اداره تهران به نرخ سال ۸۵
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از شرق، میزان بدهیهای بهارثرسیده به مدیریت کنونی شهر تهران از همان ابتدا موضوع چالش مدیران گذشته و کنونی شهر بود که این روزها بحث گران ادارهکردن پایتخت هم به آن افزوده شده است. مدیران گذشته برای اثبات این ادعا، به رشد بودجه سالانه اشاره میکنند؛ موضوعی که حامد مظاهریان، معاون برنامهریزی و توسعه سرمایه انسانی و امور شورای شهرداری تهران، اینگونه آن را رد میکند: به طرز سادهانگارانهای اعداد بودجه را جمع و با دوره قبل مقایسه میکردند. این در حالی است که یک قیمت واقعی و یک قیمت اسمی وجود دارد و مهم این است که در طول زمان چه اتفاقی افتاده است. بودجهای که در حال حاضر برای شهر تهران در نظر گرفته شده، معادل بودجه سال ۱۳۸۵ شهرداری تهران است.
اشاره او به سخنان یکی از معاونان دوره گذشته شهرداری تهران است که در یکی از رسانهها اعلام کرده بود مدیریت شهری سابق در 12 سال، حدود 132 هزار میلیاردتومان بودجه داشته و در دوره فعلی حدود 110 هزار میلیارد تومان بودجه دارد.
محمد سالاری، رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران نیز در واکنش به این سخنان میگوید: طرح این موضوع و مقایسهکردن ارزش پول سالهای 84 تا 96 با یکدیگر، بیاحترامی به شعور رسانه، جامعه مدنی، کارشناسی و مردم است.
او ادامه میدهد: کارشناسان ما بودجههای هر سال را در 12 سال گذشته بر اساس بهای دلار همان زمان، تبدیل و مقایسه کردند. مجموعه این ارقام در سالهای 84 تا 96، حدود 62 هزار میلیارد دلار به نرخ امروز و رقمی بالغ بر هزارو 500 هزار میلیارد تومان است. درصورتیکه در دوره فعلی یعنی از نیمسال دوم سال 96 تا نیمسال دوم 1400 که هنوز به پایان نرسیده است، کمتر از 90 هزار میلیارد تومان، یعنی حدود یکهفدهم بودجه دوره گذشته است.
به گفته سالاری، آنچه دوره مدیریت شهری گذشته تحت عنوان پروژههای بزرگمقیاس، بزرگراهسازی، مترو و تملک املاک انجام داده است و آنها را بهعنوان دستاورد حساب میکند، اگرچه بخش درخور توجهی از آن برای شهر عارضه ایجاد کرده و بخشی هم مثل مترو جای تقدیر دارد، اما بودجه همه آنها از محل هزارو 500 هزار میلیارد تومان استفاده نشده و از محل تبصره بودجه (شهرداری اجازه داده بود با تهاتر و فروش املاک و داراییهای شهر برای ساخت مترو و تملکات بزرگراهها و ساخت بزرگراهها چه از طریق خود آنها و چه از طریق کارگزاریها و هولوگرام عمل کنند) تهیه شده است.
سالاری ادامه میدهد: کارهای عمرانی 12 سال گذشته از محل تبصرهها بوده است و مدیران دوره گذشته باید بگویند در طول 12 سال، هزارو 500 هزار میلیارد تومان را چه کار کردهاند. در واقع مجموعه املاک و اراضی شهرداری تهران بهعنوان یکی از بزرگترین نهادهای عمومی کشور، ارزش افزوده بسیار بالایی دارد. ارزش داراییهای شهر تهران در دوره 12ساله تا الان، حدودا 50 برابر افزایش پیدا کرده است و اگر املاک و داراییها همچنان در اختیار شهرداری بود، شهرداری تهران هیچ مشکلی برای کل آینده تاریخ در شهرداری نداشت.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران معتقد است مدیران گذشته شهرداری، کل دارایی پایدار همیشگی شهر تهران را در پروژههایی مثل پل صدر و بزرگراهسازی درونشهری که خروجی آن ترافیک و عارضه برای شهر تهران بوده است، هزینه کردهاند. البته بخشی از هزینهها در مترو صرف شده که کار ارزشمندی بوده است، ولی تغییر پارادایم در دوره گذشته از بزرگراهسازی به مترو نیز کار اصلاحطلبان شورای شهر چهارم بوده است. همان زمان قرارداد 40 هزار میلیارد تومانی که بعدا 20 هزار میلیارد تومان شد، با یکی از نهادها برای پل صدر منعقد شد و شورای شهر دوره چهارم هیچ اطلاعی از آن نداشت و هیچ مجوزی نیز از شورا نگرفتند. البته وقتی متوجه شدیم، جلوی پلهای طبقات بعدی گرفته شد.
وی اضافه میکند که شهرداری تهران از محل مجوزی که به بابک زنجانی در شهرک غرب داده بود، قالبهایی برای پل صدر گرفته بود که توجیه اقتصادی برای یک پل نداشت و با آن باید دهها پل صدر ساخته میشد تا توجیه اقتصادی داشته باشد. در دوره گذشته، به آن رویکرد اعتراض کردیم و فرایند را متوقف و شهرداری را مجاب کردیم که در حوزه مترو کار کند. سالاری درباره میزان بدهیهای شهرداری تهران در دوره گذشته هم میگوید: در دوره گذشته، طرحی دوفوریتی آماده کردم که یکفوریتی شد و همه اصلاحطلبان و تعدادی از دوستان دیگر هم امضا کردند تا الزام شهرداری تهران به ارائه میزان بدهیهای شهرداری تهران را به پیمانکاران و بانکها انجام دهد. چندین بار تذکر داده شد و بالاخره شورای شهر در دستور جلسه گذاشت تا میزان بدهیهای شهر را اعلام کنند؛ اما بهجای اعلام میزان بدهیها، گزارش عملکرد دادند. بارها اعتراض کردم که دستور جلسه، موضوع اعلام میزان بدهیهاست و به اعضای شورا نیز وقت دهید تا سؤالات و ابهامات را مطرح کنند و مدارک و مستندات دهید. در نهایت همان پاورپوینت را هم به ما ندادند. درحالیکه میزان بدهیها موضوع شفافی است.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران یادآوری میکند: اینکه در بازههای زمانی متفاوت، مدیران این دوره و اعضای شورای شهر رقمهای مختلفی از میزان بدهیها اعلام کردند، به اشکالات عملکرد آنها برمیگردد. هر روز که میگذرد اربابرجوعها و نهادهایی پیدا میشوند که سند به دست هستند و تعهدی برای شهرداری ایجاد کردهاند. شهرداری تهران آنقدر نابسامان بوده است که ما نمیتوانستیم بدانیم میزان بدهی واقعی چقدر است؛ حسابوکتابهایی که امروز شفاف و روشن شده است. مدیران گذشته رقمهایی را انکار میکنند که در زمان مدیریت خودشان هنوز روشن نشده بود.
عبدالحمید امامی، معاون مالی و اقتصاد شهری شهرداری تهران، این هفته درباره میزان بدهیهای این دوره از مدیریت شهری به رسانهها توضیح داده است که ما در دوره فعلی هفت هزار میلیارد تومان تسهیلات گرفتیم به همراه سودش و هشتهزارو ۶۰۰ میلیارد تومان پرداخت کردیم. به این ترتیب ما به بدهی شهرداری رقمی را اضافه نکرده و هزارو ۷۰۰ میلیارد تومان نیز از بدهیهای گذشته را پرداخت کردهایم. البته گاهی رقم بدهیها متناقض میشود که علت آن، این است که برخی بدهیها ارزی هستند که ما هم متناسب با نرخ ارز مجبور به تغییر رقم بدهیها خواهیم بود.
به گفته امامی، در مجموع شهرداری تهران ۶۶ هزار میلیارد تومان بدهی دارد که ششهزارو ۷۰۰ میلیارد تومان بدهی پیمانکاران مناطق و سههزارو ۶۰۰ میلیارد تومان بدهی پیمانکاران شرکتهای زیرمجموعه شهرداری تهران است؛ اما داراییهای شهرداری تهران چندین برابر این رقم است. ما در این دوره، بدهی دولت به شهرداری را محاسبه کردیم؛ اتفاقی که در گذشته روی نداده است و ۳۰ هزار میلیارد تومان طلب از دولت احصا شده و ۲۵ هزار میلیارد تومان نیز طلب از رساتجارت است که احصای این طلبها همگی حاصل تعامل و همکاری با دستگاههای مختلف بوده است.