اخلالگران ارز از کشورهای حاشیه حمایت میشوند
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، وی درباره مدیریت بازار ارز گفت: سال ۹۷ التهابات وحشتناکی در بازار ارز ایجاد شد که آن را مدیریت کردیم و شرایط خوبی را تا آبان ۹۸ داشتیم و ثبات خوبی را شاهد بودیم که در نتیجه آن تورم نزولی شد. اکنون نیز تیم بانک مرکزی همان تیم است و قادریم ثبات را به بازار بازگردانیم.
همتی با بیان اینکه از آبان ۹۸ چند اتفاق افتاد که سیستم را به هم زد، افزود: حوادث آبان ماه انتظارات منفی را در جامعه ایجاد کرد و اگر به نمودار ارز دقت کنید نمودار ارز از آبان ۹۸ شروع به بالا رفتن میکند.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: پس از این اتفاق دوباره به سمت ثبات حرکت میکردیم که با شیوع ویروس کرونا مواجه شدیم و سیستم تجاری و اقتصادی کشور به هم خورد چراکه تجار نتوانستند تجارت کنند و درآمد ارزی حاصل از صادرات کاهش یافت.
همتی تاکید کرد: البته در افزایش نرخ ارز در این اواخر همانطور که مقام معظم رهبری نیز فرمودند، مسائل سیاسی و امنیتی نیز دخالت داشت و دشمنان اهداف بالاتری داشتند اما ما تلاش کردیم تا بازار را کنترل کنیم و اقدامات جدی را در این زمینه شروع کردهایم که نتیجه آن مشخص خواهد شد.
رئیس شورای پول و اعتبار تصریح کرد: اقداماتی در حال انجام است که هر روز قیمت ارز وابسته به یکسری موارد نباشد؛ بر این اساس جلوی یک سری رانتها، تخلفات و بینظمیها را گرفتهایم و با قدرت پیش میرویم.
وی با تاکید بر اینکه نرخ واقعی ارز رقمی بسیار پایینتر از قیمت فعلی آن در بازار است، گفت: نرخ دلار در اقتصاد ما تبدیل به شاخص مهمی شده اما این موضوع درست میشود و همه ابزارها را به کار میبریم تا این نرخ را تعدیل کنیم.
همتی خاطرنشان کرد: در این راه تلاش بانک مرکزی کافی نیست و بسیاری از بخشهای دیگر مانند بخش تجاری، بخش مالی و قوه قضاییه باید کمک کنند که همکاریهایی نیز انجام شده که از آنها تشکر میکنیم.
رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: مسئله ارز فقط اقتصادی نیست و مسئلهای امنیتی، سیاسی و اقتصادی است و نهادهای امنیتی نیز باید در این زمینه همکاری کنند.
وی با بیان اینکه اخلالگران بازار ارز از کشورهای حاشیه حمایت میشوند، تصریح کرد: از قوه قضاییه به ما اطلاع دادند که تعدادی از ۲۵۰ نفری که اسامی آنها را دادهایم را بازداشت کردهاند و اینها اخلالگرانی حرفهای هستند که حتی یک دلار ارز وارد کشور نکردهاند. اگر شرایط فعلی نبود بانک مرکزی کار خود را انجام میداد اما شرایط شرایطی است که آنهایی که میخواهند کشور را به هم بزنند از همه ابزارهایشان استفاده میکنند.
همتی در پاسخ به این شبهه که دولت خود قیمت ارز را برای درآمدزایی بالا برده است، گفت: دولت هنوز ارزی که مصرف میکند با قیمت ۴۲۰۰ تومان است و حتی بخشی از ارزهای بانک مرکزی را با مجوز قانونی با قیمت ۴۲۰۰ تومان برای این منظور صرف کرده است، بنابراین افزایش قیمت ارز تاثیری در درآمدهای دولت ندارد.
وی ادامه داد: رئیس جمهوری دنبال کنترل نرخ ارز است و به هیچ عنوان چنین کاری نخواهد کرد. مگر میتوان ۸۵ میلیون نفر را به خاطر درآمدزایی نابود کرد؟ درآمد در مقایسه با نرخ ارز اصلاً اهمیتی ندارد چراکه وقتی نرخ ارز بالا برود کشور نابود میشود.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: به مردم اطمینان میدهم که اصلا چنین چیزی وجود ندارد و اگر بتوانیم نرخ ارز را پایین بیاوریم که در روزهای آینده انشاالله این اتفاق خواهد افتاد، نشان خواهیم داد که دولت چنین هدفی ندارد.
وی با بیان اینکه ۲۷ میلیارد دلار ارز مربوط به دو سال گذشته در اختیار صادرکنندگان است، یادآور شد: ۲۵۰ نفری که اسامی آنها داده شده تولیدکننده نبودند و یک دلار هم ارز نیاورده بودند اینها کسانی بودند که باید با آنها برخورد می شد. اما بقیه بخشی تولیدکننده و برخی شرکتهایی هستند که درصدی از ارز خود را آوردهاند، بنابراین تلاش کنیم که با آنها مدارا کنیم، اکنون نیز با آنها در حال مذاکره هستیم و هرکدام آمادگی داشته باشند که ارز خود را بیاورند، استقبال میکنیم.
رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: طی همین ۱۰ روزی که مهلت داده بودیم ۲.۵ میلیارد دلار ارز وارد سامانه نیما شده و برای واردات از این طریق تامین ارز شده است که این کار حتماً به آرامش بازار کمک میکند و بخش زیادی از کالاهایی که در گمرک بود، ترخیص خواهد شد.
وی ادامه داد: ثبات در بازار ایجاد شده و هنگامی که وارد ثبات میشویم روند پایین آوردن نرخ ارز را آغاز میکنیم. اگر نرخ ارز پایین بیاید، قیمت کالاها نیز در میان مدت پایین خواهد آمد.
همتی در بخش دیگری از سخنانش درباره اقدامات بانک مرکزی برای مقابله با اختلاسهای بانکی تاکید کرد: قوه قضاییه خوب برخورد می کند، ظرف همین چند ماه گذشته جناب آقای رئیسی اقدامات بسیار خوبی را انجام دادهاند و نزدیک به ۱۶ هزار میلیارد تومان از مطالبات بدهکاران بانکی را وصول کردهایم.
وی درباره پرداخت تسهیلات خرد نیز گفت: خواهش ما از مدیران بانکها این است که به مردم سختگیری نکنند، به خصوص طبقاتی که وامهای خرد درخواست دارند را با حداقل ضمانت پرداخت کنند و تنها مطمئن باشند که پول بانک برمیگردد. در همین زمینه سامانه ارتباطی با شماره ۲۷۰۶ از هفته آینده راهاندازی میشود که بانک مرکزی در این زمینه پاسخگو خواهد بود.
وی با اشاره به تلاش بانک مرکزی برای بازگشت ارزهای خارج از کشور گفت: کشورهای دیگر تحت تاثیر آمریکا سنگاندازی میکنند اما اقداماتی را انجام دادهایم و در برخی نقاط گشایشهایی صورت گرفته، در برخی موارد نیز در حال تلاش هستیم اما در مجموع وضعیت خوبی داریم.
رئیس کل بانک مرکزی درباره حذف چهار صفر از پول ملی نیز گفت: حذف چهار صفر در مجلس جدید نیز در حال پیگیری است اما بانک مرکزی در اسکناسهای جدیدی که چاپ میکند صفرها را به صورت کمرنگ چاپ میکند تا به نوعی نشانه دوران گذار باشد.