نیم‌قرن با اقتصاد ایران؛ 13 تیر

اعلام گرم شدن زمین، جنبه سیاسی دارد

کدخبر: ۴۲۳۶۵۱
اقتصادنیوز : مهم‌ترین سرتیترهای صفحه‌های اقتصادی مطبوعات 13 تیر در ابتدای هر دهه در نیم قرن گذشته از این قرار بوده است:آبگیری سد لار 5 سال طول می‌کشد
 اعلام گرم شدن زمین، جنبه سیاسی دارد

به گزارش اقتصادنیوز ، تکرار اشتباهات محصول ندانستن‌ها است،اگر از گذشته اطلاع داشته باشیم شاید از آن درس بگیریم و مسیرهای اشتباه را تکرار و تجربه نکنیم.یکی از حوزه هایی که می تواند ماشین زمان به آن سفر کند اقتصاد است، اقتصاد ایران در نیم قرن گذشته همچون سایر حوزه های حیات اجتماعی با فراز و فرود های بسیاری روبرو شده است. اتفاقات مشابهی بر اقتصاد ایران رفته و تصمیمات متفاوتی برای آن گرفته شده است اما به نظر می رسد با نتایج یکسان روبرو هستیم.«در نیم قرن با اقتصاد ایران» اخبار مهم اقتصادی ایران و جهان را مرور می کنیم.سال اول هر دهه را به عنوان نقطه بررسی تاریخ اقتصادی قرار داده ایم.این مطلب با عنوان نیم قرن با اقتصاد ایران منتشر می شود،در طول بررسی تاریخ اقتصادی پنج دهه گذشته ممکن است به حوادث مهم و اثر گذار برخورد کنیم که این اخبار و وقایع را نیز منتشر می کنیم. روزنامه اطلاعات به دلیل سابقه 90 ساله آرشیو قوی و رویکرد صرف خبری در بازتاب وقایع پایه این بررسی قرار گرفته است.

13 تیر 1351؛ فروش سهام شرکت‌های تابعه نفت

سخنگوی شرکت ملی نفت گفت: سهامی که به مردم عرضه خواهد شد بالغ‌بر میلیاردها ریال است این سهام در وهله اول به کارکنان آن واحد و سپس به کارکنان واحدهای دیگر صنعت نفت و آنچه که باقی ماند به مردم عرضه خواهد شد.

این اولویت برای دسته‌ای این توهم را به وجود آورد که گویا از سهام واحدهای فرعی شرکت ملی نفت چیزی به مردم عرضه نخواهد شد، یا چیزی باقی نخواهد ماند تا به مردم عرضه شود. برای رد این توهم باید توضیح داده شود که هر واحد پتروشیمی از نظر سرمایه به قدری عظیم و بزرگ است که قطعا کارکنان صنعت نفت نمی‌توانند همه آنها را خریداری کنند.

مثلا سرمایه‌های شرکت سهامی پتروشیمی آبادان 2.5 میلیارد ریال، واحد خارک 3 میلیارد و 165 میلیون و 178 هزار ریال، پتروشیمی شاهپور 17 میلیارد و 380 میلیون ریال، کود شیمیایی شیراز 1.8 میلیارد ریال می‌باشد.

این چهار واحد به تنهایی سهامی به مبلغ 25 میلیارد ریال دارند، اگر سرمایه‌های 3 شرکت لوله‌سازی اهواز، پتروشیمی پاسارگاد و روغن‌کشی تهران را بر آن بیفزاییم، زیادی سرمایه به خوبی احساس می‌شود.

13 تیر 1361؛ آبگیری سد لار 5 سال طول می‌کشد

وزیر نیرو در مصاحبه‌ای شایعه قطع آب و برق آن دسته از مشترکانی که پول گاز مصرفی خود را نپرداخته‌اند تکذیب کرد و گفت: وزارت نیرو حتی در صورت درخواست سایر وزارتخانه‌ها اقدام به قطع آب و برق مشترکان نخواهد کرد و این شایعه به هیچ وجه صحت ندارد.

دکتر غفوری‌فرد افزود: استاندارد مصرف آب برای هر نفر 200 تا 250 لیتر در شبانه‌روز است و در صورتی که رقم مصرف خیلی بالاتر از این میزان باشد گویای مصرف بی‌رویه آب خواهد بود و در این صنعت جهت حفظ منافع عموم مردم خصوصا مستضعفین یا مجبور خواهیم شد قیمت آب این گروه مشترکان را افزایش دهیم و یا به کلی انشعاب متخلف را قطع کنیم.

وزیر نیرو ادامه داد: ساختمان سد لار از لحاظ تولید برق حداکثر می‌تواند تا یکصد مگاوات برق تولید کند که در قیاس با 1600 مگاوات مصرف برق تهران رقم ناچیزی است، ولی از لحاظ تهیه آب این سد خواهد توانست بار شبکه آب تهران را سبک‌تر و آب موردنیاز کشاورزان منطقه شمال را نیز تامین کند.

