سال ۹۹ ،مسکن به استراحتگاه رکود میرود؟
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از خبرآنلاین، با شیوع کرونا بازار مسکن با کاهش شدید تعداد مشتریان و متقاضیان روبروست. حالا مشاوران املاک میگویند تعداد مشتریان نه تنها کاهش یافته است بلکه کسانی که خانههایشان را برای فروش گذاشته بودند نیز اعلام کردهاند که فعلا از پذیرش مشتریانی حضوری برای دیدن خانه معذورند.
فعالان بازار می گویند بخش عمدهای از فروشندگان بر این عقیدهاند که بهتر است برنامه فروش خود را به بعد از عید موکول کنند اما آنچه شواهد نشان می دهد بازار مسکن بهار خلوتی را در سال آینده پیش رو خواهد داشت. به نظر می رسد با توجه به خلوت بودن بازار مسکن طبق سنت هر ساله در ماه پایانی سال و پس از آن ماه آغازین سال، تاثیر قیمتی این خلوت شدن بر بازار در بهار سال اینده و در صورت تداوم روند کاهش تقاضا خود را نشان دهد.
مسکن گران می شود؟
حسین عبده تبریزی در پاسخ به این سئوال می گوید تا پیش از این برای رسیدن به جواب از اقتصاددانان می خواستیم مدل سازی کنند اما با توجه به شرایط تحریم ،باید سناریونویسی کرد و توضیح داد در چه وضعیتی قیمت مسکن چه تغییری را تجربه می کند . بازار مسکن از دی ماه سال ۱۳۹۶ مترصد افزایش قیمت بود و در سال ۱۳۹۷ انفجار قیمتی را پشت سر گذاشت . هر چند در نیمه اول سال جاری رکود بر این بازار حاکم شده بود اما در نیمه دوم ، خصوصا پس از سهمیه بندی بنزین قیمت ها تکانی آشکار خورد و رشد قیمت در بسیاری از مناطق اتفاق افتاد.
برخی معتقدند افزایش قیمت دلار زمینه را برای رشد قیمت مسکن فراهم کرد حالا اما کاهش روز به روز تعداد فروشندگان و حتی خریداران ، پایان سال عجیبی را برای این بازار رقم زده است.
بازار مسکن به کدام سمت میرود؟
پیش بینی ها حاکی از آن است که ثبات قیمت ها در بازار مسکن دوام چندانی نداشته باشد چراکه روز به روز از تعداد فروشندگان بازار مسکن کاسته می شود و تقاضا افزایش می یابد و با افزایش تقاضا به احتمال زیاد شاهد رشد دوباره قیمت ها در بازار مسکن خواهیم بود و پیش بینی می شود مسکن سال ۹۹ را گران تر آغاز کند. پیش بینی شده است در سال آینده دریافت مالیات از واحدهای مسکونی لوکس با قیمت بیش از ۱۰ میلیارد تومان در دستور کار باشد.در این صورت واحدهای لوکس با رکود بیشتر بازار و کاهش خرید و فروش و دیگر واحدها با افزایش تقاضا روبرو خواهند شد.
خرید مسکن ؛ گزینه سرمایه گذاری؟
کارشناسان در پاسخ به این سئوال پاسخ واضحی نمی دهند . میرمحمدی، کارشناس حوزه مسکن می گوید بازار مسکن دیگر با افزایش انفجاری قیمت حداقل در میان مدت روبرو نیست و همین امر سبب میشود مشتریان واقعی یا به عبارت بهتر مصرف کنندگان واقعی وارد بازار شوند . در این قابل می توان امید داشت که قیمت ها به سمت تعادل برود . البته بی تردید در ماه های اولیه پس از پایان کرونا، ممکن است کمی تقاضا افزایش یابد و این افزایش تاثیر خود را بر بازار مسکن به جا بگذارد اما بی تردید سال اینده سال انفجار قیمت مسکن نخواهد بود. این پیش بینی البته در وضعیت کنونی و در صورت تداوم شرایط فعلی اعتبار دارد و باید در نظر داشت هر تغییری در وضعی تحریم، برقراری کانال مالی ایران و اروپا و البته خروج از لیست سیاه اف ای تی اف میتواند این روند را تغییر دهد.