آغوش باز اروپا به روی اوکراین/حلقه محاصره اقتصادی روسیه تنگ تر شد
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، در حالی که روسیه به بمباران شهرهای اوکراین ادامه میدهد، بایدن به پوتین هشدار داد که «نمیداند چه چیزی در پیش رو دارد».
بهای تجاوز به اوکراین
بنا بر گزارش خبرگزاری رویترز، جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، به ولادیمیر پوتین هشدار داد که رهبر روسیه «نمیداند چه چیزی در پیش رو دارد»، زیرا کشورهای غربی محاصره اقتصادی را دور روسیه محکم کردهاند، و این در حالی است که نیروهای مهاجم روس شهرهای اوکراین را هدف شلیک خود قرار داده و به نظر میرسد که آماده پیشروی در کیف هستند.
روسیه هنوز نتوانسته هیج کدام ازشهرهای بزرگ اوکراین را تصرف کند و تحلیلگران غربی میگویند که به نظر میرسد مسکو از تاکتیکهایی که خواستار بمباران ویرانگر مناطق قبل از ورود به آنها هستند، عقبنشینی کرده است.
بایدن در سخنرانی «اتحاد» خود گفت: «در حالی که او [پوتین] ممکن است در میدان نبرد دستاوردهایی داشته باشد، اما در درازمدت بهای بالایی را خواهد پرداخت» و افزود او نمی داند چه چیزی در راه است. بایدن در ادامه با «دیکتاتور» خطاب کردن پوتین گفت: «با نگاه به تاریخ این درس را آموختهایم که اگر دیکتاتورها بهای تجاوز خود را نپردازند، هرج و مرج بیشتری ایجاد میکنند و به حرکت خود ادامه میدهند.» بایدن گفت که «جهان آزاد پوتین را در قبال حوادث اوکراین مسئول میداند» و به همین دلیل است که «پوتین بیش از هر زمانی منزوی شده است».
کندی در عملیات تجاوز
یک مقام ارشد دفاعی آمریکا گفته که پیشروی نیروهای متجاوز به کیف به دلیل مشکلات لجستیکی از جمله کمبود مواد غذایی و سوخت متوقف شده است و به نظر می رسد برخی از یگان ها روحیه ضعیفی دارند. این مقام که خواست نامش فاش نشود، به خبرنگاران گفته مشخص نیست که آیا نیروها به شکل خودکار متوقف شده است یا خیر، اما پیشروی چندانی نداشتهاند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین از روسیه خواسته تا بمباران غیرنظامیان را متوقف کند و مذاکرات را از سر بگیرد. او در مصاحبه ای مشترک با رویترز و سی ان ان در یک مجتمع دولتی تحت حفاظت شدید در کیف گفت: «حداقل باید بمباران مردم را متوقف کرد، فقط بمباران را متوقف کرد و سپس پای میز مذاکره نشست».
مجمع عمومی سازمان ملل متحد قرار است روز چهارشنبه محکومیت حمله علیه اوکراین را به رای گذارد و از مسکو بخواهد که جنگ را متوقف و نیروهای نظامی خود را خارج کند -اقدامی که هدف آن منزوی کردن دیپلماتیک روسیه در سازمان جهانی است.
دیپلمات ها گفتند که تا عصر روز سه شنبه، تقریباً نیمی از مجمع عمومی 193 عضوی، به عنوان حامیان این قطعنامه، پیشنویس قطعنامه را پیش از رأی گیری در روز چهارشنبه را امضا کردند. متن پیشنویس نسبت به «تجاوز» روسیه به اوکراین اظهار «تأسف» کرده است.
تلفات رو به گسترش غیرنظامی عملیات تجاوز
حمله روسیه شامل حملاتی به کیف بوده، اما به نظر میرسد شدیدترین بمبارانها تاکنون در اطراف دومین شهر بزرگ اوکراین، خارکف، نزدیک مرز با روسیه بوده است. وزارت دفاع اوکراین اعلام کرد که دهها نفر از ساکنان آنجا از جمله کودکان بر اثر شلیک 16 موشک هدایتشونده به سمت یک منطقه مسکونی توسط یک بمبافکن راهبردی روسی در روز دوشنبه کشته شدند.
یک مقام اوکراینی اعلام کرد، در غرب کیف، در شهر ژیتومیر، چهار نفر از جمله یک کودک روز سهشنبه بر اثر موشک کروز روسیه کشته شدند. در شهر عمدتا روسی زبان اوکراین، دونتسک، در قلمرو تحت کنترل جدایی طلبان مورد حمایت روسیه، مقامات گفتند که سه غیرنظامی در اثر گلوله باران اوکراین کشته شده اند.
