ما برای ریاستجمهوری، امام جماعت نمیخواهیم /صرف اصولگرا بودن به معنی انقلابی بودن نیست
به گزارش اقتصاد نیوز به نقل از تسنیم: مرتضی آقاتهرانی، دبیرکل جبهه پایداری، در گفتگویی به بیان نکاتی درباره انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم، کاندیداهای انتخابات و ... پرداخته است.
بخشی از گفتگوی او با خبرگزاری تسنیم را در ادامه می خوانید؛
مشخصاً جبهه پایداری از این سه چهار دوره انتخابات چه درسی گرفته و چه کاری می خواهد بکند؟ چه مدلی برای ورود به انتخابات ۱۴۰۰ در نظر گرفته است؟
اگر دنبال یک مدل باشید که مثلا مولفه های رئیس جمهور یا دولت خوب را پیدا کنید خیلی بحث میخواهد که چه ویژگی هایی داشته باشد. اما بخواهیم در یک کلمه بگوییم من فکر می کنم باید دارای "عقلانیت" جدی باشد. اصطلاحی بین ما طلبه ها هست که میگوییم فرد باید یا عقل متصل داشته باشد یا عقل منفصل. یا خودش باید بفهمی چکار کند یا اگر خودش هم نمی فهمد یا نمی شود یا نمی تواند، عقل منفصل داشته باشد به این معنا که از اندیشه دیگران بهره ببرد. اگر عقل متصل ندارید عقل منفصل داشته باشید.
هر کسی عقلش به یک اندازه ای می رسد و محدود است لذا باید عقلها را کنار هم بگذاریم. ما در مجلس یازدهم ۱۵۰ جوان در مجلس داریم که می خواهند کاری کنند و مردم هم امیدشان به این مجلس است.
درست یا غلط، دولت نشان داده به وعده هایی که داده عمل نکرده است. مردم از مجلس توقع دارند و چشمشان به مجلس است. من تا به حال سرغ نداشتم هواداران استقلال و پرسپولس هم در مقابل مجلس تجمع کنند. بچه های ورزشی می آیند و اعتراض میکنند به عملکرد دولت. بندگان خدا به هردری زدند، دیدند این در باز نمی شود و کسی هم نیست که حداقل جوابشان را بدهد.
این تجمعاتی که گروهها و اصناف مختلف روزانه جلوی مجلس انجام میشود هم بخاطر همین امیدی است که به وکلای خود دارند وگرنه چرا نمیروند در پاستور تجمع کنند؟
معتقدم جریانات مخالف مجلس یازدهم هم میدانند که مردم تا حدودی به کارامدی این مجلس امیدوارند و میبینند که واقعا دارد تلاش میکند تا دولت را سر خط کند. لذا تلاش میکنند تا هر روز با ایجاد یک حاشیه جدید، مجلس را از چشم مردم بیاندازد.
چقدر احتمال دارد در انتخابات ۱۴۰۰ همان روش را در دستور کار قرار داده و با دیگر گروههای اصولگرا روی یک گزینه اجماع کنید؟ خب، شما میفرمایید مشکلات با دولت جوان حزب اللهی قابل حل هست برخی میگویند برای تشکیل چنین دولتی نیاز به وحدت با گروههای انقلابی ظاهرا یک ضرورت است نظر شما در این باره چیست؟
پایداری چند روز پیش جلسه مجمع عمومی داشت. اعضای جدید شورای مرکزی انتخاب شدند نیروهای جوان و انقلابی هم آمدند. ما به دنبال تعامل و هم فکری با دیگران و گروههای انقلابی هستیم لکن تصور میکنم بحثهای اصولگرایی و اصلاحطلبی با آن صورتی که در گذشته وجود داشته است، بعید میدانم مطرح باشد. باید قدری افق نگاهمان را بالاتر ببریم و کلانتر به موضوعات نگاه کنیم.
اگر اصولگرا و اصلاحطلبی مطرح نیست و چه گزاره و مولفهای را جایگزین آرایش جدید سیاسی میدانید؟
ببینید، روشن است که یک عدهای انقلابی هستند و برخی نیستند یک عده عاشق آمریکا هستند. به نظر ما باید شرایط را طوری ترتیب داد که نیروهای ولایی و انقلابی واقعی دور هم بشینند. صرف برچسب اصولگرا داشتن، ضامن انقلابی بودن نیست؛ چون داشتهایم کسانی که میگفتند اصولگرا هستیم و اصلا با برند اصولگرایی هم مثلا وارد مجلس شده بودند.
اشخاص خط قرمز ما نیستند
از زمانی که جبهه پایداری تاسیس شد؛ اعلام کردید پایداری دنبال مسائل گفتمانی است اما به گفته برخی نیروهای نزدیک به پایداری، رفته رفته برخی رفتارها و مواضع موجب شد این تصور ایجاد شود که پایداری بیشتر نگاههای سلبی دارد تا ایجابی. سلبی هم مشخصا درباره برخی افراد همانند آقای قالیباف و حتی تصور شد که قالیباف خط قرمز پایداری است؟ واقعا چنین برآوردی درست است؟
اینطور نیست که کسی خط قرمز جبهه پایداری باشد. اشخاص خط قرمز نیستند و این یک واقعیت است. ما مشکل شخصی با کسی نداریم و معتقدیم معیار باید تطابق با مبانی و شاخص ها باشد. ما یک اصولی داریم که در چارچوب آن اصول هم رفتار میکنیم. اشخاص، افراد و حتی احزاب و گروه ها خیلی برای ما ملاک عمل نیستند و آن چیزی که بیش از همه مورد توجه است، پایبندی به اصول انقلاب است. یک ضوابطی داریم و این ضوابط هم در مرمنامه پایداری ذکر شده است. توقعی که از طرف مقابل داریم هم بر مبنای همین ها است که می خواهیم یک فعال سیاسی انقلابی و متدین باشد. آدم کاری و کارآمد باشد.
الان ظاهراً فرد خاصی در ذهن پایداری هست برای انتخابات ۱۴۰۰؟
واقعاً هنوز به نتیجه نهایی نرسیدهایم؛ چون باید ببینیم در آینده چه اتفاقاتی میافتد و شرایط به چه نحوی رقم میخورد یا اینکه نهایتاً چه کسانی وارد انتخابات میشوند. چند نفر هستند که همیشه کاندیدا میشوند و معمولاً سوخته هستند. برخی هم هستند که خیلی متدین و خوب هستند اما علاوه برای تدین و نیاز به یک فرد اجرایی قوی داریم. آدمهای خوب، خوب هستند اما علاوه برای تدین و انقلابیگری باید کارآمد و اجرایی هم باشند.
یعنی تا امروز شما با کسی برای ۱۴۰۰ توافق نکردهاید؟
نه. چون فقط انتخاب من یا ما مطرح نیست باید بدانیم گزینهها چهکسانی هستند و مهمتر از اینها، برنامهشان برای اداره کشور چیست.
امیدواریم نیروهایی به صحنه بیایند که دستمان برای انتخاب باز باشد. پایداری هیچوقت با کسی قبل از مشخص شدن گزینهها نمیبندند باید ببینیم چه کسانی کاندیدا هستند و چه برنامه واقعی و عملیاتی برای اداره کشور دارند. میخواهیم در انتخاب گزینه مد نظر حریت خود را حفظ کنیم. نمیتوانیم از الان بگوییم قطعا فلانی گزینه نهایی ما است؛ خب پس اگر شخصی با عملکرد بهتر و برنامه کارامدتری وارد صحنه شد چه کار کنیم؟ پس باید فعلا منتظر بمانیم.
