نگرانی کیهان از زنده ماندن منطق برجام و ادامه مذاکرات با غرب
اقتصادنیوز: کیهان در یادداشتی مجددا به برجام حمله کرد.
به گزارش اقتصادنیوز در این مطلب آمده است: برجام مُرد اما منطق برجام هنوز زنده است. این منطق معیوب همان سیاست اعمال فشار به ایران و مذاکره برای امتیازگیری از ایران است.
زمستان 1401 اتفاق دیگری نیز رخ داد که شاید بتوان آن را نقطه شروع شکلگیری تازهترین موج اعمال فشار بر ایران دانست. این اتفاق پروندهسازی کشف اورانیوم 84 درصدی در تاسیسات هستهای با هدف فعالسازی مکانیسم ماشه در برجام بود. برجام این بار در جدیدترین نقش خود به اهرم فشار علیه ایران تبدیل میشد تا بدانیم وقتی از این توافق به عنوان خسارت محض یاد میکنیم دقیقا از چه چیزی سخن میگوییم. مکانیسم ماشه بخشی از «ساز و کار حل اختلافات» مندرج در بندهای 36 و 37 برجام است.
مطابق این ساز و کار با شکایت یکی از طرفین برجام مبنی بر نقض آن و پس از فیصله نیافتن دعوی در کمیسیونها و جلسات مشخص شده طی 30 روز، در نهایت کار به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع داده میشود. یک ماه پس از دریافت این شکایت در شورای امنیت کلیه قطعنامههای تحریمی گذشته شورا به صورت خودکار از سر گرفته میشود مگر اینکه شورا قطعنامهای مبنی بر «ادامه تعلیق تحریمها» صادر کند که با توجه به حق وتوی آمریکا و دو کشور اروپایی عملا چنین قطعنامهای صادر نخواهد شد.
فعالسازی مکانیسم ماشه و از سرگیری قطعنامههای تحریمی سازمان ملل از منظر مؤلفههای اقتصادی چندان حائر اهمیت نیست. این نه فقط ادعای ما که تصریح مقامات و اندیشکدههای آمریکایی است. آبان 1401 هنری رم و لویی دوژی-گرو، پژوهشگران انستیتو واشنگتن در تحلیل «مکانیسم ماشه و بازگشت تحریمهای ایران» نوشتند: «اگر در نتیجه فعالسازی مکانیسم ماشه تحریمها برگردد، تاثیر اقتصادی آن بر ایران احتمالا جزئی خواهد بود، چون تهران از قبل با مجموعهای از تحریمهای ثانویه آمریکا روبهروست که از آنچه در قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل مطرح شده بسیار جامعتر و مخربتر است.»
در واقع آنچه میتواند در این موج تازه، فشار ایجاد کند نه «فعالسازی مکانیسم ماشه و بازگشت تحریمها» که صرفا اثر نمادین آن در التهابآفرینی برای بازارهای ایران خواهد بود.
هدف مثل همیشه کشاندن ایران پای میز مذاکره مطلوب آمریکاست. مشخصات این میز را شاید بشود از مقاله مشترک اخیر دو تن از کارشناسان نزدیک به وزارت خارجه آمریکا به دست آورد: «توافق جامع منطقهای به جای برجام» توافقی به مراتب خسارتبارتر از برجام که حتی در ایده اولیهاش نیز برخلاف برجام حفظ ظاهر نکرده و کاملا از موضع ایالات متحده بیان شده است.