«شق‌القمر دیپلماتیک» نتانیاهو به باد رفت

کدخبر: ۳۴۵۴۱۳
در حالی که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی از آب شدن یخ روابط بین اسرائیل و امارات ابراز خوشحالی می‌کرد اما به نظر می‌رسد که طرف اماراتی هنوز برای این کار آماده نبود.
«شق‌القمر دیپلماتیک» نتانیاهو به باد رفت

به گزارش اقتصادنیوز، اما روز پنج‌شنبه نخست‌وزیر اسرائیل از همکاری جدیدی با امارات متحده عربی خبر داد و گفت که دو طرف قصد دارند برای مبارزه با ویروس کرونا با یکدیگر همکاری کنند و این مورد را یکی از مهم‌ترین و آخرین اقدامات صورت گرفته در راستای بهبود روابط اسرائیل با کشورهای عربی خواند. این در حالی است که ساعاتی بعد این سخنان خوش‌باورانه نتانیاهو با بیانیه امارات در تضاد بود و گفت آنچه رخ داده است، توافق بین دو کمپانی اسرائیلی و اماراتی برای مبارزه با این ویروس تاجی شکل بوده است. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، در بیانیه امارات ترجیح داده شده که نسبت به اظهارات نتانیاهو سکوت پیشه شود و به صراحت نیز ذکر شده است که کمپانی اماراتی یک شرکت فناوری و خصوصی است.

بیانیه امارات موجب شد تا آنچه نتانیاهو آن را «شق‌القمر دیپلماتیکی» خوانده بود بر باد برود و نشان می‌دهد که به‌رغم تعمیق روابط هنوز بین دو طرف بر سر الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری به سرزمین‌های اشغالی اختلاف‌نظر وجود دارد.نتانیاهو روز پنج‌شنبه در مراسم فارغ‌التحصیلی دانشجویان پایگاه نیروهای هوایی در تل‌آویو اعلام کرد که گفت‌وگوهای خود را در خاورمیانه گسترش داده است و از یک مشارکت جدید خبر داد. او مدعی شد: «توانایی ما در مبارزه با ویروس کرونا می‌تواند به خدمت کل منطقه در آید.» او تصریح کرد: «این موجب ایجاد فرصت‌هایی برای همکاری آزاد با برخی از کشورهایی می‌شود که پیش از آن انتظارش نمی‌رفت.» او اضافه کرد: «این شراکت شامل همکاری در حوزه تحقیقاتی بین اسراییل و شرکت‌های مرتبوط با وزارت بهداشت امارات است که در حال تحقیق روی داروهای ضدکرونا هستند.» سپس نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی گفت که تا ساعاتی بعد وزارتخانه‌های دو طرف در مورد این توافق صحبت خواهند کرد. اما مشخص نبود که چرا امارات موافقت خود را با یک بیانیه عمومی اعلام کرده بود، در حالی که کشورهای عربی و خود امارات بارها و بارها با الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری به سرزمین اشغالی مخالفت کرده بودند. 

چهار ساعت بعد همان‌طور که مقامات اسرائیلی گفته بودند، سخنگوی وزارت خارجه امارات در یک توییتر در این زمینه اظهارنظر کرد. هند العتیبه، سخنگوی وزارت خارجه امارات در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «با توجه به تقویت همکاری‌هایی بین‌المللی در حوزه تحقیقاتی، دو شرکت خصوصی اسرائیلی و اماراتی در حوزه خدمات انسانی یک توافق با یکدیگر امضا کردند تا علیه بیماری کووید-۱۹ وارد مبارزه شوند.» اما در این توضیحات هیچ اشاره‌ای به روابط بین دولت امارات با رژیم صهیونیستی نشده بود، هر چند در سال‌های اخیر روابط دیپلماتیک دو طرف تا اندازه‌ای بهبود یافته است. در گفته‌های سخنگوی وزارت خارجه امارات به اینکه وزارتخانه‌های دو طرف در این توافق نقش داشته‌اند یا نه اشاره‌ای نشده است. همچنین مشخص نشده است که این توافق ابتدا قرار بوده مخفی بماند و بعدا رو شده است یا اینکه از ابتدا قصد بر این بوده است که این توافق فاش شود.

اما به نظر می‌رسد طرح جنجالی الحاق کرانه باختری به سرزمین‌های اشغالی موجب ناراحتی امارات شده و این کشور تمایل نداشته است که این روابط آشکار شود.  باربارا لیف، سفیر پیشین ایالات‌متحده در امارات و همکار تحقیقاتی موسسه واشنگتن در حوزه خاورمیانه می‌گوید: «به نظر می‌رسد اظهارات نتانیاهو، امارات را به سمت اظهاراتی سوق داده است که نشان دهنده این است که آمادگی این نوع رابطه را ندارد.» به اعتقاد لیف، حتی اگر امارات متحده عربی دنبال تماس‌های رسمی‌تر با اسرائیل باشد، اما حاضر نیست آن رابطه فاش شود. لیف در این زمینه می‌گوید: «در حال حاضر وقتی که اسرائیل آشکارا از الحاق کرانه باختری سخن می‌گوید، بین دو طرف فاصله به‌وجود می‌آید و امارات موافق این اقدام تل‌آویو نیست.» نتانیاهو قول داده است تا ۳۰ درصد از کرانه باختری را تا اول ماه جولای به سرزمین‌های اشغالی ملحق کند. این اقدام را بیشتر کشورهای دنیا نقض قوانین بین‌المللی و مانع جدید بر سر توافقنامه به اصطلاح دو کشوری می‌دانند.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید