این دلایل سلامت قلب را تهدید می کند
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از بهداشت نیوز: قلب اندامی ماهیچه ایست که وظیفه مهم پمپاژ خون در سراسر بدن را بر عهده دارد. انسان برای یک زندگی باکیفیت به قلبی سالم نیاز دارد، اما عوامل مختلفی میتوانند بر سلامت این اندام کلیدی اثرگذار باشند.
فشارخون بالا، کلسترول بالا و سیگار کشیدن از مقصران اصلی در پس ابتلا به بیماری قلبی هستند. اما عوامل خطرآفرین غیرمنتظره دیگری نیز وجود دارند که میتوانند سلامت قلب را در معرض تهدید قرار دهند.
تنها هستید
پژوهشگران در دانشگاه یورک طی یک مطالعه دریافتند، خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکته مغزی در افرادی که روابط اجتماعی کمی داشته یا احساس تنهایی میکردند، در مقایسه با افرادی که اینگونه نبودند به ترتیب ۲۹ درصد و ۳۲ درصد بیشتر بود.
مطالعهای دیگر که توسط دانشگاه آکسفورد و طی یک بازه زمانی هشتساله انجام شد و به بررسی شرایط ۷۰۰ هزار زن پرداخت نیز نشان داد، افرادی که تنها زندگی نمیکردند، در مقایسه با آنهایی که تنها زندگی میکردند، ۲۸ درصد احتمال کمتری داشت مرگ ناشی از بیماری قلبی ایسکمیک را تجربه کنند.
تنهایی یا استرس تنها ماندن میتواند موجب التهاب در بدن شده و شرایطی را شکل دهد که به بیماری قلبی یا افسردگی، یک عامل خطرآفرین اصلی برای بیماری قلبی، منجر شود.
از نخ دندان استفاده نمیکنید
وضعیت سلامت دندانها و لثههای شما با سلامت قلب مرتبط است. مطالعات مختلف ارتباط بین سلامت دهان و دندان و بیماری قلبی را نشان دادهاند. خونریزی و التهاب لثهها به باکتریها اجازه میدهد تا از دهان وارد جریان خون شوند. این شرایط میتواند موجب بروز التهاب و در نهایت بیماری قلبی شود. پس دندانهای خود را به طور منظم مسواک زده و از نخ دندان استفاده کنید و مراجعه منظم به دندانپزشک را نیز فراموش نکنید.
با عوارض بارداری مواجه بودهاید
اگرچه آنچه طی دوران بارداری رخ میدهد به نظر نمیرسد بر سلامت قلب تأثیرگذار باشد، برخی پژوهشها خلاف این مسئله را نشان دادهاند. پرفشاری خون بارداری، پره اکلامپسی، اکلامپسی، زایمان زودرس، و دیابت بارداری همگی خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی را افزایش میدهند. اگر با هر یک از این عوارض مواجه بودهاید، با پزشک خود درباره سابقه بارداری و غربالگری منظم برای دیابت و پرفشاری خون صحبت کنید.
یک رویداد آسیبزا را تجربه کردهاید
یک رویداد آسیبزا، مانند مرگ یکی از اعضای خانواده یا تصادف خودرو میتواند قلب شما را به دردسر بیندازد. استرس زیاد میتواند به افزایش حاد آدرنالین منجر شود که ضربان قلب و فشارخون را افزایش داده و بالا نگه میدارد.
مطالعهای در سال ۲۰۱۷ نشان داد، دیواره داخلی رگهای خونی زنانی که سه یا تعداد بیشتری رویداد آسیبزا را در زندگی خود تجربه میکردهاند، در مقایسه با زنانی که تعداد کمتری از این رویدادها را تجربه کردهاند، عملکرد ضعیفتری دارد. این رویدادهای آسیبزا میتوانند به بیماری سرخرگ کرونری، فشارخون بالا و آترواسکلروز (سخت شدن دیواره رگهای خونی) منجر شوند.
رئیس بدی دارید
تنها استرس ناشی از یک رویداد آسیبزای ناگهانی نیست که میتواند قلب شما را با مشکل مواجه سازد. سطوح کم استرس ناشی از تعامل روزانه با یک رئیس منفی نگر، زورگو نیز میتواند اثر منفی بر سلامت قلب انسان داشته باشد.
طی یک مطالعه ۱۰ ساله، پژوهشگران سوئدی دریافتند که احتمال تجربه حمله قلبی بین افرادی که رئیس بدی داشتند، ۴۰ درصد بیشتر بود. حملات قلبی میتوانند به واسطه استرس چشمگیر در محل کار شکل بگیرند. و زمانی که استرس با عوامل خطرآفرین دیگر، مانند خواب ضعیف و رژیم غذایی نامناسب همراه میشود، به طور مداوم با ترشح هورمون آدرنالین مواجه میشوید که خطر ابتلا به بیماری سرخرگ کرونری را افزایش میدهد.
شب نمیتوانید بخوابید
زمانی که موضوع خواب مطرح میشود، هفت تا هشت ساعت خواب شبانه میتواند نقش ویژهای در حفظ سلامت قلب شما داشته باشد. کمبود خواب و بیدار ماندنهای مکرر شبانه میتواند فشارخون و ضربان قلب انسان را افزایش داده و بدن را به جای حالت استراحت در حالت هشدار نگه دارد. افزون بر این، زمانی که خسته هستید، احتمال کمتری دارد عاداتی سالم را دنبال کنید.
بدن برای ریکاوری و بازیابی انرژی خود به خواب نیاز دارد. سیستم ایمنی زمانی که خواب هستید، هرچه بیشتر فعال شده و برای پاکسازی مشکلات موجود وارد عمل میشود. همچنین، ضربان قلب هنگام خواب کاهش مییابد که به استراحت و کسب انرژی دوباره این اندام کمک میکند.
به فشارخون بالا مبتلا هستید
ابتلا به یک بیماری مزمن دیگر میتواند احتمال ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد. بسیاری از بیماریها دارای عوامل خطرآفرین مشابه با بیماری قلبی هستند که از آن جمله میتوان به فشارخون بالا، قند خون بالا، چربی شکم، تری گلیسیرید بالا، و سطوح کم کلسترول خوب (HDL) اشاره کرد.
بیتردید، دیابت و پرفشاری خون خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش میدهند. اما بیماریهای خودایمنی نیز ممکن است شما را هرچه بیشتر مستعد ابتلا به بیماری قلبی سازند. بیماریهایی مانند آرتریت روماتوئید، لوپوس، پسوریازیس، و سندرم شوگرن میتوانند خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی را افزایش دهند.
به سیب زمینی سرخشده علاقه دارید
سیب زمینی، مرغ، و ماهی سرخشده، و چیپس از جمله غذاهایی هستند که میتوانند اثری منفی بر سلامت قلب شما داشته باشند. مصرف بیش از حد سیب زمینی سرخشده خطر بیماری قلبی و مرگ، بهویژه در زنان یائسه که بیش از ۵۰ سال سن دارند را افزایش میدهد. طی یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ که در نشریه BMJ منتشر شد، پژوهشگران دریافتند، خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی عروقی در زنانی که حداقل هفتهای یکبار سیب زمینی سرخشده مصرف میکردند، در مقایسه با آنهایی که سیب زمینی سرخشده مصرف نمیکردند، ۱۲ درصد بیشتر بود. همچنین، خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی عروقی برای زنانی که یکبار یا بیشتر در هفته ماهی یا نرمتنان صدف دار سرخشده مصرف میکردند ۱۳ درصد بیشتر بود. در شرایطی که مصرف گاه به گاه غذای سرخشده مشکلآفرین نیست، اما نباید آن را به یک عادت تبدیل کنید.
از سیگار الکترونیک استفاده میکنید
سیگار الکترونیک اگرچه بهعنوان جایگزینی برای سیگار معمولی معرفی شده است، اما گزینه بهتری برای سلامت انسان نیست. مطالعهای که توسط انجمن سکته مغزی آمریکا انجام شد، نشان داد، افرادی که به طور منظم از سیگار الکترونیک استفاده میکردند، در مقایسه با افرادی که هرگز از سیگار الکترونیک استفاده نمیکردند، با ۷۱ درصد خطر بیشتر برای سکته مغزی، ۵۹ درصد خطر بیشتر برای حمله قلبی یا آنژین، و ۴۰ درصد خطر بیشتر برای بیماری سرخرگ کرونری مواجه بودند.
سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری قلبی دارید
سابقه خانوادگی ابتلا به مشکلات قلبی پیش از ۵۵ سالگی در مردان و ۶۵ سالگی در زنان میتواند خطر ابتلا به مشکلات قلبی در شما را نیز به میزان قابلتوجهی افزایش دهد. حتی افرادی که دارای سطوح پایین کلسترول هستند، یک سبک زندگی سالم را دنبال میکنند و تناسباندام خوبی دارند نیز در صورت داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری قلبی در معرض خطر بیشتری برای مواجهه با مشکلات قلبی در سنین پایینتر هستند. افزون بر این، سابقه خانوادگی میتواند تأثیر عوامل خطرآفرین دیگر برای بیماری قلبی را نیز افزایش دهد.
افسرده هستید
مطالعات نشان دادهاند که افراد مبتلا به افسردگی در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری قلبی عروقی قرار دارند. به نظر میرسد عدم مراقبت از خود، مانند سالم غذا نخوردن و عدم انجام ورزش، بهویژه اگر به فشارخون بالا یا دیگر مشکلات سلامت نیز مبتلا باشید، در این زمینه تأثیرگذار است. همچنین، در صورت تجربه حمله قلبی یا دیگر مشکلات مرتبط با قلب، افراد مبتلا به افسردگی بهخوبی بهبود نمییابند.
درمان سرطان را پشت سر میگذارید
در شرایطی که روشهای درمان سرطان نسبت به گذشته از کارایی بیشتری برخوردار شدهاند، اما همچنان میتوانند در بروز مشکلات قلبی نقش داشته باشند.
برخی داروها که برای درمان سرطان و شیمیدرمانی استفاده میشوند میتوانند اثر منفی بر سلامت قلب داشته باشند و به کاردیومیوپاتی - بزرگ و سخت شدن ماهیچه قلب - منجر شوند. این شرایط میتواند به نارسایی قلبی، حمله قلبی، تورم قلب و ضربان قلب غیرعادی منجر شود. پرتودرمانی نیز میتواند موجب انسداد در رگهای خونی انسان شود و فرد در معرض خطر بیشتری برای حمله قلبی و نارسایی قلبی قرار بگیرد. این در شرایطی است که مشکلات قلبی میتوانند چند سال پس از پایان درمان سرطان پدیدار شوند.
وارد دوران یائسگی شدهاید
با افزایش سن، خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی نیز افزایش مییابد و این مسئله برای زنانی که وارد دوران یائسگی میشوند، چشمگیرتر است. کاهش سطوح استروژن و افزایش احتمال سفتتر شدن رگهای خونی که به فشارخون بالا منجر میشود، از جمله دلایلی اصلی در این زمینه به نظر میرسند. همچنین، برخی مطالعات نشان دادهاند که سطوح کلسترول و تری گلیسیرید با ورود به دوران یائسگی افزایش مییابند.
الکل مصرف میکنید
مصرف الکل میتواند فشارخون را افزایش دهد که از جمله عوامل خطرآفرین کلیدی برای بیماری قلبی محسوب میشود.