دیپلماسی مخفیانه ایران و امریکا برای کاهش غنی سازی اورانیوم
به گزارش اقتصادنیوز دنیای اقتصاد نوشت : وبگاه شبکه خبری بلومبرگ ادعا کرده انتظار میرود آژانس اتمی در آن گزارش این جمعبندی را مطرح کند که ایران در حال «کاهش سرعت ذخیرهسازی اورانیوم با غنای ۶۰ درصد» است.
به نوشته این وبسایت، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تدارک توزیعِ گزارشِ فصلیِ این نهادِ سازمان ملل متحد پیش از نشست شورای حکام آژانس در روز ۱۱ سپتامبر (۲۰ شهریورماه) هستند.
دیپلماسی مخفیانه تهران-واشنگتن
بلومبرگ به نقل از «برخی مقامهای هستهای» که اشارهای به نام آنها نشده این «پیشبینی» را مطرح کرده که دادههای آژانس اتمی نشان خواهند داد ایران در حال کاهش دادن تولید اورانیوم غنیشده خود است. بلومبرگ تلاش کرده کاهش ادعایی در نرخ غنیسازی ایران را به آنچه به گفته این رسانه «دیپلماسی مخفیانه میان تهران و واشنگتن» است، نسبت دهد. بلومبرگ، آزادسازی برخی از آمریکاییهای بازداشتشده در ایران را از نتایج این «دیپلماسی مخفیانه» توصیف کرده است. جمهوری اسلامی ایران پیش از این تأکید کرده که به توافق مبادله زندانیان با آمریکا به عنوان یک مساله بشردوستانه مینگرد و ارتباطی میان مذاکرات در این زمینه با گفتوگوها بر سر مسائل دیگر وجود ندارد.
علی واعظ، مدیر گروه بینالمللی بحران به بلومبرگ گفته: «به عنوان یک سیگنال دیپلماتیک، این اولین نشانه واقعی کاهش سرعت [غنیسازی] تهران پس از چندین سال ادامه توسعه است.» او مدعی است: «البته از لحاظ فنی، کاهش ۶۰ درصدی برای رفع نگرانیهای مربوط به عدم اشاعه کمک چندانی نخواهد کرد.»
گزارش جدیدی که رافائل گروسی قرار است منتشر کند از دو جهت برای تحلیلگران و کارشناسان اهمیت دارد؛ نخست اینکه منتظر هستند ببینند در این گزارش کدام یک از مسائلی که طی یکی دو ماه گذشته توسط رسانههای غربی در خصوص همکاری در خصوص برنامه هستهای ایران گفته شده، صحت دارد و دیگر اینکه همکاریهای ایران و آژانس در مورد مسائل باقیمانده چقدر پیشرفت داشته است. یکی از مهمترین مباحثی که به ویژه در یک ماه گذشته توسط رسانههای غربی و اسرائیلی به آن پرداخته شد، قطع یا کاهش غنیسازی ۶۰ درصد در ایران بود. حتی والاستریت ژورنال در گزارشی از رقیقسازی اورانیوم غنیشده ایران خبر داد که بسیار فراتر از قطع یا کاهش غنیسازی است.
روزنامه «وال استریت ژورنال» روز جمعه ۱۹ مرداد در گزارشی نوشت که ایران تولید اورانیوم غنیشده در سطح نزدیک به استفاده برای مقاصد نظامی را به شکل قابل توجهی کاهش داده است. در این گزارش به نقل از منابع خبری این روزنامه آمده که حتی برخی از ذخایر اورانیوم غنیشده ایران در روند رقیقسازی قرار گرفته است.
اگر ایران ذخایر اورانیوم ۶۰درصد خود را رقیق کرده باشد در واقع گامی مهم در راستای مدیریت تنش برداشته و اگر این مساله در گزارش گروسی هم تایید شود، میتواند بر مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تاثیر بسزایی داشته باشد.