پایگاه خبری تحلیلی JustSecurity:

رئیس‌جمهوری داریم که نمی‌داند چگونه با تروریسم مبارزه کند

کدخبر: ۳۲۱۶۶۷
اقتصادنیوز؛ پایگاه خبری تحلیلی JustSecurity در مطلبی با اشاره به اینکه «مبارزه ظاهری آمریکا علیه داعش به سردی گراییده است»، نوشت: رییس جمهوری (ترامپ) داریم که نمی داند چگونه با تروریسم مبارزه کند و اصلا برایش مهم نیست که شرایط برای دستیابی به اهداف مبارزه علیه داعش، القاعده و دیگر گروههای تروریستی مهیا است یا نه.
رئیس‌جمهوری داریم که نمی‌داند چگونه با تروریسم مبارزه کند

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از فارس؛ پایگاه خبری تحلیلی JustSecurity یک پلتفرم آنلاین برای تحلیل قوانین و سیاست های امنیت ملی ایالات متحده است. این پایگاه در گزارشی به ابعاد ترور و شهادت سردار سلیمانی توسط آمریکا پرداخته است. در این گزارش آمده است:

«مبارزه ظاهری آمریکا علیه داعش به سردی گراییده و دقیقاً مشخص نیست که چه زمانی از سر گرفته خواهد شد.

با منکوب شدن نیروهای ائتلاف و ایالات متحده در پی انتقام وعده داده شده ایران برای تقاص شهادت سردار سلیمانی  و نیز در پی درخواست پارلمان عراق مبنی بر خروج ارتش آمریکا از این کشور از یک سو و وقفه دراز مدت در تصمیم ترامپ برای خروج از بخش‌هایی از سوریه، فضای منطقه در ابهام فرو رفته است.

البته این همه ماجرا نیست؛ رییس جمهوری (ترامپ) داریم که نمی داند چگونه با تروریسم مبارزه کند و اصلا برایش مهم نیست که شرایط برای دستیابی به اهداف مبارزه علیه داعش، القاعده و دیگر گروههای تروریستی مهیا است یا نه.

مبارزه با تروریسم کاری فراتر از بمباران کردن و آموزش دادن به نیروهای ائتلاف است و در صورتی که رییس جمهور یا فردی از کابینه اش در تصمیم گیری های دیپلماتیک عجولانه عمل کند ، هر گونه تلاش در راستای مبارزه با داعش کاملا به باد خواهد رفت.

این امر مستلزم حضور گسترده دولت عراق و درخواست از آنها برای کمک‌رسانی به امر مبارزه در این زمینه و برطرف‌سازی نارضایتی‌های سیاسی در میان فرقه‌های سیاسی در عراق بوده است. علاوه بر آن به شرکای محلی در عراق و سوریه نیز اتکا شده است، شرکایی که در عرصه میدانی دارای دانش و آگاهی بوده‌اند.

این امر مستلزم مدیریت دقیق روابط منطقه‌ای در راستای برطرف‌سازی اختلافات و نارضایتی‌ها بوده است.

دیپلمات‌های ایالات متحده در بغداد و مقامات در واشنگتن مصرانه از دولت عراق می‌خواستند که در راستای این مبارزات متحد باقی مانده و به طور دقیق دلواپسی‌های سیاسی را در نظر داشته باشند.

آنچه که ما به عنوان یک موضوع امنیت ملی در نواحی مختلف در زمینه مبارزه علیه داعش دریافته‌ایم دقیقاً همان چیزی است که در هر کجا پس از 11 سپتامبر مشاهده نموده‌ایم: سیاست‌های کارآمد و مؤثر مقابله با تروریسم چیزی فراتر از صرفاً حملات پهپادی و گسیل کردن کماندوها به عرصه میدانی است: مسئله اصلی فراهم ساختن شرایط دیپلماتیک و ژئوپلوتیک برای موفقیت مبارزه با تروریسم است.

به عنوان نمونه اقدامات و تلاش‌ها علیه القاعده و طالبان در افغانستان به توجه به میزان فشارهای وارده‌ به دولت پاکستان برای مبارزه با گروه‌های شبه نظامی در سرزمین‌هایش افت‌وخیزهایی را داشته است.

ناگفته پیداست که ترامپ نتوانسته است اهمیت اینگونه سیاست‌گذاری‌های خارجی در مبارزه با داعش را به خوبی دریابد. به باور او، کلیت تلاش‌ها و مبارزات علیه تروریسم صرفاً به کشتن تروریست‌ها ختم می‌شود.

