خبر بد برای کمپین بایدن؛ اوجگیری ترامپ در آخرین نظرسنجیها
به گزارش اقتصادنیوز؛ در حالیکه تا کمتر از ۲۴ ساعت دیگر، آخرین مرحله رأیگیری انتخابات ریاستجمهوری و کنگره آمریکا آغاز میشود، میانگین نظرسنجیهای ملی و ایالتی که در ساعات اخیر منتشر شده است -بطور کلی- از بهبود وضعیت دونالد ترامپ خبر میدهد.
بر اساس گزارش RealClearPolitics و چنانچه در جدول زیر مشخص است، در نظرسنجیهای یک هفته اخیر (۲۳ اکتبر تا یک نوامبر) بطور میانگین جو بایدن ۵۰/۹ درصد و دونالد ترامپ ۴۴/۴ درصد از آرای رأیدهندگان احتمالی را در سطح ملی به دست میآورند. یک فاصله ۶/۵ واحد درصدی که ظاهراً حاشیه برتری ایمنی برای نامزد حزب دموکرات ایجاد کرده است.
اما اگرچه نامزد دموکراتها پیشتازی مداوم خود را حفظ کرده، ولیدر آستانه انتخابات در یک تغییر مهم ، فاصله ۲ نامزد از ۷/۹ واحد درصد به ۶/۵ واحد درصد افت کردهاست. یک جهش ۱/۴ امتیازی برای نامزد جمهوریخواهان آن هم در کمتر از ۲۴ ساعت!
طی ۲ هفته گذشته روند کاهشی میزان اختلاف میان آرای ۲ نامزد نسبتاً محسوس بوده، اما آنچه امروز توجه برخی ناظران را جلب کرد، این بود که این روند نزولی شتاب بیشتری پیدا کرده است. این اوجگیری خبر ناخوشایندی برای دموکراتهاست، چرا که با در نظر گرفتن حاشیه خطای نظرسنجیها و یادآوری آنچه در انتخابات ۲۰۱۶ رخ داد، بعید نیست کابوس هیلاری کلینتون برای جو بایدن نیز تکرار شود.
مطلب مرتبط؛ شوک یک نظرسنجی به انتخابات آمریکا
نمودار زیر بازه زمانی یکساله یعنی از اکتبر ۲۰۱۹ تا اکتبر ۲۰۲۰ را شامل میشود و تغییرات میانگین نظرسنجیهای ملی برای جو بایدن با رنگ آبی و برای دونالد ترامپ با رنگ قرمز مشخص شده است.
آخرین نظرسنجیها در ایالتهای میدان نبرد
این نگرانی با نگاهی به وضعیت آخرین نظرسنجیها در ایالتهای کلیدی دو چندان خواهد شد. ترامپ در تمامی ایالتهای کلیدی و رقابتی شرایط خود را بهبود بخشیدهاست؛ یا برتری خود را افزایش داده یا فاصله خود را از جو بایدن کاهش داده است.
ترامپ در کارولینای شمالی با ۰/۶ واحد درصد بالاتر از بایدن ایستاده،
برتری جو بایدن در فلوریدا و آریزونا به یک واحد درصد کاهش یافته،
در پنسیلوانیا حاشیه امن برتری جوبایدن به کمتر از حاشیه خطای ۳ واحد درصدی افت کرده است.
با کاهش محسوس میزان برتری بایدن در ویسکانسین و میشیگان احتمال تکرار شکست ناباورانه نامزد دموکراتها در این ۲ ایالت مهم بیش از پیش شده است.
برای درک بهتر آنچه موسسات نظرسنجی از روند بهبود آرای ترامپ در ایالتهای کلیدی گزارش میدهند، کافی است نگاهی به نمودار مقایسهای زیر که میانگین نظرسنجیها در ایالتهای کلیدی را بر حسب زمان نشان داده، بیاندازیم.
ایالتهای رقابتی
در ایالتهای رقابتی که برخی دموکراتها امیدوار بودند چند ایالت سنتاً قرمز (مایل به جمهوری خواهان) را به بلوک آبی بیافزایند، شرایط برای ترامپ بهتر از ایالتهای کلیدی است.
در ایالتهای سنتاً آبی مینهسوتا و نوادا حاشیه برتری جو بایدن افول کرده است. و در ایالت جورجیا که دموکراتها امیدوار بودند پس از دههها به رنگ آبی درآید، برتری بایدن به ۰/۴ واحد درصد رسیده است.
با این حال برتری ترامپ در تگزاس، اوهایو و آیووا اندکی بیشتر از یک واحد درصد است.
اگر در انتخابات امسال یک شگفتی متفاوت رقم بخورد و حاشیه خطای نظرسنجیها این بار به نفع دموکراتها عمل کند، چه بسا بایدن یک پیروزی بسیار گسترده هم بدست آورد. اما در حقیقت چنین اتفاقی بسیار بعید است و به دلایل مختلفی که پیشتر در اقتصادنیوز به تفصیل در مورد آن نوشته شد، نظرسنجیها بطور اجتنابناپذیری در رصد بخشی از حامیان ترامپ ناتوانند. خطای نظرسنجیهای ۲۰۱۶ اغلب ریشه در غفلت از همین بخش کوچک و مهم پایگاه رأی ترامپ داشت.
گفتنی است در انتخابات سال ۲۰۱۶ اختلاف چشمگیر میان نتیجه نهایی و پیشبینی اغلب نظرسنجیها در ایالتهای مهمی چون ویسکانسین، میشیگان، پنسیلوانیا و آیووا برای دموکراتها دردسر ساز شد؛ چراکه اغلب موسسات افکارسنجی آرای ترامپ در این ایالتها را تا بیش از ۷ واحد درصد کمتر تخمین زده بودند.
این در حالی است که بسیاری کارشناسان بر این باورند که جو بایدن برای پیروزی به یک برتری قابل توجه نیاز دارد، چرا که یک پیروزی حداقلی در یک رقابت نزدیک و مناقشه برانگیز، فضای مانور ترامپ و جمهوریخواهان برای اقدامات حقوقی با هدف ابطال آرای صندوقهایی که اکثریت دموکرات دارند، را گسترش میدهد. بر این اساس ترامپ میتواند با این روش نتیجه نهایی یک یا چند ایالت کلیدی را به نفع خود تغییر دهد و با ربودن آرای الکترال این ایالتها، سبد خود را به حد نصاب ۲۷۰ الکترال برساند.
نقشه الکترال
اگر اتفاق عجیبی نیفتد از هماکنون میتوان از کل ۵۳۸ کالج الکترال با قطعیت بالایی پیشبینیی کرد که ۲۱۲ رأی الکترال در سبد جو بایدن و ۱۲۵ رأی الکترال را در سبد دونالد ترامپ ریخته شود. درباره ۲۰۱ رأی الکترال بلاتکلیف که مربوط به ایالتهایی است که با رنگ زرد در نقشه نشان داده شدهاند نیز نمیتوان با قطعیت یک نامزد را پیروز انتخابات دانست.