افزایش شکاف میان قیمت دلار دولتی و آزاد

کدخبر: ۱۸۵۷۷۲
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: تفاوت نرخ ارز مبادله و ارز آزاد یک ماه گذشته حدود ۵۰۰ تومان بوده است ولی امروز و حتی بعد از افزایش قیمت ارز مبادله ای از سوی بانک مرکزی تقاوت این دو نرخ به ۷۰۰ تومان رسیده است.
افزایش شکاف میان قیمت دلار دولتی و آزاد

به گزارش تسنیم، رئیس کنفدراسیون صادرات ایران می گوید : بانک مرکزی باید بازار ارز را درست مدیریت کند و از یکسان سازی قیمت ارز هم هراس نداشته باشد.

محمد لاهوتی می افزاید : تغییرات اخیر قیمت ارز دغدغه هایی را برای فعالان اقتصادی به وجود آورده و این انتقاد به دولت وارد است که بازار را به درستی مدیریت نمی کند.

تکانه های ارزی نیابد باعث تلاطم بازار و نابسامانی اقتصادی در کشور شود.

لاهوتی می گوید: مهم ترین انتقادی که به دولت و نظام ارزی کشور همیشه وارد بوده ، این است که نرخ ارز را غیر واقعی پایین نگهداشته و هرسال متناسب با میزان تورم سالانه افزایش پیدا نکرده است.

لاهوتی می گوید : طبق قوانین تکلیفی و برنامه های توسعه دولت موظف است متناسب با تورم هر سال نرخ ارز را افزایش دهد اما این قوانین اجرایی نشده است.

وی با اشاره به اینکه جهش های ناگهانی و تکانه های ارزی قابل پیش بینی نیست و فرصت برنامه ریزی را از صادر کنندگان سلب می کند ، می گوید : تغییرات ناگهانی در افزایش نرخ ارز یا ورود دولت در کاهش یکباره آن اثار منفی بر اقتصاد دارد.

عضو شورای گفتگو دولت و بخش خصوصی با بیان اینکه دولت امسال درصدد یکسان سازی نرخ ارز بوده و با افزایش نرخ ارز رسمی نیز باعث افزایش نرخ ارز آزاد در بازار شده است، می گوید: افزایش نرخ ارز مبادله ای در ماه گذشته بیان کننده حرکت دولت به سمت واقعی کردن نرخ ارز است ولی باتوجه به افزایش نرخ ارز مبادله ای ، نرخ ارز آزاد هم متناسب با همان و

گاهی بیشتر افزایش پیدا کرده است .

به گفته لاهوتی ؛ فاصله نرخ ارز مبادله ای و بازار آزاد بیشتر شده است و وقتی نرخ ارز مبادله ای افزایش پیدا می کند ، اگر بانک مرکزی بازار را مدیریت نکند و به میزان لازم ارز در بازار تزریق نکند نرخ ارز آزاد هم افزایش خواهد یافت و این رشد قیمت بیش از مقداری خواهد بود که در نرخ ارز مبادله ای شاهد بوده ایم.

وی می گوید : این افزایش تقریبا تصاعدی است، تا جایی که تفاوت نرخ ارز مبادله و ارز آزاد یک ماه گذشته حدود 500 تومان بوده است ولی امروز و بعد از افزایش قیمت ارز مبادله ای از سوی بانک مرکزی تقاوت این دو نرخ به 700 تومان رسیده است.

این روند نشان می دهد هر میزان قیمت ارز مبادله ای افزایش پیدا کند نرخ ارز آزاد با سرعت بیشتری رشد می کند و همین موضوع یکی از دلایل افزایش نرخ ارز در هفته ها و روزهای گذشته بوده است.

لاهوتی می گوید: چون بانک مرکزی سیاست تک نرخی کردن ارز را دنبال می کند و برای رسیدن به ارز تک نرخی در ابتدا باید نرخ ارز واقعی شود بعید نیست که در شرایط کنونی بانک مرکزی اجازه دهد نرخ ارز تا مرز بیش از اعداد و ارقام فعلی بالا برود تا در زمان یکسان سازی نرخ ارز میانگین قیمت ارز مبادله ای و ارز آزاد را به عنوان نرخ واحد و ارز تک نرخی اعلام کند.

عضو هیئت نمایندگان اتاق تهران درباره تاثیر این تحولات بر صادرات و صادرکنندگان کشور می گوید: این برنامه و سیاست دولت می تواند به تک نرخی شدن قیمت ارز و واقعی شدن ان کمک کند ولی اشکال در این است که کالاها به محض افزایش قیمت ارز گران خواهد شد و صادر کنندگان امروز با ارز 4 هزار تومانی کالا را خریداری می کنند ولی مطمئن نیستند در سه تا چهار ماه آینده که وجوه این کالا به آن ها بازگشت با چه قیمتی باید محاسبه کنند.

وی تاکید می کند : یکی از اشکالات اساسی این روش غیر قابل پیش بینی بودن و غیر قابل محاسبه بودن نرخ ارز در زمان حصول و وصول وجوه کالاهای صادراتی است. اگر بازار ارز را در اواخر سال میلادی گذشته بررسی کنیم می بینیم که نرخ ارز تا 4 هزار و 200 تومان افزایش پیدا کرد ولی بعد از مدتی برغم اینکه نه ارز تک نرخی شد و نه قیمت آن واقعی، متاسفانه با دخالت دولت نرخ ارز دوباره به 3 هزار و 700 تومان کاهش پیدا کرد.

رئیس کنفدراسیون صادرات معتقد است : تکانه ها و تنش های ارزی باعث می شود ثبات و آرامشی که در بازار وجود دارد به هم بخورد و صادر کنندگان قادر نباشد پیش بینی کنند که در زمان وصول کالاهای صادراتی ، قیمت ارز چقدر است که نابسامانی اقتصادی را به وجود می آورد.

لاهوتی در ادامه به مسئولان بانک مرکزی توصیه می کند: اگر بانک مرکزی به دنبال تک نرخی و واقعی کردن نرخ ارز است باید این مسئله را در زمان مشخص و در یک لحظه اعلام کند و به سمت تک نرخی شدن حرکت کند ، نباید نگران این باشد که اگر قیمت واقعی نرخ ارز را به عنوان قیمت واقعی اعلام کند سیستم اقتصادی کشور دچار تحول می شود.

بالاخره این هزینه ای است که باید بعد از حدود 10 سال چند نرخی بودن ، برای جلوگیری از ایجاد رانت و فساد و برای شفاف سازی اقتصاد و حمایت از تولید ، یکبار برای همیشه پرداخت شود.

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    اخبار بیشتر در سرویس اقتصادی
    کارگزاری مفید