زمانی اوضاع مضحک‌تر می‌شود که دریابیم وی حتی نمی‌داند کشتن تروریست‌ها در حجم وسیع صرفاً در صورتی امکان‌پذیر است که شرایط به خوبی مهیا باشند، در حالیکه اشتیاق شدید ترامپ به رهایی از منجلاب عراق و سوریه از همان آغاز دروغش هویدا بوده است، اما به تازگی مشخص شده است که وی در اقداماتش کاملاً سهل‌انگارانه برخورد می‌کند.

نخست تصمیم‌گیری در ماه اکتبر برای خروج ناگهانی از شمال سوریه و رها کردن شرکای کرد آمریکا و هل دادن آنها به سمت ترک‌ها بوده است، شرکایی که در مبارزات علیه داعش حجم انبوهی از بار مسئولیت‌ها را به دوش کشیده‌اند و تلفاتی پرشمار در این راستا داده‌اند.

کردها جان دادند، از زندان‌های داعش فرار کردند. فقط نیروی کوچکی از ایالات متحده به تازگی به سوریه بازگشته است که ظاهراً به دنبال محافظت از میادین نفتی می‌باشد.

فرماندهی مرکزی ایالات متحده پافشاری می‌کند که این نیروها قادر به انجام عملیات‌های مبارزه با تروریسم هستند اما گزارشات میدانی حکایت از وجود نقص و کمبودی‌های فراگیر از حیث توانمندی‌ها در راستای مقابله با داعش در عراق به ویژه به دنبال یورش ترکیه به این منطقه دارند.

در همین گزارشات آمده است که مقامات سازمان اطلاعات دفاعی مدعی شده‌اند که داعش هم اکنون در حال نوسازی بوده و تلاش می‌کنند تا در پی هرج و مرج و آشوب‌های اتفاق افتاده پس از حملات ترکیه از زندان‌ها بگریزند.

به نظر می رسد که ترامپ با ترور سردار سلیمانی، بسیاری از شرکای خود را رها کرده است. نخست، دولت عراق نسبت به این اقدام واکنش نشان داده و ناراضی است.

همین مساله به خودی خود منتهی به محدودیتهای بیشتری در آینده برای عملیاتهای پهپادهای آمریکایی در درون خاک عراق خواهد شد. دوم، در روز یکشنبه گذشته، پارلمان عراق رای به خروج نیروهای آمریکایی از عراق داد. این رای شامل نیروهایی که عملیات هوایی علیه داعش در سوریه انجام می دهند را نیز می شود.

سوم، دولت ایران قاطعانه وعده انتقام داده است که در نتیجه آن نظامیان آمریکایی و شرکایشان در نیروهای ائتلاف بیش از پیش دغدغه محافظت از جان و مال خویش را خواهند داشت.

سرانجام، به نظر می رسد که به دنبال این عملیات شکاف در روابط آمریکا با نزدیکترین متحدانش بیشتر شده است. وزیر خارجه ، مایک پمپئو، به متحدان اروپایی اعلام کرده است که پس از انجام این عملیات به اندازه کافی مفید نبوده اند و حتی دولت بریتانیا که اصلا به خود زحمت نمی دهد تا انتقادی از ایالات متحده داشته باشد ، هشدار داده است که تشدید تنش ها به نفع هیچ کسی نخواهد بود به جز داعش.

ایران اعلام کرده است که برنامه هسته ای اش را بدون توجه به هیچ یک از محدودیتهای پیمان هسته ای سال 2015 از سر خواهد گرفت ، که یقینا شکاف موجود بین ایالات متحده و متحدان اروپایی اش را دوچندان خواهد کرد.

ترامپ و طرفداران دو آتشه در حلقه پیرامونی اش اصلا نمی دانند که راهبرد برای شکست داعش چیست. مبارزه با تروریزم مستلزم همکاری های دقیق و تنگاتنگ با نزدیکترین متحدان است که به دنبالش شرکای محلی نیز وارد روابط شده است.

ناگفته پیداست که راهبردها در مبارزه با داعش در عملیاتها نقش برجسته ای دارد، اما حتی این عملیاتها نیز زمانی میسر می گردند که شرایط برای وقوع آنها فراهم آمده و در راستای تقلیل تبعات منفی دیپلماتیک و سیاسی صورت گرفته باشند.

میراث ترامپ در زمینه مبارزه با تروریزم در عراق و سوریه شاید چند جسد باشد اما این شیوه هیچ دردی را درمان نخواهد کرد و شرکایمان نیز در راستای ریشه کنی تروریسم به یاریمان نخواهند آمد.»

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید