عبده تبریزی پاسخ داد:

قیمت دلار در همین محدوده می‌ماند؟

کدخبر: ۲۶۵۸۲۶
با اعمال تحریم‌های بیشتر از سوی دولت آمریکا، درآمدهای نفتی کشور با تنگنای بیشتری روبرو می‌شود. از اینرو نگهداری قیمت دلار در این محدوده یک چالش برای بانک مرکزی محسوب می‌شود. اما حسین عبده تبریزی معتقد است اگر پول جدیدی در اقتصاد تولید نشود، نرخ ارز می‌تواند در همین محدوده فعلی باقی بماند.
قیمت دلار در همین محدوده می‌ماند؟

به گزارش اقتصادنیوز، این تحلیلگر اقتصادی در گفتگو با «تجارت فردا» درباره تحولات بازار ارز توضیح داد: طبعاً وقتی قیمت ارز بسیار بالا می‌رود، تقاضا برای آن در اقتصاد وجود ندارد. زمانی که نرخ دلار به 18 هزار تومان رسید، دچار جهش بیش از حد یا اُورشوت شده بود. نرخ 18 هزارتومانی دلار برای آن مقطع واقعی نبود. چون بازار ارز چسبندگی ندارد و بازار روانی است، به محض اینکه تقاضا برای نرخ 18 هزارتومانی یافت نشد، دارندگان ارز مجبور شدند قیمت‌ها را پایین بیاورند و این اتفاق با سرعت رخ داد. بنابراین، کاهش قیمت طبیعی بود.بنابراین، نبود یا ضعف تقاضا هم، در کنار سیاست‌های بانک مرکزی، در کاهش نرخ ارز از 18 هزار تومان به حدود 10 یا 11 هزار تومان، اثرگذار بوده است. 

عبده تبریزی در پاسخ به این سوال که با تشدید نااطمینانی اقتصادی و کاهش درآمدهای نفتی (که نتیجه‌اش کاهش ورود ارز به اقتصاد کشور است) آیا سیاست‌های بانک مرکزی خنثی می‌شود، پاسخ داد: معتقدم اگر پول بیشتر در اقتصاد ایران تولید نشود، یعنی دولت و بانک مرکزی بتوانند نقدینگی را کنترل کنند و اجازه تولید نقدینگی جدید ندهند، اگر درآمدهای نفتی هم کاهش پیدا کند، بازهم می‌توان قیمت ارز را در همین محدوده نگه داشت. البته، چنین کاری بسیار دشوار است و اگر حادثه عجیب‌وغریبی در اقتصاد ایران رخ ندهد و شوک بزرگی به آن وارد نشود، احتمال این موضوع وجود دارد.

او ادامه داد: البته باید به این نکته توجه داشته باشیم که وقتی درآمد ارزی دولت کاهش پیدا کند، محتمل این است که قیمت ارز بالا رود تا دولت با قیمت ارز بالاتر، کسری بودجه خود را تامین کند. مساله‌ای که در دولت‌های نهم و دهم اتفاق افتاد. در حال حاضر، و تا آنجایی که ما خبر داریم، دولت آقای روحانی نشان داده علاقه‌ای به استفاده از این ابزار ندارد. اگر درآمد دولت خیلی پایین بیاید و نتواند نفت بفروشد، بعید نیست تمایل پیدا کند از ابزار نرخ ارز هم استفاده کند.

عبده تبریزی گفت: به هر ترتیب، اگر دولت بتواند بودجه خود را اداره کند و هزینه‌هایش را به شدت پایین بیاورد، دیگر نیازی نیست قیمت ارز را بالا ببرد تا بتواند اموراتش را بچرخاند. در آن صورت، باید تقاضا را در بازار کنترل کند تا قیمت ارز افزایش پیدا نکند. البته، کاهش هزینه‌های دولت کاری بسیار مشکل برای دولت‌ها در ایران است. دولت‌ها در ایران هزینه اضافی به خود تحمیل می‌کنند و در اقتصاد مداخله می‌کنند تا به خیال خود مانع افزایش قیمت‌ها شوند و رفاه عمومی ایجاد کنند، در حالی که این مداخلات باعث شده تا اقتصاد ایران به شرایط دشوارتری گرفتار آید.

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید