کدام مشاغل میتوانند از پیادهروهای شهر استفاده کنند؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا ، علی اعطا در مورد جزئیات لایحه پیشنهادی شهرداری تهران برای ساماندهی پیاده روها، گفت: در ۲۸ اسفندماه سال گذشته، شهرداری تهران لایحهای را به شورای شهر ارسال کرد که بر اساس آن اجازه بهره برداری از پیادهروها برای برخی اصناف مشخص را اخذ کند.
وی با بیان اینکه این لایحه در کمیسیونهای تخصصی در حال بحث است، در مورد جزئیات لایحه پیشنهادی، افزود: در این لایحه پیش بینی شده است که برخی اصناف همچون کافهها و رستوران دارها میتوانند در ازای پرداخت عوارض، از بخشی از پیاده رو استفاده کنند. براساس این لایحه، مشاغلی همچون اغذیه فروشان و مواد غذایی، تولیدکنندگان و فروشندگان بستنی، آبمیوه و نوشابه، فروشندگان دل و جگر و قلوه، رستوران و سلف سرویس، طباخان، کبابی حلیم و آشپز، چلوکباب و چلوخورش و قهوه خانهها به عنوان صنوف مشمول طرح استفاده از پیاده روهای شهر تهران در فاز اول هستند.
اعطا با تاکید بر اینکه ایده ساماندهی پیاده روها به خودی خود موجب افزایش کیفیت فضاهای شهری میشود؛ اما ملاحظات جدی نیز مطرح است و نباید این مسئله موجب تضییع حقوق عمومی شهروندان در شهر شود، ادامه داد: در صورتی که کلیات لایحه را بپذیریم، باید سازوکاری طراحی شود که موضوع از جنبه سرزندگی و افزایش کیفیت فضای شهری مورد توجه قرار گیرد و شائبه درآمدزایی صرف مطرح نباشد.
اعطا افزود: البته این لایحه دارای اشکلاتی نیز هست که میتوان به مشخص نبودن چارچوب ضوابط اشاره کرد، بگونهای که در این لایحه به صورت دقیق ضوابط و دستورالعملها مشخص نشده، بلکه پیشنهاد داده است که با تشکیل شورا یا کمیتهای در سطوح مختلف، نسبت به بررسی درخواستها اقدام شود که این درست نیست؛ چراکه لازم است در راستای شفافیت، مبارزه با فساد، بی نظمی و رانت و... دقیقا دستورالعملهای اجرایی مشخص شود تا قوانین قابل تفسیر نباشند.
اعطا افزود: این لایحه نیاز به بررسی جدی کارشناسی دارد. شهرداری پیشنهاد داده است با اعمال یک فرمول مشخص، متشکل از مساحت، قیمت منطقهای و... عوارض را محاسبه خواهد کرد که براین اساس عوارض به حساب خزانه شهرداری تهران واریز میشود؛ اما ۳۰ درصد از آن مشخصا صرف انجام ماموریتهای شرکت ساماندهی مشاغل خواهد شد.
وی با بیان اینکه بنده به عنوان یک عضو از شورا و نه در مقام سخنگو، اعلام نظر میکنم که با اصل پیشنهاد به شرط آنکه صرفا در نقاط محدود و با ضوابط مشخصی به لحاظ حقوق شهروندی، طراحی شهری و مالی و اقتصادی و نحوه هزینه کرد عوارض آن باشد، موافق هستم، گفت: همین الان هم این کار انجام میشود. اما ضابطهای ندارد و موجب فساد و سوء استفاده و مشکلاتی از این دست شده است.
اعطا در پاسخ به این سوال که ممکن است این لایحه موجب اغتشاشات بصری در شهر شود، افزود: نظم بصری در شهر بسیار مهم است. اگر بنا بر تصویب چنین لایحهای باشد، باید چارچوبهای بصری و زیباشناختی آن از منظر طراحی شهری نیز بررسی شود و در ضوابط اعمال شود. بدون این ملاحظات، چنین لایحهای در صورت تصویب، سیما و منظر شهری را آشفته خواهد کرد.