پشت پرده لیستهای انتخاباتی اصلاحطلبان چه احزابی ایستادهاند؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از نامهنیوز، گرچه شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان بعد از اعلام نتایج بررسی صلاحیتها اعلام کرد که جبهه اصلاحات در این دوره انتخابات لیستی ارائه نخواهد کرد اما در احزاب این اردوگاه گویا چندان رضایتی به این تصمیم نداشتند؛ چنانچه متعاقب مصوبه اخیر شورای سیاستگذاری شاهد ارائه لیستهای متعدد بودیم که در نهایت لیست حزب کارگزاران سازندگی و یک لیست ائتلافی متشکل از هشتحزب منتشر شد که آن احزاب عبارتند از حزب مردمسالاری، حزب اسلامی کار، مجمع فرهنگیان ایران اسلامی، خانه کارگر، انجمن اسلامی معلمان، مجمع فرهنگیان ایران اسلامی، حزب وحدت و همکاری و حزب آزادی. زمزمههایی مبنی بر ارائه لیست جداگانه حزب ندای ایرانیان هم به گوش میرسید که گویا این حزب از دادن لیست منصرف شد و در مقطع کنونی صرفا با دو لیست مواجهیم اما تا روز انتخابات بعید نیست که احزابی مانند ندای ایرانیان یا حتی مردمسالاری هم لیستهای جداگانه بدهند.
اما احزاب و طیفهایی که در این دوره انتخابات میتوانند در روند انتخاباتی اصلاحطلبان موثر باشند، متشکل از چه نیروهاییاند؟
حزب کارگزاران سازندگی
حزب کارگزاران سازندگی به دبیرکلی غلامحسین کرباسچی یکی از احزاب قدیمی جبهه اصلاحات است که همیشه رویکردش به سمت دیدگاههای آیتالله هاشمی رفسنجانی بوده است. البته برخی از اصلاحطلبان از دیرباز این حزب را یک حزب اصلاحطلب اصیل نمیدانند و همواره این نگاه دستِکم برای برخی اصلاحطلبان وجود داشته که کارگزاران در تمام اینسالها نتوانست از ریشههای فکری اصولگرایانه خود جدا شود. کارگزاران یکی از حامیان ائتلاف اصلاحطلبان با یک نیروی غیراصلاحطلب به نام حسن روحانی در انتخابات ریاستجمهوری سال92 هم بود و در از آن سال تاکنون کمترین انتقاد را نسبت به عملکرد دولت روحانی ابراز کرده است. این حزب حتی در تا چندی پیش که تقریبا تمام نیروهای اصلاحطلب پیگیری سیاست ائتلاف اصلاحطلبان و اصولگرایان در انتخابات را دیگر جایز نمیدانستند همچنان از احتمال ائتلاف سخن میگفت. چنین اختلافهایی خاصه با نیروهای حزب اتحاد ملت باعث شد که کارگزاران بعد از مصوبه اخیر شورای عالی سیاستگذاری به سرعت لیست جداگانه خود را بدهد. از سوی دیگر لیست کارگزاران نشان میداد که اختلافاتی میان نیروهای این حزب با افرادی مانند مصطفی کواکبیان و محمدعلی وکیلی وجود دارد زیرا در قیاس دو لیست کارگزاران و لیست ائتلافی تقریبا بسیاری از نیروها مشترک است مگر چند نفر که از قضا جزو افراد شناخته شده تأییدصلاحیتشده این دوره انتخابات بودهاند. یکی از انتقادهای مهمی که به لیست کارگزاران در چندروز اخیر اظهار شده این است که افراد حاضر در لیست برای جامعه بسیار ناآشنا هستند و گفته میشود که کارگزاران صرفا برای ارائه لیست چنین نیروهایی را تحت عنوان یاران هاشمی معرفی کرده است.
حزب ندای ایرانیان
حزب ندای ایرانیان به دبیر کلی صادق خرازی یکی دیگر از احزابی است که از ابتدا اصرار مدام بر شرکت بیقید و شرط در انتخابات داشت. دبیر کل این حزب از سوی دیگر اصلاحطلبان در معرض این اتهام بوده است که در بزنگاههای سیاسی مشی اصلاحطلبی را کنار میگذارد و به با تساهل با موضوعات برخورد میکند. خرازی شاید بیش از دیگر چهرههای اصلاحطلب به خوانش رسمی موجود در عرصه سیاست این روزهای ایران نزدیک باشد؛ چنانچه او میتواند حتی وزیر امور خارجه را در کنگره حزب خود دعوت کند یا رئیس شورای مرکزی حزباش یعنی مجید فراهانی از اعضای شورای شهر تهران باشد. خرازی حتی ارتباط دوستی صمیمانهای با قالیباف دارد و حتی صادق خرازی در سال92 برخلاف دیدگاه همه اصلاحطلبان از محمدباقر قالیباف حمایت کرد. اصلاحطلبان نسبت به چنین رویکردهایی به خرازی و به تبع او به حزبش انتقادهای تندی دارند؛ البته که خرازی هم در مقابل به بخش عمدهای از اصلاحطلبان انتقاد میکند تا حدی که او به نامه تعدادی از اصلاحطلبان موسوم به نامه 77نفر که متعاقب حوادث آبان98 نوشته شده بود، با شدیدالحنترین شکل ممکن واکنش نشان داد. در هر حال زمزمههایی مبنی بر ارائه لیست توسط حزب ندای ایرانیان به گوش رسید که گویا در آخرین خبر این حزب از ارائه لیست متقل عقبنشینی کرده است و معلوم نیست تا روز انتخابات تصمیم دیگری از سوی این حزب گرفته شود یا خیر؟
حزب مردمسالاری
حزب مردمسالاری به دبیرکلی مصطفی کواکبیان یکی دیگر از احزابی است که بعد از تصمیم شورای عالی سیاستگذاری به صراحت گفت که باید در انتخابات لیست ارائه شود. این گزاره از زبان کواکبیان مطرح شد اما سخن او نهتنها موضع حزب مردمسالاری تلقی شد بلکه موضع شورای هماهنگی اصلاحطلبان هم شناخته شد زیرا کواکبیان رئیس شورای هماهنگی جبهه اصلاحات هم هست. بعد از از اظهارنظرهای کواکبیان این طور تلقی شد که میان شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان و شورای هماهنگی اختلافهایی وجود دارد و این نهاد مهم اصلاحطلب در برگزیدن روش انتخاباتی با یکدیگر وحدت رویهای ندارند. از سوی دیگر کواکبیان با کارگزاران هم سر سازگاری ندارد چنانچه حزب کارگزاران به دبیرکلی کرباسچی در لیست انتخاباتیاش نامی از او نیاورده است و اصلا به نظر میرسد که به دلیل همین اختلافات لیست جداگانه داده است. نکته مهمی که درباره حزب مردمسالاری در این دوره از انتخابات وجود دارد این است که تمام نامزدهای این حزب در سراسر کشور تأیید صلاحیت شدهاند اتفاقی که برای هیچ یک از احزاب دیگر اصلاحطلب رخ نداد. حال باید دید که نیروهای این حزب لیست جداگانه میدهند یا به همان لیست ائتلافی که برخی میگویند مبدعش اساسا خود حزب مردمسالاری بوده است، بسنده میکنند.
حزب اعتماد ملی و حزب اتحاد ملت
حزب اعتماد ملی به دبیر کلی مهدی کروبی و قائم مقامی الیاس حضرتی یکی از معدود احزابی است که تا این لحظه از محتوای مصوبه اخیر شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان خارج نشده و هنوز نه لیستی داده و نه در لیست ائتلافی شرکت کرده است. اعتماد ملی که قائممقامش یعنی الیاس حضرتی در انتخابات این دوره ردصلاحیت شد بهنظر میرسد که نخواهد مانند احزابی که نیروهایی در انتخابات دارند مشارکت پویا داشته باشد. رخدادی که تا سطح وسیعترش برای حزب اتحاد ملت هم رخ داد؛ بهنحوی که نیروهای حزب اتحاد بعد از ردصلاحیت دبیر کل حزب یعنی علیشکوریراد در مقطع بررسی صلاحیتها توسط هیئتهای اجرایی و نه حتی شورای نگهبان اعلام کردند که هیچ لیستی در انتخابات نخواهند داد. تصمیم حزب اتحاد حتی پیش از آن بود که شورای عالی سیاستگذاری اعلام کند که اصلاحطلبان در انتخابات لیستی نخواهند داد.