وی گفت: ساختمان سد لار به پایان رسیده ولی تونل‌های این سد در حال تکمیل است و آبگیری سد 5 سال طول خواهد کشید. با بهره‌برداری از این سد سالانه 178 میلیون مترمکعب آب آشامیدنی تهران و نیز سالانه 240 میلیون مترمکعب آب برای مصرف کشاورزی تامین خواهد شد.

کارخانه مونتاژ ایران ناسیونال به سرعت به سمت ساخت داخل برود

بهزاد نبوی، وزیر صنایع سنگین در کارخانجات صنعتی ایران ناسیونال حضور یافت و از قسمت‌های مختلف این مجتمع ازجمله پرس‌شاپ، سواری‌سازی، اتوبوس و مینی‌بوس‌سازی، ریخته‌گری و ماشین‌شاپ دیدار کرد.

وی گفت: همانگونه که در زمینه‌های اجتماعی حرکت‌های مردمی چیزی شبیه معجزه‌ بوده در زمینه صنایع هم باید تحولی که به وقوع می‌پیوندد چیزی شبیه معجزه باشد.

نبوی ادامه داد: ما دو هدف را دنبال می‌کنیم؛ ساختن انسان مسلمان و تولید بیشتر. به‌نظر می‌رسد که تحول فرهنگی در اینجا رخ داده و 44 شهیدی که این کارخانه داد نمایانگر این مساله است.

ولی در قسمت دوم متاسفانه کاری نشده است. اگر قرار به این ترتیب باشد این کارخانه بسته باشد، بهتر است.

وزیر صنایع سنگین بیان کرد: ما باید این کارخانه مونتاژ را به سرعت و به‌طور انقلابی به سمت ساخته شدن قطعات ساخت داخل ببریم. وی اظهار امیدواری کرد که در بازدید بعدی که سه ماه دیگر خواهد داشت انشاء‌الله تحولی به‌وجود آید.

13 تیر 1371؛ وزیرنفت : اعلام گرم شدن زمین با دی‌اکسید‌کربن جنبه سیاسی دارد

 به گفته وزیر نفت ایران، ارزش واقعی یک بشکه نفت صادراتی اوپک در حال حاضر کمتر از نصف ارزشی است که در سال 1974 داشته است.

بنابر این اوپک چنانچه بخواهد بدون هیچ گونه افزایشی همان قدرت خرید 18 سال پیش را داشته باشد، باید قیمت نفت به دو برابر سطح فعلی آن در بازار جهانی برسد.

غلام‌رضا آقازاده در کنفرانس دو روزه انرژی در «برگن» نروز همچنین تاکید کرد: چنانچه سیاستمداران کشورهای صنعتی مایل باشند سیاست خردمندانه و واقع‌بینانه‌ای برای تامین انرژی بلندمدت خود در پیش بگیرند، باید سیاست «فشار هرچه بیشتر برای کاهش قیمت نفت به هر بهای ممکن» را کنار بگذارند.

وزیر نفت با اشاره به اینکه کشورهای مصرف‌کننده انرژی همچنین باید در نظر داشته باشند که بخش اعظم منابع نفت و گاز جهان در اختیار اوپک و به‌ویژه ممالک خلیج فارس قرار دارد، خاطرنشان کرد که امنیت این مناطق از امنیت تامین انرژی جهان غیرقابل تفکیک است و صرفا زمانی قابل‌حصول است که وضعیت توسعه اقتصادی این مناطق که بیش از هر چیز در گرو درآمد حاصل از نفت است، بستر مناسبی برای ثبات سیاسی و اجتماعی آنها فراهم آورد.

 آقازاده درباره وضع مالیات بر کربن این سوال را مطرح کرد که چرا سیاستگذاران ممالک صنعتی در شرایطی که صحنه انرژی جهانی به چاره‌اندیشی برای مشکلات اساسی نیاز دارد، در تلاش هستند محدودیت و موانع توسعه و بهینه‌سازی منابع انرژی جهان و به‌ویژه نفت و گاز را تشدید کنند؟

وزیر نفت کشورمان در مخالفت با این طرح گفت: ایران به عنوان یک صادرکننده نفت معتقد است، در مورد اینکه گاز دی اکسید کربن عامل گرم شدن کره زمین است یا بخار آب و همچنین میزان گرم شدن در یکصد سال آینده و بالاخره تبعات آن بر مناطق مختلف جهان نظر علمی واحدی وجود ندارد و بنابر این اعمال سیاست‌ها و تصمیمات مشخص بر مبنای این چنین عواملی حکایت از آن دارد که مساله بیش از آنکه بعد علمی و تخصصی داشته باشد جنبه سیاسی و فشار بر گروهی خاص از کشورهای جهان را دنبال می‌کند.

به اعتقاد وزیر نفت ایران، مالیات‌بندی جدید بر روی نفت، تقاضا و به‌دنبال آن درآمدها را کاهش خواهد داد و می‌تواند برنامه‌های افزایش ظرفیت تولید کشورهای تولیدکننده در جهت تامین تقاضای جهانی انرژی را مورد تهدید جدی قرار دهد و با مبهم کردن وضع آینده، عملکرد بازار را مختل کند.

