مواد غذذایی که افسرده تان می کند !

کدخبر: ۱۷۵۵۷۹
عضو انجمن تغذیه ایران گفت: ویتامین های گروه ب بخصوص ب1، ب6 و یا نیاسین، اسیدفولیک، اسیدهای چرب امگا-3 و ویتامین گروه ب 12 از مهم ترین ویتامینهای مفید و تاثیر گذار روی سیستم اعصاب و روان هستند.

برلیانت بزرگمهر متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفت و گو با جام جم انلاین بیان کرد: افسردگی یکی از شایع‌ترین مشکلات بهداشت روان است. تغذیه همان طور که نقش عمده‌ای روی جسم انسان دارد علاوه بر آن روی اعصاب و روان افراد نیز بی‌تاثیر نیست. به عبارتی دیگر تغذیه مناسب باعث سلامت جسمی و روانی می‌شود. البته عوامل دیگری نیز در مشکلات روحی و روانی موثرند اما برخی از فاکتورهای غذایی تاثیر پذیری بیشتری را روی اعصاب و روان افراد می‌گذارند.

وی در ادامه افزود: عوامل تغذیه‌ای نقش مهمی در بروز افسردگی دارند. از طرف دیگر، افرادی که دچار افسردگی هستند اغلب تغذیه نامناسبی دارند و بنابراین در معرض خطر هستند. فردی که دچار افسردگی است، سطح انرژی او کمتر از حد معمول بوده و اشتیاق و اشتها برای بسیاری از مسائل از جمله غذا در او از بین می‌رود و در نتیجه تغذیه بیمار مختل می‌شود. کاهش یا افزایش ناخواسته وزن و جذب ناکافی ویتامین‌ها و مواد معدنی غالبا با افسردگی ارتباط دارد.

به گفته بزرگمهر، تمام سلول‌های بدن انسان عمدتا از پروتئین تشکیل شده اند. به عبارتی آن ها نقش اساسی در ساختمان بدن دارد و ترشحاتی که در بدن ایجاد می شود که بسیاری از آن ها روی اعصاب و روان نیز تاثیر دارد، از جنس پروتئین هستند بنابراین کمبود پروتئین، اختلالات عصبی شدیدی را بهمراه دارد. البته مصرف پروتئین نیز باید به اندازه به بدن برسد.

این متخصص تغذیه و رژیم درمانی اظهار داشت: انواع گوشت سفید، گوشت قرمز، تخم مرغ، شیر و لبنیات از جمله پروتئین های حیوانی با بالاترین کیفیت را دارا هستند و تاثیر مهمی را روی سلامت جسمی و سیستم عصبی انسان می گذارد.

وی گفت: ویتامین های ب1، ب6، نیاسین، اسیدفولیک، اسیدهای چرب امگا-3 و ویتامین گروه ب 12 از مهم ترین ویتامینهای مفید و تاثیر گذار روی سیستم اعصاب و روان هستند. چرا که این دسته از ویتامین ها باعث تولید انتقال دهنده های عصبی در بدن می شود. این انتقال دهنده ها در سلامت سیستم عصبی بسیار مهم بوده و در کمبود آن ها فرد می تواند دچار ناراحتی های عصبی از قبیل افسردگی شود.

بزرگمهر تشریح کرد: کمبود اسیدهای چرب امگا-3 در رژیم غذایی می‌تواند فرد را مستعد افسردگی کند. منابع غذایی این اسید چرب عبارتند از غذاهای دریایی مخصوصا ماهی‌های چرب، تخم‌مرغ‌های غنی شده با امگا-3، روغن کانولا، روغن بذر کتان، گردو، فندق، کنجد، سویا و سبزیجات برگ سبز.

مدیر روابط عمومی انجمن تغذیه ایران خاطرنشان کرد: نکته دیگر در خصوص کم خونی است، آنمی(کم خونی) ناشی از کمبود ویتامین ب 12 می تواند باعث مرگ در افراد شود. این ویتامین در تشکیل غشای میلین که روی سلول های عصبی تاثیر می گذارد در صورت کمبود آن غشا دیگر ترمیم و تشکیل نمی شود و در نتیجه ناراحتی های شدیدی عصبی بخصوص افسردگی را پدید می آورد. مخمر، جوانه گندم و جو، غلات و نان سبوس دار ، جگر و گوشت ها سرشار از ویتامین گروه ب هستند.

به گفته بزرگمهر، ویتامین دیگری که نقش بسیار مهمی را روی سلامت سیستم اعصاب و روان ایفا می کند ویتامین C است. این ویتامین نیز همانند ویتامین ب 12 باعث انتقال دهنده های عصبی می شود و در صورت کمبود آن می تواند افسردگی های شدیدی را برای فرد رقم زند. همچنین این ویتامین دارای خواص آنتی اکسیدانی است. سبزی‌ها و میوه‌ها به‌ویژه مرکبات بهترین منابع آن می‌باشند. این ویتامین بسیار حساس بوده و مقداری از آن در زمان پخت از بین می‌رود. حتی در یخچال نیز پس از 24 ساعت مقدار زیادی از این ویتامین کاهش می‌یابد.

این متخصص، «یُد» را یکی از ضروری ترین مواد معدنی در بدن دانست و گفت: از مواد معدنی یُد بسیار مفید است و در صورت کمبود شدید آن در دروان جنینی می تواند عقب ماندگی های ذهنی را برای نوزاد رقم زند و کمبود خفیف آن بیماری های اعصاب و روان از جمله تفسردگی را پدید می آورد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: کمبود آهن چون باعث کم خونی می‌شود و خون لازم به سلول های عصبی نمی رسد در نتیجه ایجاد خستگی ، بی حالی ، ضعف ، کاهش یادگیری و عصبانیت و بی اشتهایی می کند. به طور خلاصه، رژیم غذایی که به مقدار کافی ویتامین، عناصر معدنی ، اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب نداشته باشد، موجب افسردگی می شود.

 

 

اخبار روز سایر رسانه ها
    تیتر یک
    کارگزاری مفید