هشدار جدی به ساختمانهای نوساز 2 منطقه در تهران
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از خبرآنلاین، «فریبرز ناطقی الهی» استاد نمونه کشور در مهندسی سازه، زلزله و مدیریت بحران، بنیانگذار مقاوم سازی و مدیریت بحران در ایران و موسس انجمن زبدگان شهر در کشور میگوید: حدود یکسال یا بیشتر است که مکرر از بنده درخواست می شود که از ساختمانهایی که بین دیوار و ستون آنها بخصوص در طبقات فوقانی بناهای جدید الاحداث در ساختمانهای پنج طبقه به بالا که ترک ایجاد شده است بازدید و کارشناسی نمایم.
حتی در برخی موارد قطر ترک ها و عمق آنها آنقدر زیاد است که بسادگی نور بیرون از ترک ها رد و از داخل اتاقها فضای بیرون قابل رویت است ؟ این موضوع تقریبا همواره در اندکی از بناها رخ داده و می دهد، اما حدودا از ١٠ سال پیش با بلند مرتبه سازی و تند سازی بخصوص در نواحی غرب و شرق تهران تهران این پدیده بیشتر رویت می شود که پس از بازدید و تحلیلهای سازه ای علت اصلی مشخص و راه حلهایی نیز برای اصلاح آنها ارایه شده است. اما نکته قابل تامل در یکسال گذشته تکثر این پدیده در دو منطقه ولنجک و ونک می باشد که به سرعت در حال رشد است ؟
منطقه ولنجک به دلیل قرار گیری بر روی توده بزرگ زمین لغزشی و در ضمن بدلیل گودالهای انباشت نخاله های ساختمانی تهران قدیم دارای شرایط مناسبی از نظر مقاومت خاک و عوامل ژئوتکنیکی نمی باشد و در صورت عدم دقت در طراحی و اجرای صحیح سازه بخصوص فونداسیون ها براحتی دچار این مشکل می تواند بشود. البته دلایل دیگر هم مثل ضعف مصالح مصرفی، ضعف ستونها و تیرها و اتصال دیوار ها به قاب پیرامونی و غیره نیز محتمل می باشد.
منطقه ونک اما دارای شرایط دیگری برای رخداد چنین ترک ها و شکست هایی می باشد و آنهم وجود قنوات زیاد در منطقه که امکان شسته شدن خاک زیر فونداسیون ها و نشست نا همگون ساختمان و به تبع آن ایجاد ترک و ناپایداری بنا می باشد را دارا می باشد.
همانطور که عرض شد، اگر طراحی و اجرای سازه و فونداسیونها درست باشد و از وال پست برای دیوارها استفاده شده باشد نباید این ترک ها عموما در این شکل رخ دهد و لذا جای نگرانی زیادی نمی باشد. ولیکن توصیه فوری و جدی به این دو منطقه این است که چنانچه ترک ها بخصوص بین دیوار و ستونها قابل رویت است و در اتصال دیوار به قاب پیرامونی از وال پست استفاده نشده است و یا ترک در مرز سقف امتداد پیدا کرده حتما از نظر پایداری و برای امنیت بیشتر کنترلی صورت بپذیرد.
این ترک ها اگر بدلیل شرایط خاک و نشست ناهمگون رخ داده باشند که عموما در این دو منطقه احتمال اصلی باید باشد، ترک ها عموما عمودی و در برخی موارد در اثر ترکیب تنش ها ممکن است حتی تا حدودی قطری هم باشند خصوصا در منطقه نزدیک به سقف یا کف ها، لذا لزوم هوشیاری توصیه می شود.