موشکی که تمام رشتههای ترامپ را پنبه کرد
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از روزنامه رسالت، کره شمالی علیرغم داشتن معادن غنی فلزی، کشوری فاقد منابع ارزشمند زیرزمینی محسوب میشود. مهمترین درآمد ارزی کره شمالی صادرات گیاه «جین سینگ» است که مهمترین مشتری آن کره جنوبی است. در این میان تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز سبب محدودیت صادرات بسیاری از اقلام همچون نفت و تجهیزات صنعتی به کره شمالی شده است. با وجود تمام این تحریمها و موانع به نظر میرسد که کره شمالی توقفناپذیر است. توسعه برنامههای موشکی و اتمی کره شمالی به نقطهای رسیده است که غیرقابل برگشت به نظر میرسد. شاید حتی خوشبینترین دیپلماتهای آمریکایی نیز به اینکه حاکمیت کره شمالی خلع سلاح را بپذیرد، خوشبین نیستند. به نظر میرسد تنها راه خلع سلاح اتمی کره شمالی فروپاشی کامل این کشور است. جالب اینجاست که رونمایی از موشک جدید کره شمالی بیش از همه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا را عصبانی کرده است؛ رئیسجمهوری که تنها دستاورد سیاست خارجی وی دو دیدار مستقیم با رهبر کره شمالی بوده است و چند عکس و یک بیانیه دو صفحهای.
اما نکته مهمتر، توسعه سریع برنامه موشکی کره شمالی برای تبدیلکردن قابلیت هستهای این کشور به یک توان تهاجمی واقعی است. کره شمالی به دلیل تحریمهای گسترده و همچنین ضعف اقتصادی اساساً دارای نیروی هوایی قویای نیست. از اینرو پیونگیانگ مهمترین قابلیت خود را برای توسعه پرتابههای هستهای، توسعه برنامه موشکی در نظر گرفته است. هماکنون کره شمالی توانسته به حدی از توسعه در برنامه موشکی خود دست پیدا کند که عملاً مهمترین دشمن خود یعنی آمریکا را نیز تحت پوشش قرار دهد. موشکهای «هواسونگ ۱۵» که به صورت عملی نیز آزمایش شدهاند میتوانند یک کلاهک ۱۵۰ کیلوگرمی را تا فاصله ۱۳ هزار کیلومتری پرتاب کنند. به این ترتیب تمام ایالتهای آمریکا تحت پوشش این موشک خواهند بود. پیش از این توان موشکی کره شمالی به اندازهای بود که تنها بتواند کشورهای کره جنوبی و ژاپن را هدف قرار دهد اما هماکنون این توانایی را یافته تا سر مار را در خانهاش (آمریکا) قطع کند.
جدیدترین موشک بالستیک کره شمالی که یک موشک سوخت مایع قابل حمل بر یک خودروی ۱۱ محوره است، در رژه اخیر این کشور در پیونگ یانگ رونمایی شد. بسیاری معتقدند که این موشک میتواند کلاهک چندگانه حمل کند. این توانایی به کره شمالی امکان میدهد که همزمان با کلاهکهای واقعی چندین کلاهک غیر واقعی نیز به سمت آمریکا پرتاب کند؛ به این ترتیب آمریکا مجبور است هزینه سنگینی برای استقرار پرتابگرهای غیر ضروری صرف کند؛ مسئلهای که توانمندی آن را در مقابل سایر قدرتهای هستهای از جمله روسیه و چین نیز تحت تأثیر قرار میدهد.
برآورد مشخصی درباره توان موشکی و هستهای کره شمالی وجود ندارد اما طبق برآورد منابع آمریکایی کره شمالی نزدیک به ۲۵ تا ۴۰ موشک قارهپیما در اختیار دارد که تنها ۱۰ تا ۱۵ کلاهک هستهای برای نصب روی آنها در اختیار دارد. البته منابع آمریکایی مدعیاند که کره شمالی بین ۲۰ تا ۳۰ کلاهک اتمی در اختیار دارد اما تمامی آنها قابلیت نصب روی موشکهای بالستیک را ندارند. اگر کره شمالی بتواند تعداد کلاهکهای هستهای خود را به حدود ۱۰۰ عدد برساند در این صورت توانمندی بازدارندگی مناسبی در مقابل آمریکا و متحدان این کشور از جمله کره جنوبی و ژاپن خواهد داشت.
ژاپنیها به دلیل ترس از توانمندی موشکی کرهایها به دنبال توسعه شبکه موشکهای ضد بالستیک خود هستند و در این میان از آمریکاییها هم خواستار دریافت موشکهای ضد بالستیک تاد شدهاند. کره جنوبی هم بهسرعت در حال توسعه موشکهای بالستیک بومی خود است. در مقابل این مشکلات مختلف ناشی از برنامه موشکی کره شمالی، آمریکاییها تقریباً هیچ برنامهای ندارند. تمام ابزارهای شناختهشده آنان برای غلبه بر دشمنانشان به غیر از حمله نظامی مستقیم هیچ کاربردی ندارد.
دونالد ترامپ در حالی که مدعی بود میتواند در مدت بسیار کوتاهی با کره شمالی به توافق برسد حالا با رونمایی یک موشک بالستیک قارهپیما با قابلیت شلیک چند کلاهک روبهروست. به این ترتیب کیم جونگ اون حتی دست ترامپ را در رقابتهای انتخاباتی خالی گذاشته است و عملاً هیچ امتیاز مثبتی در اختیار ترامپ قرار ندارد.
به نظر میرسد که کشورهای آسیای شرقی و به خصوص آمریکا همزیستی مسالمتآمیز با یک قدرت اتمی مانند کره شمالی را باید بپذیرند چرا که به نظر میرسد که با تغییر احتمالی دولت آینده آمریکا تمایلی هم برای مذاکره مجدد بر سر مجادله کره شمالی وجود نداشته باشد و احتمالا اگر هم مذاکرهای باشد، در سطوح پایین است.