رویترز نتوانست هیچ یک از گزارشهای مربوط به تلفات را تایید کند. سازمان ملل می گوید که حداقل 136 غیرنظامی در این تهاجم کشته شدهاند، اما تعداد واقعی افراد احتمالاً بسیار بیشتر است.
نیروی هوایی اوکراین همچنان در عرصه هوایی بر ارتش روسیه پیشی گرفته و پدافند هوایی آن همچنان دوام آورده است - واقعیتی که کارشناسان نظامی را گیج کرده است. یک مقام ارشد دفاعی ایالات متحده که نخواست نامش فاش شود، گفت: «حریم هوایی به طور فعال هر روز دست به دست میشود».
تحریم نخبگان روسی
جو بایدن هم از تشدید تحریمها علیه مسکو، پیوستن به اتحادیه اروپا و کانادا در ممنوعیت ورود هواپیماهای روسی به حریم هوایی آمریکا خبر داد. او همچنین گفت که وزارت دادگستری به دنبال توقیف قایقهای تفریحی، آپارتمانهای مجلل و جتهای شخصی روسهای ثروتمند مرتبط با پوتین خواهد بود.
پس از تماس با مقامات گروه هفت، جانت یلن، وزیر خزانه داری آمریکا گفت که ایالات متحده با شرکای جی7 برای تشکیل یک کارگروه برای مسدود کردن و مصادره دارایی های نخبگان کلیدی روسیه به توافق رسیده است.
اوکراین، یک کشور دموکراتیک متمایل به غرب با جمعیت 44 میلیون نفری که عضو ناتو نیست، از ائتلاف نظامی به رهبری ایالات متحده خواسته تا منطقه پرواز ممنوع بر فراز اوکراین را اجرا کند - درخواستی که توسط واشنگتن رد شد، زیرا از تحریک نسبت به درگیری مستقیم بین دو قدرت هسته ای بزرگ جهان میهراسد. واشنگتن و متحدانش در عوض سلاح به کیف فرستاده اند.
تنگ شدن حلقه محاصره اقتصادی
با انزوای دیپلماتیک روسیه، راهبرد اصلی غرب قطع اقتصاد روسیه از سیستم مالی جهانی، تحت فشار قرار دادن شرکتهای بینالمللی برای توقف فروش، قطع روابط و کنار گذاشتن دهها میلیارد دلار سرمایهگذاری است. در این شرایط اکسون موبیل به دیگر شرکتهای بزرگ انرژی غربی از جمله بریتیش پترلیوم و شل پیوست و اعلام کرد که روسیه را به دلیل حمله به روسیه ترک خواهد کرد.
اپل نیز فروش آیفون و سایر محصولات را در روسیه متوقف کرد و در حال ایجاد تغییراتی در برنامه Maps خود برای محافظت از غیرنظامیان در اوکراین بود. گوگل و شرکت آلفابت نیز رسانههای دولتی روسیه را از اخبار خود حذف کردند و فورد موتور جستجوی خود را در این کشور به حالت تعلیق درآورد.
شرکت هواپیماسازی بوئینگ آمریکا نیز اعلام کرد که فروش قطعات، تعمیر و نگهداری و پشتیبانی فنی خطوط هوایی روسیه را به حالت تعلیق درآورده است.
روسیه روز سهشنبه محدودیتهای موقتی را برای خارجیهایی که به دنبال خروج داراییهای خود از روسیه هستند، اعمال کرد، به این معنی که میلیاردها دلار سرمایه متعلق به خارجیها در خطر به دام افتادن است.
در این شرایط قیمت نفت در بازارهای بینالمللی انرژی مجددا افزایش یافته است. قیمت هر بشکه نفت برنت به ۱۱۰ دلار رسیده است که بالاترین نرخ در هفت سال گذشته است. این در حالی است که بایدن پیش از این اعلام کرده بود ۶۰ میلیون بشکه نفت از ذخایر امریکا و ۳۰ کشور دیگر وارد بازار می شود تا مانع از افزایش قیمت نفت شود.
آغوش باز اروپا به روی اوکراین
همچنین پارلمان اروپا با ٦٣٧ رای مثبت، ١٣ رای مخالف و ٢۶ رای ممتنع درخواست اوکراین برای پیوستن به اتحادیه اروپا را پذیرفت. روز سهشنبه ۸ کشور اتحادیه اروپا خواهان مذاکره فوری پیرامون عضویت اوکراین در این اتحادیه شده بودند.
در نامهای که توسط روسای جمهور کشورهای عضو اتحادیه اروپا امضا شده آمده است: «ما، روسای جمهور بلغارستان، جمهوری چک، استونی، لتونی، لیتوانی، لهستان، اسلواکی و اسلوونی که از اعضای اتحادیه اروپا هستیم قویا باور داریم که اوکراین مستحق دریافت الحاق فوری اتحادیه اروپا است.»