آشنایی با گواهینامه ایزو 17025 و نحوه صدور این استاندارد
گواهینامه ایزو 17025 که با نام گواهینامه و استاندارد صلاحیت آزمایشگاه های انجام دهنده آزمون و کالیبراسیون شناخته می شود، شامل ضوابط و الزاماتی است که فرآیند انجام آزمایش در آزمایشگاه را مورد بررسی قرار داده و موجب افزایش کیفیت خدمات و همچنین بهبود فعالیت های فنی و تخصصی پرسنل آزمایشگاه های آزمون و کالیبراسیون می شود.
استاندارد ایزو 17025 یکی از صدها استاندارد شناخته شده سازمان بین المللی ایزو و از استانداردهای تخصصی این سازمان می باشد که صلاحیت ارائه داده و اطلاعات توسط آزمایشگاه های کالیبراسیون و آزمون را تعیین می کند. بنابراین یک آزمایشگاه فعال در زمینه کالیبراسیون و آزمون با اخذ گواهینامه ایزو 17025 به اشخاص و سازمان های ذیربط نشان می دهد که از لحاظ فنی و تجهیزات صلاحیت انجام آزمایش های مربوطه را دارد.
در نتیجه از این پس استاندارد ایزو 17025 را با نام استاندارد صلاحیت آزمایشگاه های انجام دهنده آزمون و کالیبراسیون می شناسیم و می دانیم که این استاندارد مختص آزمایشگاه های آزمون و کالیبراسیون است.
مراحل اخذ ایزو این استاندارد با سایر استانداردهای ایزو مقداری تفاوت دارد به این ترتیب که پس از پیاده سازی استاندارد لازم است ممیزی توسط یک نهاد بالادستی AB صورت پذیرد.
اگر صاحب چنین آزمایشگاهی هستید و یا در چنین آزمایشگاهی فعالیت دارید این مقاله برای شما کاربردی خواهد بود پس توصیه می کنیم تا انتهای مقاله همراه ما باشید تا با کاربرد و نحوه اخذ گواهینامه ایزو 17025 معتبر آشنا شوید.
کاربرد استاندارد ایزو 17025
استاندارد ISO 17025 شامل الزامات و ضوابطی است که تمام روش ها اعم از روش های استاندارد، غیر استاندارد و توسعه یافته انجام آزمون و کالیبراسیون در آزمایشگاه را مورد بازرسی قرار می دهند و به این ترتیب شایستگی، بی طرفی و عملکرد ثابت آزمایشگاه مذکور را به اثبات می رسانند.
در حال حاضر بیشتر آزمایشگاه های فعال در زمینه آزمون و کالیبراسیون در کشورهای مختلف ملزم به اخذ گواهینامه ایزو 17025 و ادامه فعالیت تحت نظارت ضوابط و الزامات این استاندارد هستند چراکه در اکثر کشورها تامین کنندگان و مقامات نظارتی نتایج حاصل شده از آزمایش های صورت گرفته در آزمایشگاه های فاقد این گواهینامه را معتبر نمی دانند.
از دیگر کاربردها و مزایای اخذ این گواهینامه می توان به موارد زیر اشاره کرد؛
- افزایش اطمینان پرسنل آزمایشگاه و مقامات نظارتی نسبت به صحت آزمایش ها
- افزایش حس اعتماد و اطمینان در مشتریان
- کنترل اشتباهات و حذف تدریجی آن ها
تاریخچه استاندارد ایزو 17025
استاندارد ایزو 17025 که در حال حاضر با نام ISO/IEC 17025 شناخته می شود در سال 1999 با نام ISO/IEC Guide 25 منتشر شد که میان آن و استانداردهای ایزو سری 9000 مشترکات زیادی وجود داشت.
ISO/IEC Guide 25 در سال 2005 برای بار اول مورد ویرایش قرار گرفت و سازمان ایزو در کنار عنصر مدیریتی 4 عنصر دیگر نیز به آن افزود، بنابراین استاندارد ایزو 2005/17025 شامل 5 عنصر زیر است؛
- مراجع هنجاری
- اصطلاحات و تعاریف
- الزامات مدیریتی
- الزامات فنی
که الزامات مدیریتی به بهبود و اثربخشی سیستم مدیریت کیفیت حاکم در آزمایشگاه و الزامات فنی نیز بر قابلیت انجام آزمایش توسط آزمایشگاه و صحت نتایج نظارت دارند.