پس برای ۱۴۰۰ نگاه سلبی قطعی درباره برخی اشخاص که در گذشته وجود داشته، مطرح نخواهد بود؟ یعنی شرایط را بر اساس وضعیت انتخابات و گزینههای موجود بررسی خواهید کرد؟
در پاسخ به سوالات قبلی گفتم که در گذشته هم با هیچ شخصی به واسطه مشکلات شخصی مخالفت نکردهایم. اگر مخالفتی بوده، بخاطر ضوابط و معیارها بوده. مضافاً اینکه انتخابات ریاستجمهوری شرایط خاص خودش را داراست. ممکن است صلاحیت فلان شخص را برای حضور در مجلس قبول داشته باشیم اما برای جای دیگر نه. مهم این است که فرد میخواهد در چه مسئولیتی و با چه شرایطی به مردم و نظام خدمت کند. مثلا، فردی که میخواهد فرمانده ناجا بشود باید ویژگیهای خاصی داشته باشد؛ آیا میتوان گفت که فرمانده ناجا که امروز آقای اشتری است برای ریاستجمهوری یا ریاست مجلس هم باید همان ویژگیها را باید داشته باشد؟
باید بدانیم که ما برای ریاستجمهوری، امام جماعت نمیخواهیم که فقط ویژگیهای امام جماعت از جمله عادل بودن و خوب بودن را برای او در نظر داشته باشیم رئیسجمهور علاوه بر اینکه باید عادل باشد، باید برای مدیریت کشور هم توانمندی لازم را داشته باشد. در امام جماعت عدالت شرط است در رئیس جمهوری هم عدالت شرط است. برخی ویژگیها مشترک است اما هر مسئولیتی ویژگی های اختصاصی هم دارد که بسیار مهم و تعیین کننده است.
برخی تصور میکنند که پایداری در ۱۴۰۰ دل به گزینههای پیشین خود بسته و تنها برنامهای دل بستن روی آن گزینههاست این درست است یا اینکه واقعا گزینههای جدید هم دارید؟
جوابش را دادم. الزاماً اینطور نیست که ما فقط به گزینههای تکراری فکر کنیم. باید ببینیم چه کسانی میآیند و نمره می دهیم. باید ببینیم که از بین همه گزینهها چه کسی نمره بیشتری کسب میکند؛ ما یک نفر رئیسجمهور میخواهیم نه ۵ نفر. خب نهایتا به گزینه که صلاحیت بیشتری دارد میرسیم.
گوش مردم از شنیدن حرف و شعار پر است
یکی از دغدغههای جدی برای انتخابات ۱۴۰۰ بحث مشارکت است. برخی میگویند میتوان برای مشارکت مقداری از موضوع صلاحیتکمتر کرد تا شرایط برای مشارکت بیشتر فراهم شود و برخی هم میگویند که کیفیت گزینهها از موضوع مشارکت مهمتر است؟ نظر شما چیست؟
شورای نگهبان که حتماً همچون گذشته باید به وظائف خود عمل کند. من تصور میکنم که اگر کاندیداها بتوانند به مردم اثبات کنند که واقعاً برای حل مشکلات کشور، راه حل عملی دارند، مردم از آنها استقبال خواهند کرد. چرا که واقعا گوش مردم از شنیدن حرفهای کلی و شعاری واقعاً پر است. مردم برنامه و ایده نو و همچنین حس و حال کار کردن ببینند، در انتخابات حضور پرشور خواهند داشت.
برخی میگویند، اصولگراها از پیروزی در انتخابات ۱۴۰۰ اطمینان دارند و به همین دلیل خیلی فضای انتخابات را گرم نمیکنند نظرشما در اینباره چیست؟
نه اینطور نیست. ضمانتی نیست که چه کسی می آید و چه گروهی پیروز میشود. هرکس به اندازه خودش باید کار کند. جوانها وسط بیایند. باید متوجه باشیم که کسانی که میگویند ریشه مشکلات در واشنگتن است هم در صحنه حضور دارند و کماکان نیز به مردم آدرس غلط خواهند داد و ناکارامدی های خود را به عوامل خارجی ربط خواهند داد که باید برای چنین فضایی آماده باشیم. باید بدانیم که مشکلات از داخل حل خواهند شد و باید برای حل آنها برنامه داشته باشیم.