چرا با گذشت یک ماه، مصوبه شورای فضای مجازی درباره فیلترینگ منتشر نشد؟
به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: در شرایطی که جزئیات این مصوبه مشخص نیست و اما و اگرهایی درباره آن مطرح میشود، وزیر ارتباطات اطمینان خاطر داده است تمامی پلتفرمها رفع فیلتر خواهند شد. با این حال، انتقادات و اعتراضها نسبت به رفع فیلتر قطرهچکانی و محدودیت اینترنت همچنان ادامه دارد؛ تا جایی که بیش از ۶۷۰۰ نفر کارزار این اعتراض را امضا کردهاند.
از سوی دیگر، در هفته اخیر گزارشهایی منتشر شد که لزوم رفع کامل فیلترینگ را به خوبی نشان داد. طبق نتایج نظرسنجی شرکت اطلاعرسانی بورس، پلتفرمهای تلگرام و اینستاگرام، رسانههای محبوب نیمی از سهامداران ایرانی هستند.
همچنین بررسیهای شرکت ارتباطات زیرساخت نشان میدهد که شبکه اینترنت کشور همچنان آماج حملات سایبری قرار دارد و در پاییز سال جاری بهطور میانگین روزانه ۶۳۵ حمله صورت گرفته که از هر ۱۰۰ حمله ۳۵ حمله به دلیل شبکه دستگاههای آلوده بوده است.
تداوم عدم پاسخگویی نهادهای مسوول
در چهارم دی ماه فیلترینگ گوگلپلی و واتساپ رفع شد و در حال حاضر یک ماه از این موضوع میگذرد، اما هنوز مصوبه شورای عالی فضای مجازی منتشر نشده است. این در حالی است که پیگیریها از شورای عالی فضای مجازی و وزارت ارتباطات برای انتشار این مصوبه بینتیجه مانده است و هر کدام از این نهادها، مسوولیت انتشار آن را به گردن دیگری میاندازد.
به اعتقاد صاحبنظران، به دلیل رویکرد نامشخص و غیرشفاف شورای عالی فضای مجازی نمیتوان نظر قابل استنادی در این باره داد و اگر مصوبه مذکور همانی باشد که خبرگزاری مهر منتشر کرد، به خوبی میتوان متوجه شد که این طرح ادامه همان طرح صیانت است و در جزئیات آن تنها بازی با کلمات صورت گرفته است.
در شرایطی که جزئیات این مصوبه هنوز مشخص نیست و اما و اگرهایی درباره آن مطرح میشود، وزیر ارتباطات اطمینان خاطر داده است تمامی پلتفرمها رفع فیلتر خواهند شد. ستار هاشمی در هفته گذشته اعلام کرد که هیچ پلتفرمی از شمول رفع فیلترینگ خارج نیست؛ سازوکارهای رفع فیلتر تمام سکوها پیشبینی شده است و رفع فیلتر پلتفرمها متناسب با نیازهای مردم، جمعبندی و در مذاکرات مشخص میشود. با این حال انتقادات و اعتراضها نسبت به رفع فیلتر قطرهچکانی و محدودیت اینترنت همچنان ادامه دارد؛ تا جایی که بیش از ۶۷۰۰ نفر کارزار «اعتراض به رفع فیلتر قطرهچکانی و ادامه سانسور و محدودیت اینترنت» را از ۱۲ دی ماه به راه افتاد، امضا کردهاند. در بخشی از این کارزار ضمن اعتراض به مصوبه شورای عالی فضای مجازی خطاب به رئیسجمهور بیان شده است: «مشروط کردن رفع فیلترینگ به مذاکره با پلتفرمهای بینالمللی، تا زمانی که تحریمهای بینالمللی ادامه داشته باشد تنها بهانهای است برای کاسبان فیلترینگ تا دسترسی آزاد به اینترنت را به تعویق بیندازند.» در مجموع با وجود تداوم انتقادات نسبت به رویه غیرشفاف رفع فیلترینگ و نگرانیها از مصوبه شورای فضای مجازی به نظر میرسد که همچنان برای رفع محدودیتهای اینترنتی پشت درهای بسته تصمیم گرفته میشود و نمیتوان با قطعیت به احتمال رفع فیلتر همه پلتفرمها امیدوار بود.