ISO/IEC 17025 بار دیگر در سال 2017 مورد ویرایش قرار گرفت و عناصر آن به طور کلی دچار تغییر شدند.
در حال حاضر گواهینامه ایزو 17025 برای استاندارد ایزو 2017/17025 صادر می شود پس هنگام اخذ این گواهینامه حتما به این مسئله توجه داشته باشید زیرا گواهینامه ایزو 2017/17025 کاملترین گواهینامه برای ISO/IEC 17025 است که الزامات عمومی، الزامات ساختاری، الزامات مدیریتی، الزامات فرآیند، نیازهای منابع را شامل می شود یعنی در کنار نظارت بر آزمایشگاه به منابع و سایر مسائل مرتبط نیز توجه دارد.
لزوم اخذ گواهینامه ایزو 17025
همانطور که می دانید امروزه تمام سازمان ها و واحدهای تولیدی، خدماتی، تجاری و ... به دنبال اخذ گواهینامه ایزو 9001 (سیستم مدیریت کیفیت) هستند تا به این ترتیب بتوانند نام محصولات خود و کیفیت آن ها را به مردم تمام کشورها بشناسانند.
اما برخی از سازمان های تخصصی مانند آزمایشگاه های کالیبراسیون با اخذ گواهینامه مختص خود در کنار عمل به الزامات درج شده در آن گواهینامه و استاندارد به الزامات ایزو 9001 (الزامات مدیریتی) نیز عمل می کنند و به این ترتیب با یک تیر دو نشان می زنند.
اخذ گواهینامه ایزو 17025 موجب مستقر شدن یک سیستم مدیریتی در آزمایشگاه و نظارت بر تمام مراحل انجام خدمات شده و موجب می شود تا پرسنل آزمایشگاه بهترین خدمات را به مشتریان ارائه دهند و در کنار آن فعالیت های فنی و تخصصی خود را نیز به بهترین شکل ممکن اداره کنند.
اخذ گواهینامه ایزو 17025 معتبر
گواهینامه ایزو 17025 در کشور ایران عموما توسط سازمان اعتبار بخشی (AB) و مرکز تایید صلاحیت سازمان استاندارد ایران (NACI) قابل اخذ می باشد. لکن امکان درخواست از سایر AB های خارج از کشور نظیر turkak ترکیه ، ASCB انگلیس ، nabcn هند ، jas-anz استرالیا و ... می باشد که به دلیل هزینه های بالاتر کمتر رخ می دهد.
ولی با توجه به عدم عضویت NACI ایران در ilac در مواردی که شرکت ها نیاز به ایزو ۱۷۰۲۵ دارای تاییدیه ilac باشند مجبورند از AB های خارج از کشور نظیر nabcb هند اقدام کنند.
در حالت کلی گواهینامه ایزو 17025 توسط دو مرجع زیر قابلیت صدور دارد؛
1.مراجع CB به صورت non accredited
2.مراجع AB (Accreditation Body)
گواهینامه ایزو ۱۷۰۲۵ می بایست الزاما توسط AB ها که نهادهای بالادستی CB ها می باشند ممیزی و صادر گردد. و گواهینامه صادره توسط CB نان-اکردیت بوده و اعتبار لازم را دارا نمی باشد.
باتوجه به دشوار بودن طی مراحل اخذ گواهینامه ایزو 17025 توسط افرادی که در این زمینه تخصص و آگاهی ندارند، و عدم شناخت گواهینامه معتبر از گواهینامه های فاقد اعتبار ما به شما که قصد اخذ این گواهینامه را دارید و مسلما به دنبال گواهینامه ای معتبر هستید پیشنهاد می کنیم که برای طی مراحل پیش از اخذ این گواهینامه و دریافت مشاوره پیاده از مراکز رسمی دارای پروانه خدمات مشاور مدیریت بهره جویید.
ایزوسیستم با مجوز رسمی خدمات مشاور مدیریت سازمان صنعت، معدن و تجارت در حال فعالیت می باشد. ایزوسیستم پیش از هر کاری برای نحوه دریافت گواهینامه های ایزو به شما مشاوره می دهد و به نوعی شما را راهنمایی می کند، همچنین کارشناسان مجموعه پس از اتخاذ تصمیم نهایی توسط شما در تمام مراحل از ابتدا تا دریافت مدرک و گواهینامه کنار مجموعهتان هستند.
منبع :
تولید محتوای بخش «وب گردی» توسط این مجموعه صورت نگرفته و انتشار این مطلب به معنی تایید محتوای آن نیست.