارید وارونگی آماری گرفتارتان کند.»
برخی از کاربران نیز با اشاره به دریافت وجه نقد برخی از پیشخوان های دولتی این مساله را طرح کرده اند که به چه دلیلی مبلغ مدنظر صرفا نقدی دریافت می شود؟
کابری در این رابطه نوشته: «رفتم اراده پست منطقه برای گرفتن کارت سوخت، مبلغ ۱۰ هزار تومن (فقط نقدی) بابت تحویل کارت میگرفتن. مهم اینجاست که چرا فقط نقدی میگرفتن؟ نباید تو اداره پست دستگاه پوز باشه؟ به دلیل عدم پرداخت مالیات این کارو میکنن؟ یا چی؟»
برخی کاربران نیز با اشتراک گذاشتن توییتی مهر تاییدی بر این نکته زده اند که در برخی از جایگاهها متصدیان جایگاه در ازای کارت سوخت مبلغی را از مشتریان دریافت میکنند. بر اساس گفتههای سخنگوی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی این کار کاملا غیر قانونی بوده و هیچ جایگاهی حق دریافت هزینه جداگانه از مشتریان را ندارد.
باید منتظر ماند و دید در آینده طرح کارت سوخت به کجا خواهد رسید و آیا تغییراتی در آن رخ خواهد داد؟