13 تیر 1381؛ پیکان فقط تا پایان سال 1382 تولید می‌شود

پیکان فقط تا پایان سال آینده تولید می‌شود و از آغاز سال 83 خودرو جدیدی جایگزین آن خواهد شد.

بهروز جوادی، رئیس مرکز تحقیقات ایران‌خودرو گفت: هم‌اکنون دو پروژه طراحی و تولید خودرو در ایران‌خودرو در دست انجام است که یکی از آنها به نام «پیکا» در سال 83 و دومی که پروژه جایگزین پیکان است از آغاز سال 84 وارد بازار می‌شود.

وی گفت: براساس برنامه‌های تدوین‌شده در چهار تا پنج سال نسل جدیدی از خودروها تولید و عرضه خواهد شد.

جوادی افزود: سال آینده مدل جدید سمند با ظاهر و موتور و گیربکس متفاوت و مجهز به سیستم کاتالیست راهی بازار خواهد شد.

جوادی تاکید کرد: به‌رغم اینکه سیستم کاربراتوری با مقررات زیست‌محیطی تعارضی ندارد، اما شرکت ایران‌خودرو تا پایان امسال تمام محصولات خود را انژکتوری خواهد کرد.

وی افزود: هم‌اکنون روزانه 250 دستگاه پیکان انژکتوری در این شرکت تولید می‌شود و تا پایان سال پژو 405 و پژو RD نیز انژکتوری خواهد شد.

13 تیر 1391؛ اختصاص 14 میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی به وزارت نفت

رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی با بیان جزئیات قرارداد 14 میلیارد دلاری این صندوق با وزارت نفت از برنامه‌ریزی برای توسعه فازهای 20 تا 25 پارس جنوبی خبر داد و گفت: اختصاص این منابع نشان می‌دهد که تحریم‌ها نمی‌تواند وقفه‌ای در توسعه صنعت نفت ایجاد کند. محمدرضا فرزین در مراسم انعقاد تفاهم‌نامه 14 میلیارد دلاری با وزارت گفت: این تفاهم‌نامه در اولین روزهای تحریم‌های نفتی ازسوی کشورهای غربی منعقد می‌شود و نشان‌دهنده این است که ایران از منابع مطمئنی برخوردار است.

وی با اعلام اینکه مدت این تفاهم‌نامه تا پایان سال‌جاری استف اظهار کرد: 2.5 میلیارد دلار از این منابع به توسعه صنعت پتروشیمی و صنایع در دست احداث این حوزه اختصاص می‌یابد، همچنین 1.5 میلیارد دلار نیز به طرح‌های توسعه‌ای و تکمیلی پالایشگاهی کشور اختصاص خواهد یافت.

فرزین با تاکید بر ایجاد ارزش افزوده در صنعت نفت و سرمایه‌گذاری در صنایع پایین‌دستی بیان کرد: این منابع جزو اولویت‌های سرمایه‌گذاری صندوق توسعه ملی است؛ چون این صنعت مزیت‌های نسبی کشور را تامین می‌کند.

وی از اختصاص 5 میلیارد دیگر از مبلغ این قرارداد برای توسعه فازهای 20 تا 25 پارس‌ جنوبی خبر داد و تاکید کرد: 5 میلیارد دلار دیگر نیز به صنایع بالادستی نفت اختصاص می‌یابد که می‌تواند نشاط خوبی را در عرصه سرمایه‌گذاری‌های نفتی ایجاد کند.

آمارهای متناقض از میزان قاچاق

آمارهای رسمی حاکی از کاهش 6 میلیارد دلاری قاچاق در سال گذشته است اما فعالان بخش خصوصی می‌گویند میزان ورودی کالای قاچاق به کشور در این مدت نه‌تنها کاهش نیافته، بلکه بیشتر هم شده است.

براساس تازه‌ترین آمار ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، حجم قاچاق ورودی و خروجی از ایران در سال گذشته 6 میلیارد دلار نسبت به سال قبل از آن کاهش نشان می‌دهد. حجم کامل قاچاق ایران در سال گذشته 14 میلیارد دلار گزارش شده است. درواقع در سال 89 مجموع قاچاق کالا 20 میلیارد دلار شامل 15.5 میلیارد دلار قاچاق ورودی و 4.5 میلیارد دلار قاچاق خروجی بود.

اما اعلام خبر کاهش 6 میلیارد دلاری حجم قاچاق در سال 90 در حالی است که آمار بخش خصوصی در این زمینه حکایت از افزایش حجم قاچاق در این مدت به بیش از 20 میلیارد دلار است. به گفته رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی تهران، تا زمانی که فاصله میان نرخ ارز آزاد و مرجع کاسته نشود، نمی‌توان به کاهش حجم قاچاق در کشور امیدوار بود.

محسن بهرامی ارض اقدس حتی به صراحت اعلام کرد که حجم قاچاق در مدت زمان 6 ماه اخیر نه‌تنها کاهش نیافته، بلکه براساس برخی آمار، به بیش از 20 میلیارد دلار نیز افزایش پیدا کرده است.

پربازدیدترین‌ها
اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید